Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Prusak
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 4472

    Zawieszenia dlatego, że dawali ogłoszenie dotyczące możliwości wynajęcia całego browaru. Widocznie nie wyszło.

    Comment

    • Prusak
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 4472

      W Jelczu już rozlewają.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        Salio przesunąłbym jako uruchomiony w 2017, nie w 2018. Druga warka uwarzona została 5 sierpnia 2017 roku.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          To na terenie Biznes Parku w Gryficach, przy ul. Nowy Świat 8. Teren zaniedbany i przez lata stojący w większości niezagospodarowany. Podobno, jak tu pisze pojawił się w tym roku inwestor, który chce właśnie wybudować restaurację z minibrowarem. Do startu jednak daaaleka droga.
          Jednak nie tak daleka. Plany są na marzec. Z tego co słyszałem sprzęt już jest na miejscu.

          Comment

          • abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10861

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
            Jednak nie tak daleka. Plany są na marzec. Z tego co słyszałem sprzęt już jest na miejscu.
            Fantastycznie! Tutaj znajdują się ostatnie wiadomości dotyczące tej inwestycji: http://www.superportal24.pl/w-gryfic...ny-browar/7372
            Piwna turystyka według abernackiego

            Comment

            • Jaroslav
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              🍼
              • 2005.10
              • 967

              Browar Pod Zamkiem (Szczecin) - pierwsze warzenie 16.01.2019
              Miejski Browar Stargard - pierwsze warzenie 11.01.2019
              Dzieje się w Zachodnio-Pomorskim
              Last edited by Jaroslav; 2019-01-17, 21:58.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19260

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                Jakiego zawieszenia ? Bocian został definitywnie zamknięty już ponad pół roku temu. Byłem tam w maju ub. roku i już wtedy był nieczynny od jakiegoś czasu. Budynek zamknięty na głucho z ofertą wynajmu pod kolejną działalność a przez zakurzone szyby było widać tylko część, podkreślę "część", browarnianego sprzętu tak jakby już wtedy była ona wywieziona. Z tego co wiem to browar działał mniejwięcej od jesieni 2017 do chyba maksymalnie wiosny 2018. Zdecydowanie lider "krótkodziałalności" wśród polskich browarów powojennych. Nie wiem czy któryś go przebił. Może najwyżej jakiś z okresu tużpowojennego.
                Z tego posta Dadka wynika, że warzono w nim kontraktowo po zaprzestaniu działalności własnej. Piwo Kwasik wprowadzono do bazy w czerwcu, a było dostępne sierpień-wrzesień, m.in. na Beergoszczy.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
                Piwo:
                - Kwasik (uzupełnienie parametrów E: 11°Blg, 4,7%) nie było warzone w browarze Pivovaria, a w browarze Bocian.

                Comment

                • Jaroslav
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  🍼
                  • 2005.10
                  • 967

                  Szykuje się trzeci płocki browar - Tumska 13.
                  Wczoraj 26.01 odbyło się oficjalne otwarcie
                  browaru restauracyjnego (jeszcze z piwem
                  uwarzonym kontraktowo). Własne piwo ma
                  być dostępne na dniach.

                  Comment

                  • Prusak
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 4472

                    W Płocku te trzy browary ulokowane są na przestrzeni jakichś 1200 metrów. Swoją drogą, to ten hotelowy na Jachowicza chyba kiepsko dycha.

                    Comment

                    • Cooper
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2002.11
                      • 6056

                      Hotelowy warzy bez napinki ale raczej zawsze mają coś swojego w kranie. Wyszynk też mają teraz tak ulokowany że wejdzie tam tylko albo gość hotelowy albo świadomy odwiedzacz browarów/kolekcjoner.
                      Szkoda jedynie że przy 3 browarach już wyczerpały się pomysły na nazwę i 2 browary mają praktycznie te same nazwy. Ja bym przynajmniej pojechał po szablonie i dał coś w stylu TUMOVARIA
                      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                      Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                      Comment

                      • Cooper
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2002.11
                        • 6056

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                        Z tego posta Dadka wynika, że warzono w nim kontraktowo po zaprzestaniu działalności własnej. Piwo Kwasik wprowadzono do bazy w czerwcu, a było dostępne sierpień-wrzesień, m.in. na Beergoszczy.
                        Coś nie za bardzo mnie to przekonywuje. Tutaj stan browaru w maju (albo jakoś w okolicach giełdy w Białej Podlaskiej bo trzasnąłem je chyba jadąc do Ciebie) i jak widać pomieszczenia są już do wynajęcia a za szybami ptaktycznie puste hale z jedynie częścią browarowego wyposażenia.
                        Być może nazwa piwa była adekwatna do jego jakości i terminu spożywki i ktoś odkupił resztki zalegającego po uwarzeniu piwa. Ciekawe kto je serwował na wspomnanych targach piwnych.
                        Pamiętam że oprócz resztek sprzętu widziałem kartony z petainerami. Były na nich ety (są w dziale Kolekcjonerstwo). Raczej pełne niż puste skoro zapakowane w kartony i oetykietowane.
                        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                        Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                        Comment

                        • Cooper
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2002.11
                          • 6056

                          PS: zdjęcie z kwietnia 2018. Później dopiero doczytałem swój opis na dole zdjęcia. Jeśli ktoś serwował ich piwo w sierpniu/wrześniu to tylko cud i fart wystawcy że nie spowodował masowego tsunami w majtach klientów. Jakiś janusz zrobił biznes na beergeekach
                          Last edited by Cooper; 2019-01-27, 19:28.
                          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                          Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19260

                            Mnie też się wydawało, że cała produkcja Bociana nie mogła pójść w obieg, bo ten zaliczył wtopę w Jabbie i na bank wszystkie beczki nie poszły wtedy (ok. 3500 litrów, tj. ponad 100 beczek). Nie dziwi zatem, że to co zostało nazwano Kvasik Ciekawe, że tak długo przetrwało.
                            A drugiej beczki... To, że widniał napis "Do sprzedania" nie oznaczał jeszcze, że zakład zamknięto. No ale skoro widziałeś niekompletny sprzęt w kwietniu to nie polemizuje. Najszybciej pewnie poszły tanki, bo warzelnia nie jest warta swojej ceny.

                            Comment

                            • dadek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍺🍺
                              • 2005.09
                              • 4702

                              Ja was nie rozumiem, skąd te niedowierzanie? Czy uważacie, że ja sobie wymyśliłem uwarzenie piwa Kwasik w Bocianie ? Chyba Michał Langier dobrze wie gdzie warzył, a informację mam od niego (i nie byliśmy po 10 piwach ). Mogę go spytać o datę jeśli tak wam zależy.

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19260

                                A ty uważasz, że Cooper wymyślił sobie niekompletny sprzęt w kwietniu? Mnie w sierpniu Dominik pisał o kontraktach u niego i pełnym sprzęcie do sprzedaży lub wynajmu. Ktoś tu mija się z prawdą.
                                Last edited by e-prezes; 2019-01-28, 08:16.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X