Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
    Miłośnicy klasyki zauwazylem uwielbiają utyskiwać, że klasycznych piw nie ma, że rzemieslnicy ich warzyc nie umieją, ale kiedy już takie piwo teoretycznie w ich kręgu zainteresowań pojawia sie to je ignoruja by móc dalej utyskiwać. Smutne ale prawdziwe.
    Pójdźmy dalej z wywodem. Miłośnicy klasyki z premedytacją pijają więcej nowofalowych piw aby tych klasycznych było mniej i jeszcze bardziej mogli utyskiwać. Wystarczy prześledzić co pija becik

    Comment

    • Warzywo
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🍼🍼
      • 2016.08
      • 955

      Dyskusje o cenach mieliśmy wielokrotnie. Prawda jest taka, że lager/pils za 12 zł to grube przegięcie i przy takiej cenie nie będzie się sprzedawał i to jest powodem słabej sprzedaży takich piw a nie "utyskiwanie" zwolenników klasyki.
      Jakoś czeskie lagery po 6-9 zł sprzedają się znakomicie.
      Natomiast czy rzemieślnicy umieją uwarzyć dobrego klasyka? Trudno odpowiedzieć na to pytanie bo zbyt mało ich podjęło tą próbę. A jeżeli już to nie był to pełen klasyk bo np.: lager na amerykanach.
      Mnie się marzy hasło przewodnie jakiegoś festiwalu typu Wrocław czy Warszawa - dobry lager rzemieślniczy gdzie warunkiem udziału w festiwalu byłoby uwarzenie i zaprezentowanie przynajmniej jednego klasyka. Moim zdaniem na tych dużych festiwalach jest tyle ludzi, że gwarantowało by to sprzedaż całej warki czyli opłacalność, a z drugiej strony byłoby to ciekawe doświadczenie i odpowiedź na pytanie - czy rzemieślnicy umieją warzyć piwo? Bo tylko uwarzenie klasyka daje odpowiedź na to pytanie (dowalanie dużej ilości chmielu czy dziwnych przypraw skutecznie ukrywa wszelkie wady piwa). Do tego myślę, że i dla festiwalu byłaby to ciekawa formuła.

      Comment

      • becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍼🍼
        • 2002.07
        • 14999

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
        Miłośnicy klasyki zauwazylem uwielbiają utyskiwać, że klasycznych piw nie ma, że rzemieslnicy ich warzyc nie umieją, ale kiedy już takie piwo teoretycznie w ich kręgu zainteresowań pojawia sie to je ignoruja by móc dalej utyskiwać. Smutne ale prawdziwe.
        Ostatnio np z nadzieją zakupiłem Perfect Lager z Dr. Brew, nie zignorowałem tego wypustu. Wręcz ucieszyłem się na jego widok. Zakupiłem, wypiłem, część wylałem i mogę dalej, śmielej utyskiwać. Smutne ale prawdziwe.
        Niestety, producenci takich napojów wychodzą z założenia, nowość - to ludzie to wezmą, kupią, a oni sami sprzedadzą, zarobią. Na tym opiera się kraft, coraz więcej nowości, jedna podobna do drugiej, raz lepsze, raz gorsze.
        To ja jestem w plecy bo nikt niczym nie zrekompensuje mi tych wywalonych 6 złociszy z czymś tam.

        Niestety, ciężko jest robić - bo jest to zbyt duże wyzwanie - kilka podstawowych piw, a cudaki okazyjnie. Podstawowe musiałyby być w miarę równe, a to niestety, zbyt duża szkoła jazdy. Lepiej zrobić powtórkę za pół roku czy rok niż warzyć jeden gatunek na okrągło. Przykład pils/pilzner z Zarzecza, pierwsza warka super, druga smaczna, trzecia beznadziejna
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

        Comment

        • coder
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.10
          • 1347

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Warzywo Wyświetlenie odpowiedzi
          Moim zdaniem na tych dużych festiwalach jest tyle ludzi, że gwarantowało by to sprzedaż całej warki
          Warka małego browarku 10hl to ~30 kegów piwa. Jeżeli tak z 1800 ludzi podejdzie do stoiska i weźmie po kufelku, to faktycznie zejdzie

          Comment

          • pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

            Doctor Brew jest słaby i to większosć piwoszy średniorozgarnietych już wie. Sam mam o ich twórczości kiepskie zdanie, ostatnio zapytałem barmana z jednego z lokalnych wielokranów jak on sie na tą tworczość zapatruje, bo w necie o nich głośno a na kranach zauważalnie rzadko bywa. Odparł mi, zę zamówili ze 3-4 beczki róznych piw, z początku był hype bo doktorzy bo IPA bo coś tam, ale po konfrontacji z konkurencją nikt za bardzo do tej tworczosci wracać nie chciał - jakością sie nie bronią.

