Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pankracy
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2007.10
    • 2797

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
    Browar Jagiełło wchodzi w rynek mocnych alko..
    Lucjan Jagiełło to już od wielu lat jest w branży spirytusowej. Miał kiedyś przynajmniej dwie gorzelnie w woj. lubelskim.

    Comment

    • Pankracy
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2007.10
      • 2797

      Browar w Starym Sączu jest od jakiegoś czasu gotowy.
      Podejrzewam, że już nawet zaczął warzyć piwo.
      Last edited by Pankracy; 2021-09-07, 20:48.

      Comment

      • pegie23
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.08
        • 237

        Alternatywa na swoim FB ogłosiła że to już definitywny koniec warzenia piwa

        Comment


        • e-prezes
          e-prezes commented
          Editing a comment
          To było już pewne miesiąc temu, gdy zaczęli wyprzedawać sprzęt. Pisał zresztą Prusak jak o zamkniętym. Pendi jeszcze na mapie ma w działających.
          Last edited by e-prezes; 2021-09-13, 16:15.
      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi

        Na swoim FB faktycznie cicho, ale na FB My Food jest zdjęcie ich beertrucka z 24 sierpnia 2021. I chyba nowe piwo Facebook
        Na Untappd jest przerwa między sierpniem 2020, a marcem 2021 w ocenianiu. Dalej już regularnie. Wygląda jakby działali od wiosny.

        Comment

        • Pankracy
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2007.10
          • 2797

          O widzisz. Wyglądało to jakby robił dla siebie. Tym bardziej, że trafiłem na niego właśnie po miejscu gdzie miał być browar.
          Merseyside to też browar domowy spod Szczecina. Coś z tego może wykluje się w przyszłości. Jak na razie swój projekt instalacji minibrowaru zrealizował pod klienta. To bardzo prosta konstrukcja. Warzelnia na stelarzu z podnośnikiem - kocioł zacierno-warzelny z sitem do filtracji (70 l). Do tego są cztery unitanki (150 l).

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
            To producent mikroinstalacji browarniczych.
            Browar własnej konstrukcji sprzedał do miejsowości Uście.
            Uście już ruszyło bo nie odpowiadaja na wiadomości?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment


            • Pankracy
              Pankracy commented
              Editing a comment
              Też próbowałem się z nimi ostatnio kontaktować, ale bez rezultatu.
              Poszlaki wskazują, że w wakacje chyba coś tam dla gości agroturystyki już robili.
          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

            Browar w Wierzbiczanach? Ktoś coś słyszał? Na FB Pałacu nic nie ma, ale i też siedziba browaru jest kilkaset metrów dalej niż pałac.
            Last edited by e-prezes; 2021-09-25, 13:34.

            Comment


            • Pankracy
              Pankracy commented
              Editing a comment
              Wierzbiczany to Browar Grodecki. Piwa butelkowane są dostępne w hurtowniach od jakiegoś czasu.
          • Jaroslav
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            🍼
            • 2005.10
            • 967

            Prima Beer Międzyzdroje warzy i sprzedaje swoje produkty.
            Krakowski browar Pukal zaczyna warzyć, start w październiku.

            Comment


            • e-prezes
              e-prezes commented
              Editing a comment
              Pukal na razie czeski pils, ale następne ma być już krakowskie białe.
          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
            Merseyside to też browar domowy spod Szczecina. Coś z tego może wykluje się w przyszłości. Jak na razie swój projekt instalacji minibrowaru zrealizował pod klienta. To bardzo prosta konstrukcja. Warzelnia na stelarzu z podnośnikiem - kocioł zacierno-warzelny z sitem do filtracji (70 l). Do tego są cztery unitanki (150 l).
            W wykazie GUM jest 120 litrów
            Last edited by e-prezes; 2021-09-27, 11:49. Powód: korekta

            Comment

            • Jaroslav
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              🍼
              • 2005.10
              • 967

              Pierwsze premierowe piwo (pszeniczne) z browaru JABEERWOCKY (Domaniewek) na kranach w fimowych lokalach.

              PS. Browar zlokalizowany na ulicy Starego Browarnika 2.

              Comment

              • Prusak
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 4465

                Nie ma potwierdzenia, że to z Domaniewka. Poczekajmy.
                Czy ktoś wie, co dzieje się z browarem pod Ostrołęką lub w Ostrołęce?. Sprzęt wyjechał do nich już w maju. Ruszyli?
                Z dużym Redenem i Brzegiem mamy teraz 280 browarów.

                Comment

                • Pankracy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2007.10
                  • 2797

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie ma potwierdzenia, że to z Domaniewka. Poczekajmy.
                  Ja mogę potwerdzić
                  Piwo Jabeerwocky jest produkowane w Domaniewku od lipca 2021 i trafiło już do lokali pod szyldem Jabeerwocky. Czy wystarczy?
                  Last edited by Pankracy; 2021-09-29, 19:21.

                  Comment

                  • Pankracy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2007.10
                    • 2797

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                    W wykazie GUM jest 120 litrów
                    Tak wyskalowali urzędowo. Z tego co pamiętam mają jednak pojemność rzeczywistą 150 l.
                    Last edited by Pankracy; 2021-09-29, 19:34.

                    Comment

                    • krew
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      🍼
                      • 2013.07
                      • 37

                      W Nowej Wsi Legnickiej powstaje "Jaworzyński Browar Rzemieślniczy Jauer": https://www.facebook.com/Jaworzy%C5%...03566792095999
                      Instalacja Minibrowarów już jest na miejscu.
                      Last edited by krew; 2021-09-30, 07:53.

                      Comment

                      • slawekkazek
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.01
                        • 556

                        Kilka informacji o browarze Pukal w Krakowie. Nazwa nawiązuje do nazwiska rajcy kazimierskiego Jędrzeja Pukala, który ok. 1542 roku wybudował przy dzisiejszej ul. Krakowskiej dom z browarem i słodownią. Produkcja piwowarska utrzymała się w tym miejscu co najmniej do drugiej poł. XVII w. Dzisiejszy browar dysponuje warzelnią 5,5 hl, dwoma tankami 10 hl i jednym 5 hl - technologia czeskiej firmy Pacovske Strojirny. Pierwsze cztery warki to klasyczna czeska 11. Słód klepiskowy z Czech, kompozycja chmieli z okręgu żateckiego, płynne drożdże (oczywiście z Czech). Piwo uwarzono z pomocą czeskiego piwowara p. Milana Kurana (m.in. pięć lat pracy w Pilźnie). W najbliższą środę (6 października) będzie miało miejsce historyczne wydarzenie - pierwsza warka piwa krakowskiego białego. O tym projekcie pisano wiele w innych wątkach. Zakończyło się testowanie drożdży pozyskanych w trakcie badań krakowskich piwnic (testy na UR w Krakowie). Słód klepiskowy leży już w śrutowni. Na efekty trzeba będzie oczywiście poczekać... kilka tygodni.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X