Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #46
    Przedwczoraj piwa z Harasimowicz zostały wysłane w Polskę. Pytanie w jakim sensie rozumiesz pojęcie sprzedaży?

    Comment

    • Prusak
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 4472

      #47
      Tak jak pisałem w poprzednich postach. Jakakolwiek forma otwartej, legalnej sprzedaży (chodzi o dostępność dla "osób postronnych", np nie degustacje dla znajomych, czy próbowanie piwa przed wpuszczeniem go do jakiejś formy handlu) : w sklepie przy browarze, lane w minibrowarze, butelki w sklepach, premiera choćby w jednym pubie.
      A dokąd to w Polskę poszły te piwa: do konkretnych lokali, sklepów specjalistycznych?
      No to, powiedzmy, mamy 118 browarów.

      Comment

      • coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DLoco Wyświetlenie odpowiedzi
        Witam

        Nie bardzo moglem znalezc wlasciwy watek wiec zapytam tutaj.
        Czy uda się w browarze rzemieslniczym w jednym pomieszczeniu polaczyc warzelnie z fermentownia? (Czy Sanepid to zaakceptuje?). Moze ktos sie orientuje jak sprawa zostala rozwiazana w nowym browarze Artezan? Jeszcze na jesieni zarowno warzelnia jak i fermentownia byly w jednej hali. Moze ktos zna dokladne przepisy Sanepidu w tym aspekcie?
        Nie będzie z tym problemu, sanepidowi chodzi tylko o rozdzielenie części "brudnej" od "czystej" . Piwo i fermentujące i leżakujące są "czyste", więc mogą być przemieszane.
        W nowoczesnych browarach fermentacja i leżakowanie są nie tylko w jednym pomieszczeniu ale i w jednym tanku.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
          Tak jak pisałem w poprzednich postach. Jakakolwiek forma otwartej, legalnej sprzedaży (chodzi o dostępność dla "osób postronnych", np nie degustacje dla znajomych, czy próbowanie piwa przed wpuszczeniem go do jakiejś formy handlu) : w sklepie przy browarze, lane w minibrowarze, butelki w sklepach, premiera choćby w jednym pubie.
          A dokąd to w Polskę poszły te piwa: do konkretnych lokali, sklepów specjalistycznych?
          No to, powiedzmy, mamy 118 browarów.
          Zapewne do podmiotów, które zajmują się ich obrotem.

          Dlaczego pytałem o definicję? Załóżmy, że browar sprzedał w sensie prawnym piwo do hurtowni, ale ta z jakiś przyczyn nie wprowadziła piwa dalej do obrotu - to czy to będzie sprzedaż? Jak rozumiem chodzi ci o klienta końcowego...

          Comment

          • Prusak
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 4472

            #50
            No tak, chodzi o tzw. dostępność w wolnej sprzedaży. Przeleżenie piwa w hurtowni sprawia, że tak jakby go nie było dla piwoszy...

            Comment

            • DLoco
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2004.10
              • 2

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie będzie z tym problemu, sanepidowi chodzi tylko o rozdzielenie części "brudnej" od "czystej" . Piwo i fermentujące i leżakujące są "czyste", więc mogą być przemieszane.
              W nowoczesnych browarach fermentacja i leżakowanie są nie tylko w jednym pomieszczeniu ale i w jednym tanku.
              Wielkie dzieki za odpowiedz.
              Jak to dziala na swiecie to wiedzialem ale krazy duzo mitow na temat odniesienia sie do takiej sytuacji polskiego Sanepidu

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19261

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                No tak, chodzi o tzw. dostępność w wolnej sprzedaży. Przeleżenie piwa w hurtowni sprawia, że tak jakby go nie było dla piwoszy...
                Fizycznie zostało wyprodukowane, sprzedane a akcyza zapłacona. Czyli było. Niemniej rozumiem o co chodzi.

                Comment

                • wojtek81
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2013.06
                  • 9

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                  Kamionka warzy i wypuściła najprawdopodobniej swoje piwa. Kwestią godzin jest dodoanie jej do listy.
                  Kameralna powinna wylecieć do zamkniętych - zgłaszałem to
                  Hotel Płock - nikt nic nie wie
                  Kołobrzeg- to chyba do wywalenia, fałszywy alarm, ale wolałbym mieć potwierdzenie.
                  Jamrozowa Polana - póki ktoś tam nie pojedzie, to danych piw nie będzie, bo browar nei udziela się medialnie. Ale działa
                  Słodowy Dwór - jeszcze nie zadebiutował, kwestia dni, tygdoni.