            Osobiście miałęm na myśli dobrze wykonane piwa w klasycznych stylach. Czarna dziura z pinty, Ortodox stout, weizen od SZałPiw - te piwa były porządne, byly klasyczne a rynku nie podbiły - sprzedały sie jakoś ale nie prędko i nie na tyle dobrze by zainspirować wielu naśladowców. Stąd udziwnień i wynalazków będzie sporo, a klasyka będzie z tyłu w asortymencie rzemieślników. Mam nadzieje, zę będzie w ogóle, bo i dobry bitter i dry stout to fajne style i sam chciałbym by byly one w zasiegu ręki, aczkolwiek trzeba sie pogodzić, że konsument w PL wciąż nie opił się i nie zapchał tymi nietuzinkowymi wariacjami.

            I po raz kolejy wspomnę, ze od klasyki to jest stara szkoła - browary lokalne, tradycyjne tak jak gospody i karrczmy są od tradycyjnego jadła a nowomodne nowoczesne restauracje z fikuśnym wystrojem od jadła egzotycznego/niespotykanego. Nie narzucajmy by kanjpa od sushi koniecznie musiała zacząć podawać bigos a od czeskiej hospody na prowincji by serwowała spagetti i krewetki. W Polsce tradycyjnych browarów niedostatek, wiec co krok widze żę ich poletko probuje sie przerzucać na rzemieślników. Aja cały czas uważam, ze dobry pils, marzen, weizen czy szwarz to powinna być domena browarów restauracyjnych/brewpubów oraz browarów regionalnych.

            Comment

            • pioterb4
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.05
              • 4322

              Moim zdaniem na tych dużych festiwalach jest tyle ludzi, że gwarantowało by to sprzedaż całej warki czyli opłacalność, a z drugiej strony byłoby to ciekawe doświadczenie i odpowiedź na pytanie - czy rzemieślnicy umieją warzyć piwo?
              Uwarzyli juz nie raz i nie dwa. I nawet jak uwarzą jeszcze 50 klasycznych piw to i tak będziesz nadal pytał.

              Comment

              • Prusak
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 4472

                Dobra, zatem zamiast przerzucania się na argumenty natury ogólnej, bardzo proszę o wskazanie dziesięciu - piętnastu (to chyba niezawyżona liczba, skoro mowa o tym, że było wiele takich piw) bardzo dobrych lagerów lub pilsów z browarów rzemieślniczych wypuszczonych, powiedzmy, od połowy 2011 roku, czyli (umownie i mniej więcej) od czasu słynnego "Ataku Chmielu" Pinty.

                Z góry dziękuję za niekontrowersyjne przykłady.

                Comment

                • Prusak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 4472

                  A z innej beczki: czy Kościerzyna razy dwa oznacza nowy browar plus powiększenie już istniejącego restauracyjnego, czy też to jeszcze inna inicjatywa?

                  Comment

                  • becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

                    tak na szybko z pamięci, włączyłem też lagery

                    1. Łąkomin - Złoty Zając
                    2. Maryensztadt - Czeska 11
                    3. Maryensztadt - Sticklebract Singiel (na browar.bizie niesklasyfikowany ale jeden, słód, jeden chmiel)
                    4. Maryensztadt -Warszawsko Wiedeński
                    5. Markowy - Kosy Most
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                    Comment

                    • pioterb4
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 4322

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                      Dobra, zatem zamiast przerzucania się na argumenty natury ogólnej, bardzo proszę o wskazanie dziesięciu - piętnastu (to chyba niezawyżona liczba, skoro mowa o tym, że było wiele takich piw) bardzo dobrych lagerów lub pilsów z browarów rzemieślniczych wypuszczonych, powiedzmy, od połowy 2011 roku, czyli (umownie i mniej więcej) od czasu słynnego "Ataku Chmielu" Pinty.

                      Z góry dziękuję za niekontrowersyjne przykłady.
                      1) Pierwsza Pomoc - Pinta
                      2) Czarna Dziura
                      3) Odsiecz Wiedeńska
                      4) Dymy Marcowe
                      5) Jak w Dym
                      6) Pils z Widawy
                      7) Pinta miesiąca - Uuu - Kellerbier
                      8) Darz Bór - Gościszewo
                      9) Dymy Osowej z browaru Osowa Góra
                      10) Browar Wilk, German-style pilzner

                      Comment

                      • Prusak
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 4472

                        becik wyliczył tylko pięć, pioterb4 znacznie więcej, ale w tym cztery wędzonki, piwniczne, ciemne, etc. Fakt, mea culpa, nie sprecyzowałem, że chodzi o bardzo podstawowe piwa, tzn jasne lagery, bez dodatkowych cech.
                        Tak czy owak, ostania pozycja jest dla mnie np. kontrowersyjna i z takich "czystych" przykładów uwzględniłbym tylko Pierwszą Pomoc i widawskiego Pilsa w pierwszej fazie jego produkcji. Plus, powiedzmy, pięć przykładów z posu becika, to jakoś mało jak na spory kra w Europie z pewną przeszłością piwną...

