Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
Wyświetlenie odpowiedzi
Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy
Collapse
X
-
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
Na swoim FB faktycznie cicho, ale na FB My Food jest zdjęcie ich beertrucka z 24 sierpnia 2021. I chyba nowe piwo Facebook
Comment
-
-
O widzisz. Wyglądało to jakby robił dla siebie. Tym bardziej, że trafiłem na niego właśnie po miejscu gdzie miał być browar.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedziTo producent mikroinstalacji browarniczych.
Browar własnej konstrukcji sprzedał do miejsowości Uście.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Browar w Wierzbiczanach? Ktoś coś słyszał? Na FB Pałacu nic nie ma, ale i też siedziba browaru jest kilkaset metrów dalej niż pałac.Last edited by e-prezes; 2021-09-25, 13:34.
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedziMerseyside to też browar domowy spod Szczecina. Coś z tego może wykluje się w przyszłości. Jak na razie swój projekt instalacji minibrowaru zrealizował pod klienta. To bardzo prosta konstrukcja. Warzelnia na stelarzu z podnośnikiem - kocioł zacierno-warzelny z sitem do filtracji (70 l). Do tego są cztery unitanki (150 l).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedziNie ma potwierdzenia, że to z Domaniewka. Poczekajmy.
Piwo Jabeerwocky jest produkowane w Domaniewku od lipca 2021 i trafiło już do lokali pod szyldem Jabeerwocky. Czy wystarczy?
Last edited by Pankracy; 2021-09-29, 19:21.
-
👍 2
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziW wykazie GUM jest 120 litrów
Last edited by Pankracy; 2021-09-29, 19:34.
Comment
-
-
Kilka informacji o browarze Pukal w Krakowie. Nazwa nawiązuje do nazwiska rajcy kazimierskiego Jędrzeja Pukala, który ok. 1542 roku wybudował przy dzisiejszej ul. Krakowskiej dom z browarem i słodownią. Produkcja piwowarska utrzymała się w tym miejscu co najmniej do drugiej poł. XVII w. Dzisiejszy browar dysponuje warzelnią 5,5 hl, dwoma tankami 10 hl i jednym 5 hl - technologia czeskiej firmy Pacovske Strojirny. Pierwsze cztery warki to klasyczna czeska 11. Słód klepiskowy z Czech, kompozycja chmieli z okręgu żateckiego, płynne drożdże (oczywiście z Czech). Piwo uwarzono z pomocą czeskiego piwowara p. Milana Kurana (m.in. pięć lat pracy w Pilźnie). W najbliższą środę (6 października) będzie miało miejsce historyczne wydarzenie - pierwsza warka piwa krakowskiego białego. O tym projekcie pisano wiele w innych wątkach. Zakończyło się testowanie drożdży pozyskanych w trakcie badań krakowskich piwnic (testy na UR w Krakowie). Słód klepiskowy leży już w śrutowni. Na efekty trzeba będzie oczywiście poczekać... kilka tygodni.
-
👍 1
Comment
-
Comment