Liczysz z Socho i Starym Rynkiem oraz ew. Zapanbrat?
Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedziczyli stanęło na liczbie 28.
1. Niechanowo
2. Maryensztadt
3. Vrest (początkowo jako Stary Maneż)
4. Browar Kociewski
5. Browar Zakładowy
6. Port Gdynia
7. Browar Markowy
8. Osowa Góra
9. Wirtuozeria
10. BeerLab
11. Palatum
12. Wiatr
13. Browar Węgrzce Wielkie
14. Piwnica Gawronów
15. Browar Łańcut
16. Browars
17. Ziemia Obiecana
18. Eureka
19. Czarna Owca
20. Piekarnia Piwa
21. Cztery Ściany
22. Largus
23. Ułan Browar
24. Stary Kraków
25. BroWarka
26. Mazurski Browar
27. Browar Sądecki
28. Socho
29. Stary Rynek
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
A nawet 30. Przecież jeszcze Bytów.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Zdecydowana zmiana. Tak jak i na całym świecie, gdzie szaleje piwna rewolucja.
Na moich mapach coraz bardziej dominuje kolor pomarańczowy, co oznacza mały browar - zazwyczaj rzemieślniczy.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Tu bym się nie zgodził. Jeśli przyjmujemy jakieś kryteria, którymi opisujemy start nowego browaru, to wymieniłbym takie: uzyskanie wszystkich niezbędnych pozwoleń, wykonanie pierwszej warki (a to się wiąże z zakupem surowców, zatrudnieniem ludzi, etc.), powstaniem obowiązków wobec Państwa (wszelkie możliwe daniny) - mamy koniec roku i te będą płacone dość szybko. Czy skierowanie piwa do sprzedaży coś zmienia? Formalnie nic. A jeśli browar będzie warzył jedynie porter bałtycki, leżakowany przez dwanaście miesięcy, czy to będzie oznaczało, że zacznie działalność dopiero po roku od swojego faktycznego otwarcia? Raczej nie.
Comment
-
-
Żaden browar do tej pory nie warzył tylko porteru. I nie będzie.
Ja przyjąłem za start wypuszczenie piwa na rynku.
Czemu tak?
1) Zbyt często informacje o uruchomieniu warzenia są tajne i nie docierają do publicznej wiadomości. O niektórych browarach wiemy niemal wszystko, nawet o zakupie ziemi pod budynek, a o innych nie wiemy nic nawet w momencie startu. Pojawienie się piwa na rynku jest jakimś dowodem.
2) Podajmy informacje wg Twojego podejścia - działa już jakiś browar restauracyjny - tylko na co komu taka informacja, skoro nie może pójść do takiego otwartego dla wszystkich zakładu? Tylko by to myliło.
Informacją ważną dla klienta jest to, że może już kupić piwo z danego browaru.
Chętnie zmienię metodologię, ale to dopiero wtedy gdy wszelkie informacje o powstających browarach będą jawne. Np. gdyby powstał jakiś obowiązkowy rejestr wzorem producentów spirytusu. Gdy będą jawnie podawane do informacji publicznej informacje o uzyskanych zezwoleniach i pierwszych warzeniach, to czemu nie.
W obecnej sytuacji uważam, że pod względem statystycznym, że przyjęcie za start wypust piwa na rynek jest bardziej jednoznaczne, żeby nue powiedzieć "sprawiedliwe"Last edited by Pendragon; 2016-12-23, 15:02.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziChętnie zmienię metodologię, ale to dopiero wtedy gdy wszelkie informacje o powstających browarach będą jawne. Np. gdyby powstał jakiś obowiązkowy rejestr wzorem producentów spirytusu. Gdy będą jawnie podawane do informacji publicznej informacje o uzyskanych zezwoleniach i pierwszych warzeniach, to czemu nie.Last edited by e-prezes; 2016-12-23, 16:11.
Comment
-
-
Niemniej jednak nie jestem pewien czy dostęp do informacji publicznej o decyzjach UC, w tym wydanych zezwoleniach (np. na prowadzenie składu podatkowego) nie jest właśnie publiczny wedle Ustawy o dostępie do informacji publicznej. Tyle, że wydanie zezwolenia na prowadzenie składu nie jest równoznaczne z rozpoczęciem działalności.
Comment
-
Comment