Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10861

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kaczka116
    Turek ma byc zwyklym rzemieslniczym a nie restauracyjnym
    Jednak będę upierał się przy restauracyjnym. Wystarczy zerknąć na ich profil na FB, aby przekonać się o tym.
    Piwna turystyka według abernackiego

    Comment

    • Prusak
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 4427

      Nie dalej jak trzy tygodnie temu przejeżdżałem koło gotowego już budynku browaru w Turku (nie wiem jak tam w środku) i wnioskuję, że równie dobrze mógłby być to browar rzemieślniczy jak i restauracyjny, ale też myślę, że gdyby chcieli postawić na rzemiosło, nie budowaliby czegoś w rodzaju pseudodworku, tylko zwykły klocek na sprzęt.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19241

        Wczoraj przedpremierowo w pubie Beczka w Tarnowskich Górach odbyła się przedpremiera piw browaru Piekarnia Piwa. Zaprezentowano 3 piwa. Ktoś był?
        Last edited by e-prezes; 2016-08-14, 12:24.

        Comment

        • kiszot
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2001.08
          • 8105

          Byłem i piwo piłem. Witek był wyśmienity.AIPA dobra na plus a najsłabszy z trójki był belg.
          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

          Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
          So von Natur, Natur in alter Weise,
          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19241

            Tak jak już pisałem na FB w Marysi stoi już nowa warzelnia 20 hl Warzą jeszcze na starej "piątce", ale browar się rozrasta.

            Comment

            • dyczkin
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2011.05
              • 3657

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
              Tak jak już pisałem na FB w Marysi stoi już nowa warzelnia 20 hl Warzą jeszcze na starej "piątce", ale browar się rozrasta.
              Powiększają moce dla kontraktowców, pewnie.
              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

              Moje warzenie // Piwny Wojownik

              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

              Comment

              • Prusak
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 4427

                Zastanawiam się, kiedy wreszcie któryś ze startujących browarów zaproponuje nam na początek zestaw: pils, lager, grodziskie, porter bałtycki.
                Po trzech dniach jechania na czeskim jasnym po raz kolejny uświadomiłem sobie, że cała ta nasza "rewolucja" powoli się będzie kończyć, no bo w końcu ludzie zaczną pytać o niekoncernowe, ale "zwykłe" piwo. Może się mylę, ale znudziło mi się bieganie po piwo z każdego otwieranego browaru - i 75% rozczarowań.

                Comment

                • pioterb4
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.05
                  • 4322

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak
                  Zastanawiam się, kiedy wreszcie któryś ze startujących browarów zaproponuje nam na początek zestaw: pils, lager, grodziskie, porter bałtycki.
                  Po trzech dniach jechania na czeskim jasnym po raz kolejny uświadomiłem sobie, że cała ta nasza "rewolucja" powoli się będzie kończyć, no bo w końcu ludzie zaczną pytać o niekoncernowe, ale "zwykłe" piwo. Może się mylę, ale znudziło mi się bieganie po piwo z każdego otwieranego browaru - i 75% rozczarowań.
                  Jak tylko zaczną się takie style sprzedawać...

                  Comment

                  • Prusak
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 4427

                    No dobra, zostawmy te dwa ostatnie... Niedawno w sklepie pani powiedziała mi, że ograniczyła radykalnie półkę z polskim kraftami na rzecz czeskich i niemieckich lagerów, które podobno bardzo dobrze schodzą. Sęk w tym, że w Polsce wciąż nie nauczyliśmy się robić dobrego piwa podstawowego, a zaczynamy od wynalazków.

                    Comment

                    • anteks
                      maruda
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10755

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak
                      Zastanawiam się, kiedy wreszcie któryś ze startujących browarów zaproponuje nam na początek zestaw: pils, lager, grodziskie, porter bałtycki.
                      Po trzech dniach jechania na czeskim jasnym po raz kolejny uświadomiłem sobie, że cała ta nasza "rewolucja" powoli się będzie kończyć, no bo w końcu ludzie zaczną pytać o niekoncernowe, ale "zwykłe" piwo. Może się mylę, ale znudziło mi się bieganie po piwo z każdego otwieranego browaru - i 75% rozczarowań.
                      Bo starujący browar nie chce sobie blokować tanków na kilka miesięcy
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • pioterb4
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 4322

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak
                        No dobra, zostawmy te dwa ostatnie... Niedawno w sklepie pani powiedziała mi, że ograniczyła radykalnie półkę z polskim kraftami na rzecz czeskich i niemieckich lagerów, które podobno bardzo dobrze schodzą. Sęk w tym, że w Polsce wciąż nie nauczyliśmy się robić dobrego piwa podstawowego, a zaczynamy od wynalazków.
                        Ile kosztują te lagery z Czech/Niemiec a ile kosztowałby pils z browaru rzemieslniczego? Jakby nie patrzeć polski rzemieślnik zawsze bedzie na straconej pozycji, sam widze to po sobie, bo po pilsa bardzo lubię sbie sięgnąć.

                        Comment

                        • Prusak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 4427

                          Wbrew pozorom kosztują sporo, ale schodzą. Nie sadzę, by polskie piwa tego typu przegrywały cenami.

                          Comment

                          • pioterb4
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 4322

                            U mnie w sklepie CZechy pokroju POlicki/Krakonosa kosztują ponizej 4 zł. Nie ma szans na dogonienie.

                            Comment

                            • Prusak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 4427

                              No to pozazdrościć Bydgoszczy cen. Gdybym tam mieszkał, przerzuciłbym się na te Czechy dostępne po 4 zł, a po kraft sięgałbym raz na miesiąc.
                              W Kielcach, będąc przejazdem kupiłem 1,5 L pet z czeskiego minibrowaru za 37 zł, drugi za 32 zł, więc w tym drugim przypadku wychodzi ok 10 zł za 0, 5 L. Fakt, trochę się dałem naciągnąć.
                              Last edited by Prusak; 2016-09-02, 13:06.

                              Comment

                              • pioterb4
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.05
                                • 4322

                                No ale to ceny z minibrowaru, więc tez troche inna liga. Ja tu mówie bardziej o średniakach typu Trutnov, Svijany, Primator. Za pół litra z Harravhova placiłem juz przeszło 6 zł.

                                Comment

                                Przetwarzanie...