Jak dla mnie moment sprzedaży. Sprzedaży piwa z browaru do hurtowni lub bezpośredniemu klientowi za paragonem, fakturą. Z innego punktu widzenia od momentu zapłacenia zań akcyzy, ale, że płatność nie musi być natychmiastowa to moment wystawienia faktury lub innego dokumentu sprzedaży jest tożsama z wprowadzeniem do obrotu, a tym samym startu.
Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy
Collapse
X
-
No ale akcyzę płaci się chyba wcześniej, niż w momencie wyprowadzenia piwa do hurtowni? O.K. - tylko porteru zapewne nikt nie warzy, ale mogę sobie wyobrazić, że cała produkcja zostanie sprzedana za granicę. W Polsce piwo w ogóle nie pojawi się w obrocie. Browar nie istnieje? Nie jest to bynajmniej przykład abstrakcyjny. Czy firma budowlana istnieje od momentu rozpoczęcia działalności, czy dopiero jak wybuduje pierwszy most? A czy żywot Uczelni liczy się od momentu wypromowania pierwszych magistrów, czy zarejestrowania i naboru studentów? Nie wymyślajmy dla browarów innych reguł, niż obowiązujące w całej gospodarce. Początek działalności to moment wyprodukowania pierwszej warki. A że nie zawsze dowiemy się precyzyjnie kiedy to nastąpiło? W tym wypadku nie ma to żadnego znaczenia.
Comment
-
-
Ależ uznawajcie sobie dla własnych potrzeb jaki chcecie moment. Ja tylko napisałem jaki przyjąłem system dla siebie i mojej mapy.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Jeśli jest skład podatkowy w browarze to moment wyprowadzenia (także poza granice PL) jest ważny jako moment sprzedaży.
Podałem dwie możliwości interpretacji, w przypadku gdy nie ma składu, a browar rozlicza się z przedpłaty istotny jest moment powstania zobowiązania akcyzowego, czyli w momencie uwarzenia piwa. Zatem porter będzie rozliczony przed terminem jego faktycznego wyprowadzenia.
Dla różnych podmiotów może to być inna data, w zależności jaki mają sposób rozliczania się z UC.Last edited by e-prezes; 2016-12-23, 23:09.
Comment
-
-
Zatem jak widać ta metoda jest zawodna. Tym niemniej chętnie bym ujrzał listę gdzie czarno na białym byłoby napisane kiedy zapłacił pierwszą akcyzę (jak i inne daty oczywiście).
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Tu kłania się jawność i dostępność danych. Dla porównania polecam Česky pivni atlas, K. Materna, J. Hasman, 2014. Browary rozpracowane pod względem rocznej produkcji (w rozbiciu na miesiące), dostawcy, odbiorcy, przychody, etc. Mapki, wykresy, dane teleadresowe. Bardzo ciekawe mapy z oznaczonym punktami sprzedaży (restauracje). I sporo innych danych.
Comment
-
-
Mylisz się, zazwyczaj znamy. Jest to najbardziej dostępna data z wszystkich. Nowe browary zazwyczaj chwalą się na facebooku swoim pierwszym piwem (jak i każdym następnym), podają daty premier w pubach.
Nie mówiąc już o otwarciach browarów restauracyjnych.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oberzine Wyświetlenie odpowiedzino to start to rozpoczęcie działalności czy piwo w sklepie na półce ?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oberzine Wyświetlenie odpowiedziDla mnie to bez sensu, momentu wprowadzenia do sprzedaży też nie znacie.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
Comment