Liczysz z Socho i Starym Rynkiem oraz ew. Zapanbrat?
Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy
Collapse
X
-
29. Zapomniałeś o reaktywacji Niechanowa.
1. Niechanowo
2. Maryensztadt
3. Vrest (początkowo jako Stary Maneż)
4. Browar Kociewski
5. Browar Zakładowy
6. Port Gdynia
7. Browar Markowy
8. Osowa Góra
9. Wirtuozeria
10. BeerLab
11. Palatum
12. Wiatr
13. Browar Węgrzce Wielkie
14. Piwnica Gawronów
15. Browar Łańcut
16. Browars
17. Ziemia Obiecana
18. Eureka
19. Czarna Owca
20. Piekarnia Piwa
21. Cztery Ściany
22. Largus
23. Ułan Browar
24. Stary Kraków
25. BroWarka
26. Mazurski Browar
27. Browar Sądecki
28. Socho
29. Stary Rynek
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
A nawet 30. Przecież jeszcze Bytów.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Zdecydowana zmiana. Tak jak i na całym świecie, gdzie szaleje piwna rewolucja.
Na moich mapach coraz bardziej dominuje kolor pomarańczowy, co oznacza mały browar - zazwyczaj rzemieślniczy.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Zapanbrat warzy dziś pierwsze warki (piątek 23 grudzień 2016 r.). Dalsze zaplanowane są między Świętami a Nowym Rokiem, tak więc należy doliczyć ich do "tegorocznych" browarów.Comment
-
Tu bym się nie zgodził. Jeśli przyjmujemy jakieś kryteria, którymi opisujemy start nowego browaru, to wymieniłbym takie: uzyskanie wszystkich niezbędnych pozwoleń, wykonanie pierwszej warki (a to się wiąże z zakupem surowców, zatrudnieniem ludzi, etc.), powstaniem obowiązków wobec Państwa (wszelkie możliwe daniny) - mamy koniec roku i te będą płacone dość szybko. Czy skierowanie piwa do sprzedaży coś zmienia? Formalnie nic. A jeśli browar będzie warzył jedynie porter bałtycki, leżakowany przez dwanaście miesięcy, czy to będzie oznaczało, że zacznie działalność dopiero po roku od swojego faktycznego otwarcia? Raczej nie.Comment
-
Żaden browar do tej pory nie warzył tylko porteru. I nie będzie.
Ja przyjąłem za start wypuszczenie piwa na rynku.
Czemu tak?
1) Zbyt często informacje o uruchomieniu warzenia są tajne i nie docierają do publicznej wiadomości. O niektórych browarach wiemy niemal wszystko, nawet o zakupie ziemi pod budynek, a o innych nie wiemy nic nawet w momencie startu. Pojawienie się piwa na rynku jest jakimś dowodem.
2) Podajmy informacje wg Twojego podejścia - działa już jakiś browar restauracyjny - tylko na co komu taka informacja, skoro nie może pójść do takiego otwartego dla wszystkich zakładu? Tylko by to myliło.
Informacją ważną dla klienta jest to, że może już kupić piwo z danego browaru.
Chętnie zmienię metodologię, ale to dopiero wtedy gdy wszelkie informacje o powstających browarach będą jawne. Np. gdyby powstał jakiś obowiązkowy rejestr wzorem producentów spirytusu. Gdy będą jawnie podawane do informacji publicznej informacje o uzyskanych zezwoleniach i pierwszych warzeniach, to czemu nie.
W obecnej sytuacji uważam, że pod względem statystycznym, że przyjęcie za start wypust piwa na rynek jest bardziej jednoznaczne, żeby nue powiedzieć "sprawiedliwe"Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2016-12-23, 15:02.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Chętnie zmienię metodologię, ale to dopiero wtedy gdy wszelkie informacje o powstających browarach będą jawne. Np. gdyby powstał jakiś obowiązkowy rejestr wzorem producentów spirytusu. Gdy będą jawnie podawane do informacji publicznej informacje o uzyskanych zezwoleniach i pierwszych warzeniach, to czemu nie.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2016-12-23, 16:11.Comment
-
Niemniej jednak nie jestem pewien czy dostęp do informacji publicznej o decyzjach UC, w tym wydanych zezwoleniach (np. na prowadzenie składu podatkowego) nie jest właśnie publiczny wedle Ustawy o dostępie do informacji publicznej. Tyle, że wydanie zezwolenia na prowadzenie składu nie jest równoznaczne z rozpoczęciem działalności.Comment
Related Topics
Collapse
-
Każdy, kto choć trochę interesuje się polskim przemysłowym piwowarstwem, z dużym zainteresowaniem czyta każdą wiadomość dotyczącą nowych, piwnych inicjatyw w naszym kraju. A takich na całe szczęście nie brakuje. W tym samym czasie jednak zapominamy o browarach, które już od jakiegoś...
-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
-
Warto odnotować kolejne wydawnictwo o tematyce piwowarskiej: Wrocławskie browary i słodownie, Tomasz Sielicki, Mariusz Kotkowski, Antoni Arsłanow. Z opisu: "Przez wieki Wrocław słynął z piwowarstwa, a tutejsze napitki można było spotkać w wielu zakątkach Europy. Pod koniec XIX stulecia...2024-11-25, 17:53
-
Od dawna miałem zamiar doliczyć się ostatecznej liczby browarów w Polsce na przestrzeni lat.
Granice wyznaczyłem sobie na lata 1989, 1945 i 1918/1920.
Co do roku 1989 zostało to już omówione w pobocznym temacie.
Tutaj chciałbym się zająć granicą na 1945r. Na II RP jeszcze...-
Channel: Historia
-
-
Krakus założył wątek o polskich browarach na terenach objętych żywiołem powodziowym
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ce#post2342029
a za naszą południową granicą w Czechach niestety też kilka browarów padło ofiarą wielkiej wody:...-
Channel: Piwo - ogólne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment