Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dlugas
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2006.04
    • 4014

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak
    Wg czeskiej receptury, to wcale nie musi być żle. Pod warunkiem, że wykonanie będzie dobre.
    dokładnie, lecz ja w tym miejscu widzę tylko chęć wsadzenia mamony, bez jakiegoś większego (póki) co planu i rozeznania.

    Obym się mylił i oby ich piwa naprawdę były z co najmniej porządnej czeskiej półki.
    Dobrego "czeskiego" świeżego pilsa z chęcią bym spożył
    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19243

      Na ukończeniu powinien być również browar Wiczkotek we Wleniu p. Jelenią Górą mieszczący się w dawnej masarni, ale na piwo powinniśmy się załapać jeszcze w tym roku.

      Comment

      • Prusak
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 4427

        Co do Bociana to w Warszawie, jak rozumiem, najwcześniej weekendowo, bo na ontap jakoś nie widać, by na Nowogrodzkiej sprzedawano to piwo.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19243

          Na żadnym z profili FB (obu właścicieli i Jabee) nie ma newsa o tym. Dominik pracował m.in. w Jabee, więc tam bym się spodziewał jego piw. Tym bardziej, że oczekiwanie na nie już się przedłużyło. Czy już w ten weekend piwa, nie wiem. Sądzę, że na dniach.

          Comment

          • Keleris
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.10
            • 1

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
            Na żadnym z profili FB (obu właścicieli i Jabee) nie ma newsa o tym. Dominik pracował m.in. w Jabee, więc tam bym się spodziewał jego piw. Tym bardziej, że oczekiwanie na nie już się przedłużyło. Czy już w ten weekend piwa, nie wiem. Sądzę, że na dniach.
            Cześć, jeszcze z miesiąc nam się zejdzie z dostawą do pubów - dopiero w tym tygodniu uwarzyliśmy pierwsze piwo co do dystrybucji to racja, głównie w Warszawie uderzamy. Na razie ilości malutkie, trzeba się rozkręcić.

            Comment

            • Prusak
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 4427

              Uwarzyliśmy, czyli jeszcze leżakuje?
              A tymczasem nowy browar w Grudziądzu zapowiada, póki co, trzy piwa, wybór i dobór słabiutki...
              Last edited by Prusak; 2017-09-30, 12:43.

              Comment

              • macas
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2008.02
                • 680

                Dzisiaj zauważyłem w Kątach Wrocławskich na wielkim potykaczu napisane BROWAR PUB
                Widziałem też auto tegoż browaru
                Ale nie kosztowałem, może ktoś coś próbował
                Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                Beniamin Franklin

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  Nie próbowałem ale sobotę mam wolną i mogę być kierowcą, jadziem?
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • coder
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.10
                    • 1347

                    Widziałem zdjęcia ładnej warzelni 50-tki zamontowanej gdzieś w Łodzi. Ma to być browar rzemieślniczy i otworzyć się niedługo, więcej niestety nie wiem.

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19243

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                      Przystań realizacja na 1 kw. 2016 roku. Siemianowice najwcześniej poł. 2016. Tak poza tym jeszcze 3 inne lokalizacje od SALM.
                      Ależ oni mają pod górkę

                      Comment

                      • Mastermind1
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2013.02
                        • 248

                        Niestety, browar w Połczynie trafił na licytację komorniczą.

                        Comment

                        • pizmak666
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2006.12
                          • 1898

                          „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

                          "Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

                          Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

                          Comment

                          • Cooper
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2002.11
                            • 6055

                            Smutne że padają piękne XIX-wieczne browary a jednocześnie stawia się współczesne blaszaki z kontenerów
                            Tak, wiem że oba są w zupełnie innej części kraju, wręcz po przeciwnej stronie ale to było takie ogólne, generalizowane spostrzeżenie a wspomniane browary akurat tak "spotkały" się w tym wątku.
                            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                            Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19243

                              Masz rację zupełnie od czapy zestawienie. Kraft kontra stary browar. Nie od dziś wiadomo, że w zabytkowych budynkach bardzo trudno (bez dobrej woli gł. konserwatora) prowadzić remont i nowoczesną produkcję spełniającą normy sanitarne. Jest to ogromny koszt i tony papierologii. Już nawet filozofia produkcji kraftu i tradycyjnego starego browaru jest zupełnie odmienna. Z jednej strony idea, którą można przenieść w dowolny kraniec świata a z drugiej ciągłość produkcji w jednym miejscu, historyczne odwołania, tradycje.
                              Owszem żal mi takich miejsc jak siemiatycki browar, ale też nie widzę przeciwskazań, by nowe browary, choćby zlokalizowane w szopie, garażu czy blaszaku cenić za to co robią (warzą), szczególnie jeśli wnoszą w nowoczesna historię piwowarstwa postępowe idee.

                              Comment

                              • robox
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.11
                                • 8188

                                Zapowiada się Rock Browar Jarocin

                                Comment

                                Przetwarzanie...