Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kaczka116
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2015.10
    • 1351

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Chyba Karczewski
    W listopadzie warzyli tam jeszcze doktorzy, a i Bartek myslał o wyposzczeniu pilznera
    No tak, zawsze mi się te nazwy mylą. Jimmy spokojnie, ludzie nie są nieomylni

    A z Kociewskiego piłem 4 albo 3 piwa i wszystkie dzikie
    Nie mów hop zanim nie nachmielisz
    Untappd

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      A i Andrzej Miller rusza z nowym projektem
      Szkoda tylko, że kontraktowym.
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • Prusak
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 4465

        W Huzarze przymierzają się do startu w kwietniu.
        Last edited by Prusak; 2019-03-04, 21:54.

        Comment

        • Prusak
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 4465

          Tak szukam i szukam, i nie znajduję. Czy ktoś wie, jaka ma być lokalizacja drugiego browaru w Świnoujściu? Któryś z budowanych hoteli?

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

            Mowa o The Navy Resort and Spa ul. Wojciecha Bogusławskiego 3 Świnoujście. Plany na 2021 rok.

            Comment

            • Prusak
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 4465

              To może mi się tylko zdawało, że sprzęt jest już zamówiony albo i gotowy. Mie te dzwony, nie ten kościół widocznie.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19260

                Jedno drugiego nie wyklucza. Zanim odbiory, pozwolenia to może już skończą hotel, ale nie wiem na jakim etapie jest inwestycja, bo o niej dowiedziałem się z netu.

                Comment

                • Prusak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 4465

                  Przystań na debiut ma Jasne, Pszeniczne, Marcowe i Miodowe. Słabiutki zestaw.

                  Comment

                  • Prusak
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 4465

                    Od dziś mamy 244 browary, a zatem (podobno) największą liczbę w historii. Co, moim zdaniem, nie jest wiarygodną informacją, bo gdyby na przykład policzyć browary działające na dawnym, przedrozbiorowym terytorium Rzeczpospolitej pod koniec XIX wieku lub na początku XX, to zapewne byłoby ich więcej.
                    Liczba 243 może mówić coś tylko dla stuletniego okresu pomiędzy 1918 i 2018 rokiem. Co nie zmienia faktu, że w sto pierwszy rok przynosi zmianę w postaci tej "rekordowej" liczby.

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19260

                      Trochę śmieszy mnie ta ekscytacja porównaniami. To były inne czasy, inne technologie, inne spojrzenie na piwo jako napój. Owszem cieszy, że jest ich więcej i są w stanie się utrzymać (tego jeszcze do końca nie wiadomo), ale trzeba spojrzeć nieco szerzej na ten przyrost ilości browarów.
                      Przybywa rzemieślniczych skupiających się na głównych metropoliach i mnogości taproomów w nich oraz browarów restauracyjnych, często w tzw. zadupiach. To nie poprawia statystyk w regionie (na prowincji), gdzie nadal jest problem z dostępem do piwa innego niż z koncernów lub ulokowanych dystrybucyjnie średnich browarów. Coś innego pojawia się owszem w dużych sieciach handlowych lub sporadycznie w miejscowych sklepach i hurtowniach, ale albo sporadycznie, albo wybiórczo.
                      Także inaczej trzeba liczyć przybycie 20 nowych browarów restauracyjnych (przeważnie warzących nudny kanon) i 20 rzemieślniczych wożących 100 km i dalej swoje piwo do dużego miasta oraz inaczej taką samą ilość małych regionalnych browarów budujących markę w regionie. Statystyka gra, ale konsument inaczej jest zadowolony...

                      Niemniej szacun za monitoring, bo mnie się już nie chce
                      Last edited by e-prezes; 2019-03-15, 19:43.

                      Comment

                      • Prusak
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 4465

                        No jasne, ja odnosiłem się do informacji podawanych "skrupulatnie" w Wikipedii, że w latach dwudziestych mieliśmy największą liczbę browarów, co - jak sądzę - nie jest prawdą.
                        Oczywiście, że są to dane nieporównywalne, bo jak na przykład myśleć o dawnych wiekach, kiedy w każdym niemal mieście, o ile lokacja była udana, mieliśmy browar albo nawet kilka nie licząc klasztornych i innych.
                        Obecne liczby tak naprawdę można chyba odnieść jedynie do okresu od 1989 roku (ew. od 1945).

                        Comment

                        • Cooper
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2002.11
                          • 6056

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                          Od dziś mamy 244 browary, a zatem (podobno) największą liczbę w historii. Co, moim zdaniem, nie jest wiarygodną informacją, bo gdyby na przykład policzyć browary działające na dawnym, przedrozbiorowym terytorium Rzeczpospolitej pod koniec XIX wieku lub na początku XX, to zapewne byłoby ich więcej.
                          Liczba 243 może mówić coś tylko dla stuletniego okresu pomiędzy 1918 i 2018 rokiem. Co nie zmienia faktu, że w sto pierwszy rok przynosi zmianę w postaci tej "rekordowej" liczby.
                          Już pomijam to subiektywne liczenie kiedy i ile było browarów tzn na jakich terenach (II RP ?, Królestwo Polskie? , ziemie 3 zaborów ale w takich granicach jak obecnie?) ale jak można zestawiać ilościowo stary historyczny browar przemysłowy z jakimś współczesnym badziewiem w wynajętym boxie ?
                          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                          Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19260

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                            (...) ale jak można zestawiać ilościowo stary historyczny browar przemysłowy z jakimś współczesnym badziewiem w wynajętym boxie ?
                            Proponuję samemu założyć browar i się przekonać ile to kosztuje pieniędzy, czasu i nerwów. Deprecjonujesz (niesłusznie) zakłady, którym nic nie da się ująć w porównaniu do tych z XIX w. Tyle tylko, że mniej cegły użyli. To cegła stanowi o istocie browaru?
                            Last edited by e-prezes; 2019-03-15, 23:16.

                            Comment

                            • Prusak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 4465

                              Zgadza się, tym bardziej, że jeśli znów wrócimy myślą do rzeczywistości sprzed XIX wieku, to też były małe browary, niektóre nawet nie z cegły, tylko z drewna.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X