                        Comment

                        • Prusak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 4472

                          Piwa z browaru Cztery Ściany już w sprzedaży...

                          Comment

                          • pioterb4
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 4322

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                            becik wyliczył tylko pięć, pioterb4 znacznie więcej, ale w tym cztery wędzonki, piwniczne, ciemne, etc. Fakt, mea culpa, nie sprecyzowałem, że chodzi o bardzo podstawowe piwa, tzn jasne lagery, bez dodatkowych cech.
                            Tak czy owak, ostania pozycja jest dla mnie np. kontrowersyjna i z takich "czystych" przykładów uwzględniłbym tylko Pierwszą Pomoc i widawskiego Pilsa w pierwszej fazie jego produkcji. Plus, powiedzmy, pięć przykładów z posu becika, to jakoś mało jak na spory kra w Europie z pewną przeszłością piwną...
                            Wyliczaliśmy tylko browary rzemieślnicze, a teraz porównujesz w skali całego kraju..to trochę dobieranie argumentów pod tezę. Jak chcesz zobaczyć ile jest klasycznych jasnych lagerów w skali całego kraju to powinieneś dopuścić w takim razie do wyliczanki wszystkie browary, bo browary rzemieślnicze są tylko wycinkiem całej sceny.

                            Przykładów warzenia czystych lagerów jest więcej, ale wymieniam to co sam piłem i za co mogę ręczyć, ze było poprawne/dobre. Becik dorzucił swoją piątkę i myślę że jeszcze parę osób mogłoby pokusić się o kolejne przykłady o których zapomniałem lub nie próbowałem.

                            Pamiętaj też, że browary tzw rzemieślnicze powstały w opozycji do rynku maintremowego i z założenia chciały przeciwstawić się dominacji jasnego lagera, dlatego sam fakt że dało się znaleźć ok 10 takich piw to wynik dobry. W sumie to nawet zdziwiłbym się jakby po klilkudziesięcioletniej dominacji jasnego pełnego browary rzemieślnicze zaczęły masowo warzyć właśnie takie same piwa - tworzenie piw mocno innych to ich znak rozpoznawczy, rynkowy wyróżnik który już próbują im "zagarnąć" browary większe w tym i koncernowe.

                            Wiem, ze wielu z Was chciała by Polska stała się drugimi Czechami albo Bawarią/FRankonią ale niestety rynek nasz podąża drogą Skandynawii lub Włoch. Tam też ostatnie dziesięciolecia panował lager a teraz co rusz nowopowstające browary chwytają za ejle, wędzonki, beczki i kwasy. Rozumiem, ze nie każdemu się to musi podobać, ale takie są kierunki rozwoju na "spalonych ziemiach".

                            Comment

                            • Prusak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 4472

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi

                              Pamiętaj też, że browary tzw rzemieślnicze powstały w opozycji do rynku maintremowego i z założenia chciały przeciwstawić się dominacji jasnego lagera, dlatego sam fakt że dało się znaleźć ok 10 takich piw to wynik dobry. W sumie to nawet zdziwiłbym się jakby po klilkudziesięcioletniej dominacji jasnego pełnego browary rzemieślnicze zaczęły masowo warzyć właśnie takie same piwa - tworzenie piw mocno innych to ich znak rozpoznawczy, rynkowy wyróżnik który już próbują im "zagarnąć" browary większe w tym i koncernowe.

                              Wiem, ze wielu z Was chciała by Polska stała się drugimi Czechami albo Bawarią/FRankonią ale niestety rynek nasz podąża drogą Skandynawii lub Włoch. Tam też ostatnie dziesięciolecia panował lager a teraz co rusz nowopowstające browary chwytają za ejle, wędzonki, beczki i kwasy. Rozumiem, ze nie każdemu się to musi podobać, ale takie są kierunki rozwoju na "spalonych ziemiach".
                              Pierwsza rzecz: nie jestem dogmatykiem, ani nie identyfikuję się z jakimiś Nimi, Wami itd. Nie upieram się przy tezach, tak po prostu odbieram nasz rynek. W moim wyliczeniu akceptowalnych pilsów/lagerów produkowanych przez rzemieślników byłoby ich bardzo mało.

                              Masz rację: sam użyłeś słowa "niestety". Otóż nie każdemu się to musi podobać i każdy może o tym mówić, mam nadzieję, że nie narażając się na epitet wyznawcy jakiejś sekty.

                              Comment

                              • panta_rei
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2013.07
                                • 31

                                Stara Szkoła - Żołędziowe, leje się w Ziołowym Zakątku w Korycinach

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X