Tarnobrzeg jest dla wtajemniczonych miejscowych, bo - póki co - żadnych konkretnych informacji. Grudziądz jako browar ma oddzielne konto na fb w stosunku do hotelu.
Zastanawia mnie dalej Manufaktura w Rzeszowie i Łódź, jeśli chodzi o własne piwo. Długo to wszystko trwa.
Pardon za tę biegunkę, ale widzę, że Kościerzyna zapowiada pierwsze warzenie.
Swoją drogą, na marginesie, czy sposób informowania o nowych inicjatywach na fb lub stronach internetowych nie wkurza was? Takie stopniowanie napięcia dla ubogich: już, już jesteśmy, za chwilę, czekajcie, stay tuned i inne takie infantylne pierdoły?
Z utęsknieniem czekam na to, aż ktoś wreszcie założy konto i napisze: planowane uruchomienie browaru w miesiącu X roku , jeśli się wszystko uda. I raz na miesiąc napisze: jesteśmy na takim to a takim etapie. Albo: rozruch przesunie się ze względu na... Zamiast tych wszystkich infantylnych pseudomarketingowych gadek albo zawracania głowy wzorami logo browaru.
Napisałem dość dawno do Browaru Sandomierz. Odpisali, że chcą wystartować w swoim browarze mniej więcej pod koniec tego roku. Teraz okazuje się, że myślą o lokalizacji... I dalej pakują reklamę "sandomierskiego" piwa. Ale takim wzorem patologii jest dla mnie Colberg z Kołobrzegu. Tak samo jest jeśli chodzi o dystrybucję. Połowa z tych browarów nie jest w stanie umieścić na swoich stronach lub na fb krótkiej choćby listy miejsc, powiedzmy nawet dwóch trzech od pięciu- dziesięciu, gdzie można zawsze dostać ich piwo. Nawet jeśli te informacje są, to często nieaktualne, o czym przekonałem się niedawno jeśli chodzi np o browar z Librantowej.
Kibicuję wszelkim nowym inicjatywom, ale zaczyna mnie już ten wzór zachowań nudzić, czasy, kiedy trzeba było się uganiać za każdym nowym produktem, minęły, ale chyba nie każdy producent zdaje sobie z tego sprawę.
jeszcze chwilę potrwa
Coś im to idzie opornie.
Nie wiem czy kwity przeszkadzają czy coś z instalacją.
Jak coś usłyszę to dam znać
Obecne piwa są tam niezłe.
Weekendowo zaczynają Bocian i Grudziądz. Bocian już w piątek, zatem numer 200 (jeśli uznamy, że Ustka zamknięta już na amen), a Grudziądz, jeśli z własnym piwem - to nr 201.
Browarnik Tomek pisał, że rozlew pierwszego piwa zaplanowany był w poniedziałek 6 listopada. Browar jest bardzo tajemniczy, więc nie wiadomo czy odbyło się to zgodnie z planem i kiedy piwo trafi na rynek.
Całkiem możliwe, że to jednak Bocian będzie numerem 200.
Ale po konsultacjach telefonicznych z osobą trzecią udało mi się chociaż zlokalizować jego dokładne położenie, bo adres też był tylko dla wtajemniczonych.
Każdy, kto choć trochę interesuje się polskim przemysłowym piwowarstwem, z dużym zainteresowaniem czyta każdą wiadomość dotyczącą nowych, piwnych inicjatyw w naszym kraju. A takich na całe szczęście nie brakuje. W tym samym czasie jednak zapominamy o browarach, które już od jakiegoś...
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
Warto odnotować kolejne wydawnictwo o tematyce piwowarskiej: Wrocławskie browary i słodownie, Tomasz Sielicki, Mariusz Kotkowski, Antoni Arsłanow. Z opisu: "Przez wieki Wrocław słynął z piwowarstwa, a tutejsze napitki można było spotkać w wielu zakątkach Europy. Pod koniec XIX stulecia...
Od dawna miałem zamiar doliczyć się ostatecznej liczby browarów w Polsce na przestrzeni lat.
Granice wyznaczyłem sobie na lata 1989, 1945 i 1918/1920.
Co do roku 1989 zostało to już omówione w pobocznym temacie.
Tutaj chciałbym się zająć granicą na 1945r. Na II RP jeszcze...
Comment