Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Prusak
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 4472

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedzi
    Widzę pewne paralele z żywiołowym powstawaniem swojego czasu wyższych uczelni
    A to ciekawe porównanie: gdyby pociągnąć je dalej, aż strach pomyśleć, co czeka właściwie wszystkie browary w perspektywie kilku lat...

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yaro74 Wyświetlenie odpowiedzi
      Tak ten sam, zmienił się tylko właściciel.
      Jak ktoś kupi i odpali sprzęt z Somy np. w Iławie pod nazwą "Browar Nad Jeziorakiem" to też będzie to dla ciebie Soma w Warszawie? Pokrętne.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • rohozecky
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2008.11
        • 1839

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
        A to ciekawe porównanie: gdyby pociągnąć je dalej, aż strach pomyśleć, co czeka właściwie wszystkie browary w perspektywie kilku lat...
        Właśnie to miałem na myśli
        ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

        Comment

        • yaro74
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2012.09
          • 2089

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
          Jak ktoś kupi i odpali sprzęt z Somy np. w Iławie pod nazwą "Browar Nad Jeziorakiem" to też będzie to dla ciebie Soma w Warszawie? Pokrętne.
          Nie rozumiesz, przecież ja piszę o browarze w tym samym miejscu, a nie o przeniesieniu sprzętu w nowe miejsce. W Natolinie nikt sprzętu nie przenosi. Ten z Twojego przykładu to będzie nowy browar.

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            Zgadza się, nie rozumiem twojego uporu. Zupełnie inny podmiot gospodarczy, zupełnie inni ludzie, zupełnie inne piwo. Przypadkiem tylko warzone na tym samym sprzęcie w wynajmowanym lokalu po hurtowni wędlin. Właściwie nic istotnego nie łączy Bazyliszka z Artezanem.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • Dukat_WSI
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2015.03
              • 781

              Zgadza się, ale z drugiej strony często określone miejscówki mają określone parametry i wady np. Witnica ma problem z diacetylem, a Cieszyn z żelazem (uszkodzone tanki).

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                To nie miejsce, tylko połączenie sprzętu i ludzi.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • Cooper
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2002.11
                  • 6056

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                  Zgadza się, nie rozumiem twojego uporu. Zupełnie inny podmiot gospodarczy, zupełnie inni ludzie, zupełnie inne piwo. Przypadkiem tylko warzone na tym samym sprzęcie w wynajmowanym lokalu po hurtowni wędlin. Właściwie nic istotnego nie łączy Bazyliszka z Artezanem.
                  Nie rozumiesz więc pragnę Ci to szybko wytłumaczyć w imieniu kolegi bo zbieram na identycznych kryteriach jak on. Utożsamiamy browar i jego ciągłość istnienia z jedynie miejscem tzn adresem. Nie wnikamy w kwestie z którymi Ty wiążesz istotę browaru tzn właścicielem, sprzętem, może ewentualnie też nazwą własną browaru. To jest ta róznica. Mógłbym napisać więcej ale tylko rozwinę offtop a nie jest to temat tego wątku.
                  Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                  1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                  Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yaro74 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Tak ten sam, zmienił się tylko właściciel.
                    Nie tylko, zmieniła się także nazwa jak to często w historii bywało.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      Czyli przegródki u zbieraczy wygrały z rzeczywistością, a etykietki i kapsle okazały się ważniejsze niż browary, produkty i ludzie. Bo ktoś od lat zbiera w jeden sposób i nowe modele gospodarcze nie będą mu bruździć w kolekcji.

                      To jest wynaturzenie.
                      Last edited by zgoda; 2015-04-21, 06:31.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • pioterb4
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 4322

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                        Czyli przegródki u zbieraczy wygrały z rzeczywistością, a etykietki i kapsle okazały się ważniejsze niż browary, produkty i ludzie.
                        Ja już dawno zauważyłem, że zawartość butelek tylko przeszkadza zbieraczom w powiększaniu ich zbiorów

                        Comment

                        • yaro74
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2012.09
                          • 2089

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                          Czyli przegródki u zbieraczy wygrały z rzeczywistością, a etykietki i kapsle okazały się ważniejsze niż browary, produkty i ludzie. Bo ktoś od lat zbiera w jeden sposób i nowe modele gospodarcze nie będą mu bruździć w kolekcji.

                          To jest wynaturzenie.
                          Browar to nie jest produkt i ludzie tylko miejsce gdzie warzy sie piwo. Idąc Twoim tokiem rozumowania to np. w Leżajsku były już 4 browary, bo już jest czwarty podmiot gospodarczy i w bazie powinna być data założenia 1999, a nie 1978, bo browar grupy Żywiec nie ma nic wspólnego z Zakładami Piwowarskimi (zupełnie inny podmiot gospodarczy, zupełnie inni ludzie, zupełnie inne piwa).

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19260

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yaro74 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Co do Zwierzyńca dla mnie to ten sam browar.
                            I tu jesteś w błędzie! Nowy Zwierzyniec został uruchomiony w zupełnie innym budynku w oderwaniu od starych urządzeń. Ba, teoretycznie istnieje prawdopodobieństwo, że stary jak zostanie uruchomiony to będziesz miał dwa.
                            Okocim (Lubicz) to zupełnie inny browar od tego restauracyjnego Lubicz. Pakowanie tego razem to raz utrudnianie sobie życia, a dwa zakłamywanie rzeczywistości.

                            Comment

                            • AndrewZG
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2009.08
                              • 261

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yaro74 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Browar to nie jest produkt i ludzie tylko miejsce gdzie warzy sie piwo. Idąc Twoim tokiem rozumowania to np. w Leżajsku były już 4 browary, bo już jest czwarty podmiot gospodarczy i w bazie powinna być data założenia 1999, a nie 1978, bo browar grupy Żywiec nie ma nic wspólnego z Zakładami Piwowarskimi (zupełnie inny podmiot gospodarczy, zupełnie inni ludzie, zupełnie inne piwa).
                              Właśnie coś podobnego chciałem napisać - nie należy moim zdaniem browaru utożsamiać z ludźmi, bo oni w czasie się zmieniają z różnych przyczyn, tak samo zmieniają się piwa, a browar jako miejsce pozostaje często przez setki lat.

                              Comment

                              • yaro74
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2012.09
                                • 2089

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                                I tu jesteś w błędzie! Nowy Zwierzyniec został uruchomiony w zupełnie innym budynku w oderwaniu od starych urządzeń. Ba, teoretycznie istnieje prawdopodobieństwo, że stary jak zostanie uruchomiony to będziesz miał dwa.
                                Tego nie wiedziałem, myślałem, że Perła dzierżawi cały teren browaru i tylko wstawiła nową instalację. A jeśli nie dzierżawi całego browaru, to wtedy rzeczywiście ktoś może uruchomić stary browar.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X