Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    Jest sprzęt to jest browar. A jak zaczną za 2 miesiące to co znów będzie trzeba dodawać?

    Comment

    • Prusak
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 4472

      Właściwie to masz rację, ale jeśli przerwa jest dłuższa niż pół roku, rok, to przecież mamy do czynienia z fikcją.

      Comment

      • dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4702

        Dziś rozmawiałem z Danielem - byłym piwowarem z Piwnicy Gawronów i sprawa przedstawia się następująco:
        Daniel zakończył pracę 31.08.2017, knajpa funkcjonowała jeszcze około 2 tygodnie, potem nastąpiło jej opróżnienie z wyposażenia. Ostatni okres otwarte było max 3 dni w tygodniu bez czynnej kuchni, a piwa wyprzedawano nawet po 3,50 zł! Odchodząc z pracy Daniel zostawił 3 pełne tanki piwa (w tym APA i Saison, żałuję że nie spróbowałem). Powodem rozstania było ogólnie zupełny brak pomysłu właściciela co do prowadzenia biznesu, nieznajomość kosztów i nakładów pracy w browarze, a tym samym szukanie oszczędności tam gdzie się ich nie dało robić. Daniel przyznał, że pracując sam w browarze "padał na twarz", podobnie było z innym personelem, a nie przekładało się to zupełnie na zarobki (wręcz odwrotnie). Dobrzy piwowarzy są obecnie poszukiwanymi pracownikami więc gdy dostał konkretną propozycję, jasnym jest że postanowił zmienić miejsce pracy.
        Właściciel całkowicie zrezygnował z działań w gastronomii, podobno już komuś lokal wynajął lecz nie będzie on powiązany z browarem - piwa będą ogólnie od wuja Huinekena. Na razie nie wiadomo czy będzie zmieniona nazwa lokalu.
        Browar również jest do wynajęcia na cele produkcyjne na zewnątrz, czyli możemy się spodziewać jakiegoś kontraktowca.
        Tak więc obecnie trwa stan zawieszenia, coś podobnego jak w Mieszczańskim w Cieszynie.

        Comment

        • darek99
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.04
          • 2147

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
          Ale co to znaczy z tego, co wiem?
          Dadek już Ci odpowiedział na to pytanie, wszystko jasne.
          Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
          Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
          skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
          Epikur z Samos.

          Comment

          • Prusak
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 4472

            No to "stan zawieszenia", sprzęt jest, pytanie, czy zarówno w Cieszynie jak i Ustce, Bytomiu, Połczynie znów zacznie się warzenie i kiedy. Oczywiście, na to pytanie chyba nikt nie jest w stanie teraz odpowiedzieć.
            Sam nie wiem, czy można uznać te browary za "istniejące"...

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

              Nie ma reguły. Choć Cieszyński działał mimo zaprzestania własnego warzenia. Cierpliwości....
              Last edited by e-prezes; 2017-09-26, 19:51.

              Comment

              • Prusak
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 4472

                Następne dwa w kolejce to Rzeszów (otwarcie 05.10, ale nie wiadomo, czy z własnym piwem) i Gzub (tu data jeszcze nieznana, ale chyba na dniach).

                Comment

                • dlugas
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2006.04
                  • 4014

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                  Następne dwa w kolejce to Rzeszów (otwarcie 05.10, ale nie wiadomo, czy z własnym piwem).
                  Browar Manufaktura Rzeszów - Otwarcie 5-go października‎

                  z tego co kojarzę co pisali na FB to będą mieli własne piwa (zapewne jasne,ciemne i pszeniczne od biedy) czyli zestaw od producenta sprzętu
                  Sami też się chwalą, że "tutaj powstają piwa wg czeskiej receptury" czyli będzie bez szału.
                  Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                  Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                  FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                  Comment

                  • Pankracy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2007.10
                    • 2797

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                    Następne dwa w kolejce to Rzeszów (otwarcie 05.10, ale nie wiadomo, czy z własnym piwem) i Gzub (tu data jeszcze nieznana, ale chyba na dniach).
                    Jest jeszcze Bierhalle Bydgoszcz w kolejce. Otwarcie planowane na jesień 2017.
                    Sprzęt tam już jest, ale zapewne na miejscowe piwo trzeba będzie poczekać kolejnych kilka miesięcy.

                    Comment

                    • Prusak
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 4472

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
                      Browar Manufaktura Rzeszów - Otwarcie 5-go października‎

                      z tego co kojarzę co pisali na FB to będą mieli własne piwa (zapewne jasne,ciemne i pszeniczne od biedy) czyli zestaw od producenta sprzętu
                      Sami też się chwalą, że "tutaj powstają piwa wg czeskiej receptury" czyli będzie bez szału.
                      Wg czeskiej receptury, to wcale nie musi być żle. Pod warunkiem, że wykonanie będzie dobre.

                      Comment

                      • Prusak
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 4472

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                        Wg czeskiej receptury, to wcale nie musi być żle. Pod warunkiem, że wykonanie będzie dobre.
                        Dwa razy, jak zobaczyłem już po wpisaniu posta, usunęli wpis z fb z zapytaniem, czy będą mieli własne piwo przy otwarciu, więc śmiem wątpić.
                        Last edited by Prusak; 2017-09-27, 22:57.

                        Comment

                        • Prusak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 4472

                          I już wszystko jasne. Własne piwo jest w trakcie leżakowania, na otwarciu będą mieli piwo uwarzone podobno przez ich piwowara w Czechach wg tej samej receptury co to rzeszowskie.

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19261

                            Anonsowany przeze mnie wcześniej browar w Kałuszynie zmienił na otwarcie nazwę. Nie Wihajster a Bocian. Tutaj stronka. Są już dwa piwa: Sexy IPA i Oakie. Kręgiem zainteresowania browaru będzie zapewne Warszawa i jej tapy.

                            Comment

                            • Cooper
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2002.11
                              • 6056

                              Pod linkiem jest tylko zegar pokazujący że strona (browar?) wystartuje za około 30 godzin. Czy mam rozumieć że okolice soboty wieczór to premiera ich browaru/piw ?
                              Last edited by Cooper; 2017-09-29, 09:46.
                              Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                              1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                              Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19261

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                                Pod linkiem jest tylko zegar pokazujący że strona (browar?) wystartuje za około 30 godzin. Czy mam rozumieć że okolice soboty wieczór to premiera ich browaru/piw ?
                                To wklep http://browarbocian.pl/glowna/

                                PS.
                                Szukałbym w Jabeerwocky.
                                Last edited by e-prezes; 2017-09-29, 09:50.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X