No to na niegdyś zaniedbanym piwnie Podlasiu coraz więcej browarów...
Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy
Collapse
X
-
I nie jest to ostatnie słowo Podlasia!
Np. szykuje się browar restauracyjny w Białowieży.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Hotel Białowieski dostał w październiku zgodę środowiskową na adaptację swojego budynku magazynowego na browar.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziHotel Białowieski dostał w październiku zgodę środowiskową na adaptację swojego budynku magazynowego na browar.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal Wyświetlenie odpowiedziNo elegancko, birding i piwo
Comment
-
-
I jeszcze prognozy. Ja celuję w liczbę 201 browarów na koniec przyszłego roku.
Obok Zapanbrat pierwszym browarem ze sprzedawanym własnym piwem w 2017 roku będzie zapewne poznańskie Bierhalle (chyba że coś wyskoczy nagle). Co dalej, trudno przewidzieć w szczegółach.
Czytam różne podsumowania i widzę, że powszechne staje się oczekiwanie na weryfikację nowych inicjatyw przez rynek tudzież ograniczenie liczby otwieranych browarów. Wydaje się jednak, że będziemy mieli nadal do czynienia z wyraźnym przyrostem, choć wolniejszym.
Nie byłbym natomiast w stanie przytaknąć opiniom, że w Polsce w ciągu następnych 10 lat dojdziemy do liczby około pięciuset browarów. Może to zbyt pesymistyczne, ale ja podzieliłbym to przez dwa, biorąc pod uwagę także fakt, że to i owo zostanie zamknięte.Last edited by Prusak; 2016-12-30, 20:16.
Comment
-
-
Ogląd tych już wiadomych inwestycji na przyszły rok sugeruje oprócz wzrostu liczby browarów rzemieślniczych poza miastami, także praktyczne zatrzymanie tendencji wypełniania browarami restauracyjnymi już mniejszych miast. Jak już będą powstawać to jako uzupełnienie oferty HoReCa, którą obiekt prowadzi, ale jednak w dużo mniejszych miejscowościach. Mając już oczywiście spory zbyt piwa koncernowego lub prognozując zamierza produkcją piwa na miejscu podnieść atrakcyjność swoich usług.
To co wydawało się kołem zamachowym w prognozach na rok 2016 nie ziściło się. "Restauranty" nie wypełniają miast ponad 100-tysięcznych. Czołowe "krafty" swoją produkcję upłynniają głównie w duże miasta. Nowi muszą szukać także wokół komina, ale nie wszystko zostanie gładko przyjęte. Festiwale w 2016 pokazały, że nie wszystko da się sprzedać i nie wszędzie i za bandyckie kwoty.
Wg. mnie główni gracze dostarczający sprzęt i tak będą mieli pełne ręce roboty. Konkurencja spowodowała, że trzeba dostarczać sprzęt za mniejsze pieniądze. Patrząc jak wiele firm zagranicznych uzyskuje zatwierdzenie typu na zbiorniki można mniemać, że to już nie pojedynek Kaspar kontra Minibrowary.pl
I dobrze!Last edited by e-prezes; 2016-12-30, 20:57.
Comment
-
-
Zgadzam się z diagnozą, natomiast moje ostrożne szacunki wynikają z policzenia tylko browarów, co do których wiadomo coś więcej ponad wpis w KRS, tzn ujawniły, że są w trakcie prac nie tylko "zapowiadanych", ale np już powstaje lub jest remontowany budynek, bądź instalują sprzęt, bądź większość spraw już jest załatwiona i pozostają formalności.
Szczerze mówiąc, jestem zawiedziony małą aktywnością na poziomie miast 50 - 150 tys. mieszkańców jeśli idzie o nowe browary, czy to restauracyjne, czy rzemieślnicze.
Comment
-
-
Tymczasem... Opole wzbogaciło się o browar, ponieważ Sławice od 1 stycznia 2017 zostają włączone do miasta.
W Bierhalle Poznań otwarcie 4. 01. Ma być dostępna APA. Czy to piwo warzą w jakimś innej filli, tzn będzie dowożone?
Zapanbrat, mam nadzieję, uwarzy coś swojego, bo na razie chwalą się robotą dla Trzech Kumpli.
Comment
-
-
Weźmy pod uwagę, że nasycenie browarami nie jest równomierne. W moim województwie mamy:
- klasycznego średniaka w Trzeciewnicy (pamiętajmy, że to Krajan nie Kujawy )
- jednego naprawdę solidnego rewolucyjnego rzemieślnika (Osowa Góra)
- jeden browar hotelowo-restauracyjny na prowincji (Tleń) - warto wpaść turystycznie, bo okolica piękna a piwo, z tego co piłem, niezłe
- jeden klasyczny browar restauracyjny (Jan Olbracht)
- jeden browar restauracyjny o którym wstyd wspominać (Warzelnia)
Potencjał jest jeszcze ogromny.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
No, ba, w samej Bydgoszczy spokojnie znalazłby miejsce jeszcze jeden browar restauracyjny. Poza tym nie zapominajmy o Grudziądzu, z Włocławkiem byłby większy chyba kłopot jeśli chodzi o zbyt (zresztą tam budynek browaru zaadoptowano na inne cele), pewnie uzdrowiskowo-przemysłowy Inowrocław też mógłby sobie zafundować browar, nie mówiąc np o Brodnicy...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi(...)
W Bierhalle Poznań otwarcie 4. 01. Ma być dostępna APA. Czy to piwo warzą w jakimś innej filli, tzn będzie dowożone?
(...)
Comment
-
Comment