Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak
Wyświetlenie odpowiedzi
Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy
Collapse
X
-
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
-
-
Patrząc na ilość zamykanych browarów (fizycznych) w przeciągu 2019-2022 roku ma się zarówno obawy jak i budzi ta informacja pewien optymizm. Z jednej strony maleje liczba zamykanych z roku do roku, a z drugiej nie wiem czy ktoś pochylił się nad informacją nie ile podmiotów istnieje, ale jaka jest produkcja rok do roku. Tknęła mnie już w 2019 roku myśl, że "dochodzimy do ściany". Bo produkcja browarów rzemieślniczych, która sukcesywnie zwiększała udział w rynku coraz bardziej konkurowała sama ze sobą, kanibalizując możliwe zyski. I wydawalo się, że pandemia, która ominęła niektórych mogła dotknąć ich przy wzroście kosztów produkcji. Społeczeństwo coraz bardziej sięga po piwa premium, ale czy to właśnie teraz w kryzysie nie będzie gwóźdź do trumny. Pamiętam jak zszokowało mnie gdy padł Bazyliszek i teraz znów Perun. Zastanawiam się czy to co obserwujemy w przypadku browarów fizycznych nie dotknie w sposób znaczący kontraktów. I tu znów nikt z blogerów nie pochyla się szczegółowo nad tym zagadnieniem. A może jednak ktoś to zaanalizował?
Comment
-
-
Do tego dochodzi kwestria dystrybucji. Z jednej strony coraz więcej browarów wchodzi do dużych sieci handlowych (choć oferta w tych sieciach jest, niestety, mocno zróźnicowana w zależności od poszczególnych regionów), z drugiej strony zamyka się wiele tzw sklepów specjalistycznych, wiele z nich redukuje też asortyment. Aż dziw, że w obecnych warunkach ludzie decydują się (co prawda coraz rzadziej) na start z nowymi browarami.
Comment
-
-
Dobry sklep specjalistyczny niestety stał się takim labiryntem-pułapką dla klienta. Sklep chcąc być otwarty na wszystkich brał wszystkie nowości, które mógł dostać. A klient, zwłaszcza ten mniej wyrobiony gubił się w tym. Sam tak miałem, gdy wszedłem w Krakowie to takiego przybytku. Tylko ja wiem czego nie pijam i co lubię. I z grubsza wiem, kto gwarantuje dobry produkt.
Dobrze "skrojony" biznes oparty o szeroki wachlarz uslug przy dobrym marketingu ma szansę zadziałać i dlatego powstają nowe (restauracyjne). Małe, rzemieślnicze, w mało nasyconym potencjalnym klientem regionie bez zbudowanej marki mogą nie podołać. Dlatego tak "pochylam się" nad kontraktami, bo te które zbudowały dobry wizerunek swoich produktów mają szansę przetrwać.
Niestety w naszych realiach dość dużo browarów budowało się z zapasem możliwości. Praktycznie większość Kaspara i SALM-a było tak otwieranych. Ma też znaczenie jakiego typu jest ogrzewanie kotła. Nowe będą się otwierać, bo od zamówienia do nalania pierwszego kufla droga daleka.Last edited by e-prezes; 2023-02-02, 08:08.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziDobry sklep specjalistyczny niestety stał się takim labiryntem-pułapką dla klienta. Sklep chcąc być otwarty na wszystkich brał wszystkie nowości, które mógł dostać. A klient, zwłaszcza ten mniej wyrobiony gubił się w tym. Sam tak miałem, gdy wszedłem w Krakowie to takiego przybytku. Tylko ja wiem czego nie pijam i co lubię. I z grubsza wiem, kto gwarantuje dobry produkt.
.
Comment
-
-
Co prawda temat dotyczy browaru zamkniętego kilkanaście lat temu, ale budynki zachowały się i co jakiś czas inwestorzy obiektem interesują się.
A więc. Do kupienia jest "Kmicic" w Częstochowie. Licytacja odbędzie się 15 marca 2023 roku.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedziCo prawda temat dotyczy browaru zamkniętego kilkanaście lat temu, ale budynki zachowały się i co jakiś czas inwestorzy obiektem interesują się.
A więc. Do kupienia jest "Kmicic" w Częstochowie. Licytacja odbędzie się 15 marca 2023 roku.
Comment
-
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Czy aby na pewno Witnica się zamyka? W Auchanie Witnicy na półkach w bród, nie informują też o tym u siebie. Perun też się nie chwali, choć pewnie chodzi o wyprzedaż zapasów. Rojber zniknął na dobre?
Po starcie browarków w Cieszynie i Gliwicach nadal będziemy mieli równo 300 sztuk.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedziRojber zniknął na dobre?
Mniej książków więcej piwa
-
👍 1
Comment
-
-
Policzyłem raz jeszcze i wychodzi że mamy obecnie 298 browarów różnych typów. Na mapach Pendragona odnotowane są cztery browary, które już są "kaput", tzn Antybrowar, duży browar Kościerzyna, Niechanowo i Brewicz. Brakuje zaś debiutującego browaru restauracyjnego w Gliwicach.Last edited by Prusak; 2023-03-03, 15:58.
-
👍 2
Comment
-
-
A skąd ta pewność, że wymienione browary są "kaput"?
Gliwice - Abernacka twierdzi, że ich piwo będzie od jutra.
edit.
Przypomniało mi się, że o Brewiczu słyszałem, ze po nagłej przeprowadzce znowu musiał zostać kontraktowym. Pozostałe chyba jednak działają.
Last edited by Pendragon; 2023-03-03, 17:22.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
Comment