Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    #31
    A w Redenie 8.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • Prusak
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 4427

      #32
      A Brofaktura butelkuje?

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19241

        #33
        Tak, w butelki 0,33 szklane i 1 litr PET.

        Comment

        • Prusak
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 4427

          #34
          Rozumiem, że póki co, sprzedaż tylko u nich?

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19241

            #35
            Jeśli już poza browarem to w sklepach sieci Topaz (tak miało być docelowo), ale tego nie weryfikowałem.
            Last edited by e-prezes; 2015-03-04, 20:33.

            Comment

            • Cooper
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🍼🍼
              • 2002.11
              • 6055

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak
              Hm, to już o krok od definitywnego wyjaśnienia sprawy Kamionki choć jeszcze nie mamy stuprocentowej pewności. Jeśli mają taki browar, to dlaczego "wstydzą się" umieszczenia informacji na etykiecie? Dziwne zwyczaje.
              Może też być tak że zdają sobie dobrze sprawę że browaru w jakiejś zad..stej Kamionce nikt nie zna i nie ma pojęcia nawet gdzie jest ta dziura. Po prostu brzmi kiepsko.
              Z kolei stary ponad 100-letni browar w Czarnkowie w dobie mody na craft, w dodatku dobrze znany w okolicy może kojarzyć się pozytywnie. Browar w Konstancinie nie był nigdy browarem starym jak Czarnków ale przez około 2 dekady wyrobił sobie jakąś tam renomę wśród np fanów piw rzemieślniczych ze stolicy i może również okolic Konstanicina, jednej z bogatszych miejscowości w kraju. I na tym pewnie bazuje cwany koleszka z Gontyńca. Nie są to oczywiście brandy typu Lech, Żywiec że już o międzynarodowych nie wspomnę ale jakieś jak na jego możliwości finansowe z pewnością.
              Do tego jeśli doszła by (odpukać) deweloperka i biznes ze sprzedania działek w drogim Konstancinie (tu już nie ma co odpukiwać bo browar zamknięty) oraz sporej działki w centrum jakiegoś tam zawsze niedużego miasteczka jakim jest Czarnków (albo inwestycja w centrum handlowe) to razem z oszukiwaniem klienta i warzeniem tych marek w Kamionce mogą być to całkiem niezłe biznesy.
              W zasadzie robi to samo co koncerny piwne tylko na mniejszą skalę. Nic odkrywczego.
              Hujneken też dosyć długo (a w zasadzie do tej pory jeszcze np data 1846) wykorzystuje motyw Warszawy na swojej marce Królewskie.
              Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
              1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

              Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

              Comment

              • Prusak
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 4427

                #37
                Trudno, z takim sposobem prowadzenia biznesu musimy się pogodzić, bo przecież nikt mu nie zabroni, natomiast prosta informacja (choćby małym druczkiem pod lupę) nie zaszkodzi. Ot, elementarna uczciwość.

                Comment

                • Cooper
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2002.11
                  • 6055

                  #38
                  Widać co dla niego ważniejsze. Zysk czy nawet taka drobna uczciwość.
                  Nie ma po prostu wymogu podawania u nas producenta a nawet jeśli jest to widać można to kompletnie olewać i różnie interpretować jego nazwę.
                  Prędzej pewnie na piwie dowalą wymóg kolejnych ostrzeżeń o szkodliwości alkoholu niż zdecydownianie nakażą wyraźną informację o miejscu produkcji (z naciskiem na słowo "miejsce" bo nazwa producenta faktycznie nie musi precyzować miejsca/browaru np Grupa Żywiec SA)
                  Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                  1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                  Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                  Comment

                  • kosher
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.04
                    • 2310

                    #39
                    Na nowej etykiecie Dawnego jedynie Kamionka jest przypisana do marki Konstancin, brak już ściemy z Oborami. Tak to wygląda (sorry za jakość):
                    Attached Files

                    Comment

                    • Prusak
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 4427

                      #40
                      To już postęp, choć informacja jest tak na etykiecie podana, że nie wiadomo, czy chodzi o siedzibę producenta, czy o miejsce produkcji.

                      Comment

                      • Cooper
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2002.11
                        • 6055

                        #41
                        Browar Konstancin w Kamionce
                        Nie wiadomo czy płakać czy śmiać się z żenady.
                        No ale postęp faktycznie jakiś tam minimalny jest. Nieobeznany kolekcjoner i tak pewnie zgłupieje.
                        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                        Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                        Comment

                        • kosher
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.04
                          • 2310

                          #42
                          Zamiast płakać czy śmiać najlepiej pić, bo nam Gontyniec szybko padnie z takim pozycjonowaniem marki
                          Dziś np. widziałem przeceniony Konstancin Pszeniczny na bliskim końcu daty. No nie schodzi jakoś, cała półka w markecie tym była zawalona.

                          Comment

                          • Cooper
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2002.11
                            • 6055

                            #43
                            Widać nie potrafią pożądnie przecenić.
                            Inna sprawa czy Gontyniec nie powinien zostać ukarany za zamknięcie Konstancina. Zobaczymy jeszcze co w przyszłości zrobi z Czarnkowem...
                            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                            Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                            Comment

                            • DLoco
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2004.10
                              • 2

                              #44
                              Witam

                              Nie bardzo moglem znalezc wlasciwy watek wiec zapytam tutaj.
                              Czy uda się w browarze rzemieslniczym w jednym pomieszczeniu polaczyc warzelnie z fermentownia? (Czy Sanepid to zaakceptuje?). Moze ktos sie orientuje jak sprawa zostala rozwiazana w nowym browarze Artezan? Jeszcze na jesieni zarowno warzelnia jak i fermentownia byly w jednej hali. Moze ktos zna dokladne przepisy Sanepidu w tym aspekcie?

                              Comment

                              • Prusak
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 4427

                                #45
                                Co do postu wyżej: raczej nie ten wątek.
                                A od jutra, wziąwszy pod uwagę Wyszaka i (jednak trudno się nie przekonać przy tych wszystkich głosach) i Kamionkę, mamy 117 browarów.
                                Czekamy na potwierdzenie sprzedaży i oceny produktów Słodowego Dworu i Jamrozowej Polany.
                                A kto będzie sto duwdziesty? Probus, Nepomucen, Puck, Tleń czy Miedzianka?
                                Last edited by Prusak; 2015-03-06, 19:40.

                                Comment

                                Przetwarzanie...