Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pankracy
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2007.10
    • 2797

    Browar w Ełku stoi gotowy.
    Start to najprawdopodobniej przełom 2016/2017.

    Comment

    • gsmarc
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.12
      • 5

      Na temat Ełku
      http://http://elk.dlawas.info/wiadomosci/elk-mazurski-browar-gotowy-do-warzenia-piwa/cid,8479,a

      Comment

      • Prusak
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 4472

        Zestaw piw wskazuje jednak, że nie będzie to typowy kraft. No i jestem ciekaw, jak na jakość piwa wpłyną wschodnioeuropejskie doświadczenia piwowara.

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
          Zestaw piw wskazuje jednak, że nie będzie to typowy kraft.
          I dzięki bogu
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19261

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
            Zestaw piw wskazuje jednak, że nie będzie to typowy kraft. No i jestem ciekaw, jak na jakość piwa wpłyną wschodnioeuropejskie doświadczenia piwowara.
            Raczej na ile mu pozwoli właściciel. Umiejętności są do nabycia, a jak nie ma woli bossa to są niewiele warte w browarze.

            Comment

            • irasi2
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.06
              • 53

              browar Alternatywa

              Zanosi się na powstanie nowego browaru na Śląsku, dokładnie w Rudzie Śląskiej Goduli. Browar Śląski Alternatywa. Strona przyszłego browaru

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                Produkcja własnego piwa ma jednak ruszyć razem z otwarciem, zatem już po 3-4 tygodniach powinno być własne.
                Jednak trochę mnie naciągnęli. Sprzęt dopiero dojechał. Teraz montaż i odbiory. Na własne piwo przyjdzie im poczekać znacznie dłużej.

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • Prusak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 4472

                  Czyli pewnie najwcześniej tuż przed świętami.

                  Comment

                  • Prusak
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 4472

                    Przepraszam za biegunkę postową, ale chyba każdy z nas z nudów ma tak od czasu do czasu.
                    Zestawienie dla hobbystów wg historycznych dzielnic naszego (i nie naszego kraju:
                    Stan na chwilę obecną:

                    Prusy - 20 browarów
                    Pomorze Zachodnie i Nowa Marchia - 10 browarów
                    Wielkopolska - 30 browarów
                    Mazowsze, Podlasie - 25 browarów
                    Małopolska - 50 browarów
                    Śląsk - 38 browarów

                    Co z tego wynika? Chyba nic szczególnego poza stwierdzeniem, że generalnie na południu Polski jest (otwiera się?) więcej browarów niż na północy. Na wschodzie i zachodzie jest mniej więcej tyle samo. Zatem w przypadku nowego piwowarstwa różnice kulturowe, zaborowe etc. nie są żadnym istotnym kryterium.
                    W zestawieniu uwzględniłem też debiutujący Stary Browar Kraków.

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19261

                      Ciekawe skąd ten podział...?, ale tak czy inaczej patrząc na mapę Pendiego są rejony z totalną bryndzą browarową i takie, gdzie jeden jest obok drugiego. Nie ma w tym wielkiej filozofii, że wschodnia Polska jest uboższa. To i mniej tam inwestorów. Północno-zachodnia Polska to region też nie za bogaty, sezonowy wręcz. No i tradycyjne Świętokrzyskie.
                      Last edited by e-prezes; 2016-10-14, 19:56.

                      Comment

                      • Prusak
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 4472

                        Podział, jak napisałem, wg historycznych granic. Mówiąc o braku różnic miałem na myśli to, że globalnie liczba browarów na wschód od linii dzielącej Polskę mniej więcej na dwie połowy, wcale nie jest dużo niższa niż na zachód od niej.
                        Last edited by Prusak; 2016-10-15, 00:33.

                        Comment

                        • Cooper
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2002.11
                          • 6056

                          Podział raczej faktycznie zrobiony chyba tylko z powodu nadmiaru czasu bo raczej nie ma on większego przełożenia na czasy współczesne. Zbyt dużo pozmieniało się socjologicznie w kraju przez ostatnie 100 lat kiedy był taki podział.
                          Fakt faktem że, mocno generalizując, chyba zawsze południe kraju i zachód miały więcej zakładów przemysłowych niż wschodnia część.
                          Te zliczenia po prostu nic nowego nie wnoszą.
                          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                          Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                          Comment

                          • Prusak
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 4472

                            O.K. Nie zgłaszam pretensji do nowatorstwa, ot, po prostu w sobotę nie miałem jak wyjść na piwo i nic innego do roboty.

                            Comment

                            • Prusak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 4472

                              Jeszcze jedna uwaga: większość osób zwraca uwagę na nowo powstające browary, a zapominamy o tych istniejących od dawna, tzn zauważam, że np niektóre browary nie mają komentowanego piwa, tak że nie wiadomo, jaki jest stan obecny. To zrozumiałe, że niektórych produktów może nie warto wspominać, ale czasem się coś zmienia w browarze...
                              Np czy ktoś może powiedzieć, jakie własne piwo warzy Zodiak i czy w ogóle warzy takowe? Albo Bartek. Niedawno, kiedy byłem w Kieleckiem, miejscowi przekonywali mnie, że browar w Jędrzejowie już nie działa. Pewnie działa, ale Strzelca nie ma już nigdzie...

                              Comment

                              • fans
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2010.04
                                • 195

                                Na 90% Strzelca widziałem ostatnio na stacji paliw.Więc marka istnieje,lecz jest z Jędrzejowa ja nie znaju.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X