Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Prusak
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 4465

    Niechanowo po szumnych zapowiedziach o powrocie do dawnych tradycji (ja to jeszcze pamiętam), uwarzyło... APA i Pszeniczne. Niech żyje tradycja.

    Comment

    • Prusak
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 4465

      Wygląda na to, że Eureka już rozesłała swoje piwo do sklepów (szkoda, że znów początek od ipy-sripy), a Piekarnia Piwa startuje 13 sierpnia.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        Browar Końska Grzywa w Rumi montuje sprzęt. W przyszłym roku czeka mnie niezły objazd po Pomorzu

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

          Browar Babin ma otwierać człowiek odpowiedzialny za otwarcia Grodzkiej 15 w Lublinie, Pivovarii w Radomiu, Jan Olbracht Browar Staromiejskiego w Toruniu, Żywiecki Browar Rzemieślniczy Krajcar, czyli Michał Bukowski. Czy to on był też odpowiedzialny za projekt Antidotum? Nie wpisuje tego w referencje, ale... za niedługo i Babina nie będzie dobrze wpisać.
          Last edited by e-prezes; 2016-08-06, 12:09.

          Comment

          • Prusak
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 4465

            A propos Babina.., kiedy mniej więcej miałoby to być?

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19260

              Do Babina to ty masz bliżej, aby to sprawdzić. Jak dla mnie jak browar startuje 4 lata to już nie wystartuje, a Pan Bukowski niech się zajmie startowaniem innych browarów. Np. SALM, bo te też mają mega opóźnienie

              Comment

              • Prusak
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 4465

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                Do Babina to ty masz bliżej, aby to sprawdzić. Jak dla mnie jak browar startuje 4 lata to już nie wystartuje, a Pan Bukowski niech się zajmie startowaniem innych browarów. Np. SALM, bo te też mają mega opóźnienie
                Sprawdzałem i dzwoniłem, ale z tego postu wywnioskowalem, jak widać mylnie, że są jakieś nowe wieści.

                Comment

                • Prusak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 4465

                  W Polsce działa już 150 warzelni rzemieślniczych, a wkrótce może ruszyć kolejnych 80. Własny browar uruchomi Pinta, prekursor krajowej rewolucji piwnej.


                  Nie sądzę, żeby w ciągu 10 lat powstało kolejnych 500 browarów, ani też 80 nowych nie jest "w budowie", a nawet w stadium organizacji...

                  Comment

                  • abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10861

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                    http://www.rp.pl/Przemysl-spozywczy/...ynku.html#ap-2

                    Nie sądzę, żeby w ciągu 10 lat powstało kolejnych 500 browarów, ani też 80 nowych nie jest "w budowie", a nawet w stadium organizacji...
                    Jeżeli redaktor zalicza kontraktówki do browarów, to, kto wie
                    Last edited by abernacka; 2016-08-09, 11:46.
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment

                    • Prusak
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 4465

                      A, tak, jeśli kontraktowe, to owszem.
                      Myślę, że po dojściu (ogółem) do liczby 220 - 250 browarów w perspektywie, powiedzmy, trzech lat (pod warunkiem, że nie zmieni się na minus otoczenie gospodarcze), zaczną się pierwsze zamknięcia, choć niekoniecznie na jakąś masową skalę. Inne inicjatywy będą uruchomione i na takim poziomie pewnie się to wszystko ustabilizuje.
                      Zakładając krytyczne podejście wobec takich stwierdzeń, nadmieniam, że to tylko intuicje, a nie żadne konkretne wyliczenia.

                      Comment

                      • abernacka
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10861

                        Podobnie jak i Ty, uważam, że nasz rynek może przyjąć maksymalnie drugie tyle browarów. Z tym że, zdecydowana większość z nich będzie zaliczała się do browarów restauracyjnych.
                        Piwna turystyka według abernackiego

                        Comment

                        • Prusak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 4465

                          Owszem, biorąc po uwagę fakt, że w wielu miastach liczących pomiędzy 50 a 200 tys. mieszkańców nie ma jeszcze takich browarów, więc tu się otwiera pole do popisu. Zakładam, że taki browarek jest w stanie przy obecnej sytuacji "wyżyć" z takiego miasta i okolicy. Plus, oczywiście, miejscowości wypoczynkowe.
                          Rzemieślnicy rozlokowani po wsiach na uboczu będą w mniejszości.

                          Comment

                          • fans
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2010.04
                            • 195

                            Obecnie restauracyjnych nie przybywa już tak dużo jak ok dwa lata temu.Temat poświęcony tego typu browarom na tym forum zaczyna pokrywać się kurzem.Mimo wszystko jest jeszcze wiele miejsc na takie przybytki.

                            Comment

                            • abernacka
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.12
                              • 10861

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fans Wyświetlenie odpowiedzi
                              Obecnie restauracyjnych nie przybywa już tak dużo jak ok dwa lata temu.Temat poświęcony tego typu browarom na tym forum zaczyna pokrywać się kurzem.Mimo wszystko jest jeszcze wiele miejsc na takie przybytki.
                              To, że temat dot. browarów restauracyjnych na browar.biz przycichł, nie oznacza to, że nic się nie dzieje w naszym kraju.
                              Ostatnio powstały browary restauracyjne w Uniejowie i Bytomiu.
                              Lada chwila zostaną uruchomione browary w Białymstoku, Poznaniu i Gdańsku.
                              W niedalekiej przyszłości rozpoczną działalność browary w Turku, Katowicach, Bałtowie i Gdańsku. Mało? To prawda, za mało
                              Piwna turystyka według abernackiego

                              Comment

                              • kaczka116
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2015.10
                                • 1351

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                                To, że temat dot. browarów restauracyjnych na browar.biz przycichł, nie oznacza to, że nic się nie dzieje w naszym kraju.
                                Ostatnio powstały browary restauracyjne w Uniejowie i Bytomiu.
                                Lada chwila zostaną uruchomione browary w Białymstoku, Poznaniu i Gdańsku.
                                W niedalekiej przyszłości rozpoczną działalność browary w Turku, Katowicach, Bałtowie i Gdańsku. Mało? To prawda, za mało
                                Turek ma byc zwyklym rzemieslniczym a nie restauracyjnym

                                Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
                                Nie mów hop zanim nie nachmielisz
                                Untappd

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X