                  A tutaj nei masz racji. Już ci wyjaśniam czemu. Kto inny wprowadza browary, a kto inny piwa do bazy. Lepiej zgłosić wcześniej browar i w momencie gdy pojawią się piwa drugi moderator ma możliwość szybkiej reakcji. W przeciwnym razie będą notoryczne monity by dodać piwo, a tego dyczkin nie jest w stanie zrobić, póki ART nie doda browaru. Więc lepszym rozwiązanirm jest nieco wcześniejsze zgłoszenie browaru.

                  Skąd wziąłeś te 114? U mnie jest 119, gdyby usunąć Kołobrzeg, to byłoby 118. No i Bazyliszek jest nieco na wyrost, ale nie chciałem usuwać Natolina, by za chwilę znowu go dodawać. Zresztą jeśliby usunąć Bazyliszka, to równie dobrze należałłoby usunąć Artezana, bo chyba jeszcze nic nie uwarzył w Błoniu, a co najmniej niczego stamtąd nie wypuścił.
                  A propos Kamionki. Kamionka warzy i prawdopodobnie / bardziej prawdo / już leżakuje, ale raczej większych ilości nie będzie na rynku bo są na etapie przedszkola. Może za rok dwa pokażą na co ich stać.

                  Comment

                  • wojtek81
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.06
                    • 9

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                    Kamionka warzy i wypuściła najprawdopodobniej swoje piwa. Kwestią godzin jest dodoanie jej do listy.
                    Kameralna powinna wylecieć do zamkniętych - zgłaszałem to
                    Hotel Płock - nikt nic nie wie
                    Kołobrzeg- to chyba do wywalenia, fałszywy alarm, ale wolałbym mieć potwierdzenie.
                    Jamrozowa Polana - póki ktoś tam nie pojedzie, to danych piw nie będzie, bo browar nei udziela się medialnie. Ale działa
                    Słodowy Dwór - jeszcze nie zadebiutował, kwestia dni, tygdoni.



                    A tutaj nei masz racji. Już ci wyjaśniam czemu. Kto inny wprowadza browary, a kto inny piwa do bazy. Lepiej zgłosić wcześniej browar i w momencie gdy pojawią się piwa drugi moderator ma możliwość szybkiej reakcji. W przeciwnym razie będą notoryczne monity by dodać piwo, a tego dyczkin nie jest w stanie zrobić, póki ART nie doda browaru. Więc lepszym rozwiązanirm jest nieco wcześniejsze zgłoszenie browaru.

                    Skąd wziąłeś te 114? U mnie jest 119, gdyby usunąć Kołobrzeg, to byłoby 118. No i Bazyliszek jest nieco na wyrost, ale nie chciałem usuwać Natolina, by za chwilę znowu go dodawać. Zresztą jeśliby usunąć Bazyliszka, to równie dobrze należałłoby usunąć Artezana, bo chyba jeszcze nic nie uwarzył w Błoniu, a co najmniej niczego stamtąd nie wypuścił.
                    To ile godzin Kamionce brakuje do debiutu?/ Mam na myśli nie giełdowy/ I gdzie kupić to nowe piwo?Ustawię się w kolejce.

                    Comment

                    • wojtek81
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2013.06
                      • 9

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      Co do Kamionki, to dostałam jakiś czas temu od nich zdjęcia tanków z włączonymi lampkami (na dowód, że warzą). A ze względu, że nie wiadomo co, gdzie, a etykiety Konstancina z adresem z Konstancina, w dodatku piwa takie sobie, to odmówiłam im obecności na Festiwalu Dobrego Piwa w tym roku (taki tam offtop).
                      Oni jeszcze trochę raczkują, szlifują piankę i goryczkę. Zejdzie jeszcze z roczek albo dwa kiedy dogonią Konstancin / ten sprzed 3-4 lat /.

                      Comment

                      • Prusak
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 4472

                        #56
                        Trzy posty i właściwie nie wiadomo, o co ci chodzi...

                        Comment

                        • Prusak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 4472

                          #57
                          Na stronie hotelu i browaru Jamrozowa Polana odnalazłem informację z lutego, ze cztery piwa są warzone i dostępne. Co prawda nic na temat szczegółów dotyczących piw, ale potwierdza się chyba to, co pisał jeden z forumowiczów.
                          Zatem 118 browarów.
                          Czy komuś wreszcie udało się coś dopaść ze Słodowego Dworu?

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #58
                            Miałm nadzieję że treść tematu zgodna jest z nazwą. A tu lipa. Kolejna plotkówka o kolejnych znajomych królika z kiepskim piwem.

                            Do piachu.

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19261

                              #59
                              Pewne (raczej pewne) informacje są zamieszczane na głównej stronie. Tu są tylko plotki, hejt i takie tam nic nie warte dyrdymały...
                              Last edited by e-prezes; 2015-03-15, 22:04.

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                #60
                                Tym razem zgadzam się z tobą w 100%. Do piachu.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X