No to na niegdyś zaniedbanym piwnie Podlasiu coraz więcej browarów...
Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy
Collapse
X
-
I nie jest to ostatnie słowo Podlasia!
Np. szykuje się browar restauracyjny w Białowieży.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Hotel Białowieski dostał w październiku zgodę środowiskową na adaptację swojego budynku magazynowego na browar.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Comment
-
I jeszcze prognozy. Ja celuję w liczbę 201 browarów na koniec przyszłego roku.
Obok Zapanbrat pierwszym browarem ze sprzedawanym własnym piwem w 2017 roku będzie zapewne poznańskie Bierhalle (chyba że coś wyskoczy nagle). Co dalej, trudno przewidzieć w szczegółach.
Czytam różne podsumowania i widzę, że powszechne staje się oczekiwanie na weryfikację nowych inicjatyw przez rynek tudzież ograniczenie liczby otwieranych browarów. Wydaje się jednak, że będziemy mieli nadal do czynienia z wyraźnym przyrostem, choć wolniejszym.
Nie byłbym natomiast w stanie przytaknąć opiniom, że w Polsce w ciągu następnych 10 lat dojdziemy do liczby około pięciuset browarów. Może to zbyt pesymistyczne, ale ja podzieliłbym to przez dwa, biorąc pod uwagę także fakt, że to i owo zostanie zamknięte.Ostatnia zmiana dokonana przez Prusak; 2016-12-30, 20:16.Comment
-
Ogląd tych już wiadomych inwestycji na przyszły rok sugeruje oprócz wzrostu liczby browarów rzemieślniczych poza miastami, także praktyczne zatrzymanie tendencji wypełniania browarami restauracyjnymi już mniejszych miast. Jak już będą powstawać to jako uzupełnienie oferty HoReCa, którą obiekt prowadzi, ale jednak w dużo mniejszych miejscowościach. Mając już oczywiście spory zbyt piwa koncernowego lub prognozując zamierza produkcją piwa na miejscu podnieść atrakcyjność swoich usług.
To co wydawało się kołem zamachowym w prognozach na rok 2016 nie ziściło się. "Restauranty" nie wypełniają miast ponad 100-tysięcznych. Czołowe "krafty" swoją produkcję upłynniają głównie w duże miasta. Nowi muszą szukać także wokół komina, ale nie wszystko zostanie gładko przyjęte. Festiwale w 2016 pokazały, że nie wszystko da się sprzedać i nie wszędzie i za bandyckie kwoty.
Wg. mnie główni gracze dostarczający sprzęt i tak będą mieli pełne ręce roboty. Konkurencja spowodowała, że trzeba dostarczać sprzęt za mniejsze pieniądze. Patrząc jak wiele firm zagranicznych uzyskuje zatwierdzenie typu na zbiorniki można mniemać, że to już nie pojedynek Kaspar kontra Minibrowary.pl
I dobrze!Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2016-12-30, 20:57.Comment
-
Zgadzam się z diagnozą, natomiast moje ostrożne szacunki wynikają z policzenia tylko browarów, co do których wiadomo coś więcej ponad wpis w KRS, tzn ujawniły, że są w trakcie prac nie tylko "zapowiadanych", ale np już powstaje lub jest remontowany budynek, bądź instalują sprzęt, bądź większość spraw już jest załatwiona i pozostają formalności.
Szczerze mówiąc, jestem zawiedziony małą aktywnością na poziomie miast 50 - 150 tys. mieszkańców jeśli idzie o nowe browary, czy to restauracyjne, czy rzemieślnicze.Comment
-
Tymczasem... Opole wzbogaciło się o browar, ponieważ Sławice od 1 stycznia 2017 zostają włączone do miasta.
W Bierhalle Poznań otwarcie 4. 01. Ma być dostępna APA. Czy to piwo warzą w jakimś innej filli, tzn będzie dowożone?
Zapanbrat, mam nadzieję, uwarzy coś swojego, bo na razie chwalą się robotą dla Trzech Kumpli.Comment
-
Weźmy pod uwagę, że nasycenie browarami nie jest równomierne. W moim województwie mamy:
- klasycznego średniaka w Trzeciewnicy (pamiętajmy, że to Krajan nie Kujawy)
- jednego naprawdę solidnego rewolucyjnego rzemieślnika (Osowa Góra)
- jeden browar hotelowo-restauracyjny na prowincji (Tleń) - warto wpaść turystycznie, bo okolica piękna a piwo, z tego co piłem, niezłe
- jeden klasyczny browar restauracyjny (Jan Olbracht)
- jeden browar restauracyjny o którym wstyd wspominać (Warzelnia)
Potencjał jest jeszcze ogromny.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.Comment
-
No, ba, w samej Bydgoszczy spokojnie znalazłby miejsce jeszcze jeden browar restauracyjny. Poza tym nie zapominajmy o Grudziądzu, z Włocławkiem byłby większy chyba kłopot jeśli chodzi o zbyt (zresztą tam budynek browaru zaadoptowano na inne cele), pewnie uzdrowiskowo-przemysłowy Inowrocław też mógłby sobie zafundować browar, nie mówiąc np o Brodnicy...Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Każdy, kto choć trochę interesuje się polskim przemysłowym piwowarstwem, z dużym zainteresowaniem czyta każdą wiadomość dotyczącą nowych, piwnych inicjatyw w naszym kraju. A takich na całe szczęście nie brakuje. W tym samym czasie jednak zapominamy o browarach, które już od jakiegoś...
-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
-
Warto odnotować kolejne wydawnictwo o tematyce piwowarskiej: Wrocławskie browary i słodownie, Tomasz Sielicki, Mariusz Kotkowski, Antoni Arsłanow. Z opisu: "Przez wieki Wrocław słynął z piwowarstwa, a tutejsze napitki można było spotkać w wielu zakątkach Europy. Pod koniec XIX stulecia...2024-11-25, 17:53
-
Od dawna miałem zamiar doliczyć się ostatecznej liczby browarów w Polsce na przestrzeni lat.
Granice wyznaczyłem sobie na lata 1989, 1945 i 1918/1920.
Co do roku 1989 zostało to już omówione w pobocznym temacie.
Tutaj chciałbym się zająć granicą na 1945r. Na II RP jeszcze...-
Channel: Historia
-
-
Krakus założył wątek o polskich browarach na terenach objętych żywiołem powodziowym
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ce#post2342029
a za naszą południową granicą w Czechach niestety też kilka browarów padło ofiarą wielkiej wody:...-
Channel: Piwo - ogólne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment