Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    Jak dla mnie moment sprzedaży. Sprzedaży piwa z browaru do hurtowni lub bezpośredniemu klientowi za paragonem, fakturą. Z innego punktu widzenia od momentu zapłacenia zań akcyzy, ale, że płatność nie musi być natychmiastowa to moment wystawienia faktury lub innego dokumentu sprzedaży jest tożsama z wprowadzeniem do obrotu, a tym samym startu.

    Comment

    • slawekkazek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.01
      • 561

      No ale akcyzę płaci się chyba wcześniej, niż w momencie wyprowadzenia piwa do hurtowni? O.K. - tylko porteru zapewne nikt nie warzy, ale mogę sobie wyobrazić, że cała produkcja zostanie sprzedana za granicę. W Polsce piwo w ogóle nie pojawi się w obrocie. Browar nie istnieje? Nie jest to bynajmniej przykład abstrakcyjny. Czy firma budowlana istnieje od momentu rozpoczęcia działalności, czy dopiero jak wybuduje pierwszy most? A czy żywot Uczelni liczy się od momentu wypromowania pierwszych magistrów, czy zarejestrowania i naboru studentów? Nie wymyślajmy dla browarów innych reguł, niż obowiązujące w całej gospodarce. Początek działalności to moment wyprodukowania pierwszej warki. A że nie zawsze dowiemy się precyzyjnie kiedy to nastąpiło? W tym wypadku nie ma to żadnego znaczenia.

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        Ależ uznawajcie sobie dla własnych potrzeb jaki chcecie moment. Ja tylko napisałem jaki przyjąłem system dla siebie i mojej mapy.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          Jeśli jest skład podatkowy w browarze to moment wyprowadzenia (także poza granice PL) jest ważny jako moment sprzedaży.
          Podałem dwie możliwości interpretacji, w przypadku gdy nie ma składu, a browar rozlicza się z przedpłaty istotny jest moment powstania zobowiązania akcyzowego, czyli w momencie uwarzenia piwa. Zatem porter będzie rozliczony przed terminem jego faktycznego wyprowadzenia.
          Dla różnych podmiotów może to być inna data, w zależności jaki mają sposób rozliczania się z UC.
          Last edited by e-prezes; 2016-12-23, 23:09.

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

            Zatem jak widać ta metoda jest zawodna. Tym niemniej chętnie bym ujrzał listę gdzie czarno na białym byłoby napisane kiedy zapłacił pierwszą akcyzę (jak i inne daty oczywiście).

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • slawekkazek
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.01
              • 561

              Tu kłania się jawność i dostępność danych. Dla porównania polecam Česky pivni atlas, K. Materna, J. Hasman, 2014. Browary rozpracowane pod względem rocznej produkcji (w rozbiciu na miesiące), dostawcy, odbiorcy, przychody, etc. Mapki, wykresy, dane teleadresowe. Bardzo ciekawe mapy z oznaczonym punktami sprzedaży (restauracje). I sporo innych danych.

              Comment

              • oberzine
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2012.02
                • 228

                Dla mnie to bez sensu, momentu wprowadzenia do sprzedaży też nie znacie.

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19261

                  A znasz inny?

                  Comment

                  • Pendragon
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

                    Mylisz się, zazwyczaj znamy. Jest to najbardziej dostępna data z wszystkich. Nowe browary zazwyczaj chwalą się na facebooku swoim pierwszym piwem (jak i każdym następnym), podają daty premier w pubach.
                    Nie mówiąc już o otwarciach browarów restauracyjnych.

                    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                    Comment

                    • grzeber
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2002.05
                      • 2875

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oberzine Wyświetlenie odpowiedzi
                      no to start to rozpoczęcie działalności czy piwo w sklepie na półce ?
                      Co rozumiesz przez termin "rozpoczęcie działalności"?

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oberzine Wyświetlenie odpowiedzi
                      Dla mnie to bez sensu, momentu wprowadzenia do sprzedaży też nie znacie.
                      Jakieś konstruktywne propozycje?
                      pozdrawiam
                      www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

                      Comment

                      • Prusak
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 4472

                        Już napisano, że ten moment w 99 proc. przypadków jest znany. Nawet jeśli piwo w całości trafi za granicę, to jakieś informacje o tym docierają. Spór o to jest, jak myślę, jałowy.

                        Comment

                        • Prusak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 4472

                          Cóż to za inicjatywa ten Wihajster w Kałuszynie? Wiadomo coś więcej?

                          Comment

                          • kaczka116
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2015.10
                            • 1351

                            Waszczukowe wlasnie zaczal budowe browaru

                            Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
                            Nie mów hop zanim nie nachmielisz
                            Untappd

                            Comment

                            • Prusak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 4472

                              Gdzie?

                              Comment

                              • kaczka116
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2015.10
                                • 1351

                                W Czarnej Bialostockiej

                                Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
                                Nie mów hop zanim nie nachmielisz
                                Untappd

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X