Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nikita_banita
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 1363

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
    Browar Biały w Łyskach ma już zatwierdzenie typu na zbiorniki 5 hl.
    Browar Biały już z własnym, zabutelkowanym piwem. Pierwszy rozlew do butelek był przed Wielkanocą. Właśnie na rynek trafiają piwa z pierwszych warek. Na początek pięć piw: Irish Red Ale, Bohemie Amber Ale, IPA, Milk Stout oraz Weizenbier.

    Comment

    • Cooper
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2002.11
      • 6057

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
      Wierzę, ale jakoś się nie chwalą...
      Bo pewnie się pochwalą jak piwo już oficjalnie trafi na rynek. Po co się chwalić a później świecić oczami na forach bo jest np jakaś obsuwa w czasie.
      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

      Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

      Comment

      • Prusak
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 4485

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
        Bo pewnie się pochwalą jak piwo już oficjalnie trafi na rynek. Po co się chwalić a później świecić oczami na forach bo jest np jakaś obsuwa w czasie.
        Słuszna uwaga, choć zauważ, że praktyka jest inna, na przykład dwa lata zapowiedzi na fb i na pprowizorycznej stronie internetowej i nieustannie przesuwane terminy plus podgrzewanie atmosfery i (zazwyczaj) głupawa reklama. Oczywiście, są wyjątki.

        Comment

        • Prusak
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 4485

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita Wyświetlenie odpowiedzi
          Browar Biały już z własnym, zabutelkowanym piwem. Pierwszy rozlew do butelek był przed Wielkanocą. Właśnie na rynek trafiają piwa z pierwszych warek. Na początek pięć piw: Irish Red Ale, Bohemie Amber Ale, IPA, Milk Stout oraz Weizenbier.

          A tu to kolejny browar, który jakoś głośno się nie zapowiadał...

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita Wyświetlenie odpowiedzi
            Browar Biały już z własnym, zabutelkowanym piwem. Pierwszy rozlew do butelek był przed Wielkanocą. Właśnie na rynek trafiają piwa z pierwszych warek.
            Czyli co? Miesiąc trzymali piwa w browarze?

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10782

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
              Czyli co? Miesiąc trzymali piwa w browarze?
              Może refermentacja?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Prusak
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 4485

                Tak czy owak, na stronie podają nawet namiary jednego lokalu w Białymstoku, gdzie można dostać ich piwo.

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19269

                  Ponieważ sam przypomniałem przy okazji Domatora browar Polonea to chciałbym i tu poruszyć jego temat. Z informacji na Piwo.org i od Pankracego wynika, że był tam montaż sprzętu. W prospekcie emisyjnym mówi się o dwóch istniejących wtedy (2014) piwach: o zaw. alk. 6,2 i 7,2% oraz planach wprowadzenia 5,2%. Na puszkach piwa była informacja o dwóch lokalizacjach puszkowni (Polonea i Połczyn) zatem może ten browar działa, a my ignorujemy go od 4 lat.

                  Comment

                  • nikita_banita
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 1363

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                    Tak czy owak, na stronie podają nawet namiary jednego lokalu w Białymstoku, gdzie można dostać ich piwo.
                    Ja wiem o dwóch . W obu miejscach piwo butelkowane, ale bez pszenicy.

                    Comment

                    • irasi2
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2009.06
                      • 53

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
                      Dziś rozmawiałem z Danielem - byłym piwowarem z Piwnicy Gawronów i sprawa przedstawia się następująco:
                      Daniel zakończył pracę 31.08.2017, knajpa funkcjonowała jeszcze około 2 tygodnie, potem nastąpiło jej opróżnienie z wyposażenia. Ostatni okres otwarte było max 3 dni w tygodniu bez czynnej kuchni, a piwa wyprzedawano nawet po 3,50 zł! Odchodząc z pracy Daniel zostawił 3 pełne tanki piwa (w tym APA i Saison, żałuję że nie spróbowałem). Powodem rozstania było ogólnie zupełny brak pomysłu właściciela co do prowadzenia biznesu, nieznajomość kosztów i nakładów pracy w browarze, a tym samym szukanie oszczędności tam gdzie się ich nie dało robić. Daniel przyznał, że pracując sam w browarze "padał na twarz", podobnie było z innym personelem, a nie przekładało się to zupełnie na zarobki (wręcz odwrotnie). Dobrzy piwowarzy są obecnie poszukiwanymi pracownikami więc gdy dostał konkretną propozycję, jasnym jest że postanowił zmienić miejsce pracy.
                      Właściciel całkowicie zrezygnował z działań w gastronomii, podobno już komuś lokal wynajął lecz nie będzie on powiązany z browarem - piwa będą ogólnie od wuja Huinekena. Na razie nie wiadomo czy będzie zmieniona nazwa lokalu.
                      Browar również jest do wynajęcia na cele produkcyjne na zewnątrz, czyli możemy się spodziewać jakiegoś kontraktowca.
                      Tak więc obecnie trwa stan zawieszenia, coś podobnego jak w Mieszczańskim w Cieszynie.
                      Mała aktualizacja. Lokal jak wiadomo to już Loft12 nie Piwnica Gawronów. Klub funkcjonuje osobno od browaru i nie ma z nim nic wspólnego. Co najważniejsze w browarze warzy aktualnie Sir Beer. Link https://www.facebook.com/sirbeerbrowar/
                      Właśnie uwarzyli swe pierwsze piwo o nazwie Aborygen, którego można się napić w Zelterze w Bytomiu. Link http://zelter.ontap.pl/
                      Nie wiem czy traktować ich jako kontrakt czy też browar należy do nich. Sprawa myślę rozwojowa. W każdym razie browar działa

                      Comment

                      • nikita_banita
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.06
                        • 1363

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                        Czyli co? Miesiąc trzymali piwa w browarze?
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                        Może refermentacja?
                        Może czekali jak piwo zachowa się w butelkach, a może czekali na koncesję? Nie wiem.

                        Co do refermentacji - wg etykiety Bohemie Amber Ale jest refermentowane w butelce

                        Comment

                        • Prusak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 4485

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ponieważ sam przypomniałem przy okazji Domatora browar Polonea to chciałbym i tu poruszyć jego temat. Z informacji na Piwo.org i od Pankracego wynika, że był tam montaż sprzętu. W prospekcie emisyjnym mówi się o dwóch istniejących wtedy (2014) piwach: o zaw. alk. 6,2 i 7,2% oraz planach wprowadzenia 5,2%. Na puszkach piwa była informacja o dwóch lokalizacjach puszkowni (Polonea i Połczyn) zatem może ten browar działa, a my ignorujemy go od 4 lat.
                          Jaka była nazwa tego piwa? Może w lecie się zmuszę i podjadę jak będę w okolicach Krosna.

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19269

                            Po prostu Polonea jedno, a drugie Mocne.

                            Comment

                            • Prusak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 4485

                              Czyli na ten miesiąc zapowiada się jeszcze Bierhalle Bydgoszcz i ew. Bastion w Bliznem. Chyba wszystko?

                              Comment

                              • Warzywo
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                🍼🍼
                                • 2016.08
                                • 955

                                Na majówce w Zamościu sprzedawali piwo lane i butelkowe z browaru w Biłgoraju. W jaki sposób zgłosić aby dodano browar do bazy?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X