Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6056

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi

    Ten restauracyjny, który nigdy nie ruszył?
    Szkoda że (pewnie) nie ten stary co istniał ze 100 lat.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19260

      Patrząc na ilość zamykanych browarów (fizycznych) w przeciągu 2019-2022 roku ma się zarówno obawy jak i budzi ta informacja pewien optymizm. Z jednej strony maleje liczba zamykanych z roku do roku, a z drugiej nie wiem czy ktoś pochylił się nad informacją nie ile podmiotów istnieje, ale jaka jest produkcja rok do roku. Tknęła mnie już w 2019 roku myśl, że "dochodzimy do ściany". Bo produkcja browarów rzemieślniczych, która sukcesywnie zwiększała udział w rynku coraz bardziej konkurowała sama ze sobą, kanibalizując możliwe zyski. I wydawalo się, że pandemia, która ominęła niektórych mogła dotknąć ich przy wzroście kosztów produkcji. Społeczeństwo coraz bardziej sięga po piwa premium, ale czy to właśnie teraz w kryzysie nie będzie gwóźdź do trumny. Pamiętam jak zszokowało mnie gdy padł Bazyliszek i teraz znów Perun. Zastanawiam się czy to co obserwujemy w przypadku browarów fizycznych nie dotknie w sposób znaczący kontraktów. I tu znów nikt z blogerów nie pochyla się szczegółowo nad tym zagadnieniem. A może jednak ktoś to zaanalizował?

      Comment

      • Prusak
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 4465

        Do tego dochodzi kwestria dystrybucji. Z jednej strony coraz więcej browarów wchodzi do dużych sieci handlowych (choć oferta w tych sieciach jest, niestety, mocno zróźnicowana w zależności od poszczególnych regionów), z drugiej strony zamyka się wiele tzw sklepów specjalistycznych, wiele z nich redukuje też asortyment. Aż dziw, że w obecnych warunkach ludzie decydują się (co prawda coraz rzadziej) na start z nowymi browarami.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

          Dobry sklep specjalistyczny niestety stał się takim labiryntem-pułapką dla klienta. Sklep chcąc być otwarty na wszystkich brał wszystkie nowości, które mógł dostać. A klient, zwłaszcza ten mniej wyrobiony gubił się w tym. Sam tak miałem, gdy wszedłem w Krakowie to takiego przybytku. Tylko ja wiem czego nie pijam i co lubię. I z grubsza wiem, kto gwarantuje dobry produkt.

          Dobrze "skrojony" biznes oparty o szeroki wachlarz uslug przy dobrym marketingu ma szansę zadziałać i dlatego powstają nowe (restauracyjne). Małe, rzemieślnicze, w mało nasyconym potencjalnym klientem regionie bez zbudowanej marki mogą nie podołać. Dlatego tak "pochylam się" nad kontraktami, bo te które zbudowały dobry wizerunek swoich produktów mają szansę przetrwać.

          Niestety w naszych realiach dość dużo browarów budowało się z zapasem możliwości. Praktycznie większość Kaspara i SALM-a było tak otwieranych. Ma też znaczenie jakiego typu jest ogrzewanie kotła. Nowe będą się otwierać, bo od zamówienia do nalania pierwszego kufla droga daleka.
          Last edited by e-prezes; 2023-02-02, 08:08.

          Comment

          • LESNICZYy
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            🥛🥛🥛
            • 2018.01
            • 955

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
            Dobry sklep specjalistyczny niestety stał się takim labiryntem-pułapką dla klienta. Sklep chcąc być otwarty na wszystkich brał wszystkie nowości, które mógł dostać. A klient, zwłaszcza ten mniej wyrobiony gubił się w tym. Sam tak miałem, gdy wszedłem w Krakowie to takiego przybytku. Tylko ja wiem czego nie pijam i co lubię. I z grubsza wiem, kto gwarantuje dobry produkt.

            .
            No i co z tego ? Amator kupi co uzna za ciekawe a my świadomie wybierzemy z całości sortymentu . Nie róbmy niepotrzebnie paniki . Przynajmniej teraz w Lidlu nie można się stracić na kraftach ...

            Comment


            • e-prezes
              e-prezes commented
              Editing a comment
              Może w Warszawie. Na prowincji nie ma z czego wybierać...
          • Pankracy
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2007.10
            • 2797

            Co prawda temat dotyczy browaru zamkniętego kilkanaście lat temu, ale budynki zachowały się i co jakiś czas inwestorzy obiektem interesują się.
            A więc. Do kupienia jest "Kmicic" w Częstochowie. Licytacja odbędzie się 15 marca 2023 roku.

            Comment

            • LESNICZYy
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              🥛🥛🥛
              • 2018.01
              • 955

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
              Co prawda temat dotyczy browaru zamkniętego kilkanaście lat temu, ale budynki zachowały się i co jakiś czas inwestorzy obiektem interesują się.
              A więc. Do kupienia jest "Kmicic" w Częstochowie. Licytacja odbędzie się 15 marca 2023 roku.
              Śląska Krajowa Administracja Skarbowa wystawiała na licytację teren dawnego browaru "Kmicic" w Częstochowie wraz z zabytkowymi budynkami. Cena wywoławcza komple...

              Comment

              • abernacka
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10861

                W Otwocku ostatnio warzył kontraktowiec Funky Fluid.
                Piwna turystyka według abernackiego

                Comment


                • e-prezes
                  e-prezes commented
                  Editing a comment
                  Pytałem niedawno Wiktora i zapraszał, więc działa.
              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23926

                O zamknięciu Leżajska w nowym wątku
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • Prusak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 4465

                  Czy aby na pewno Witnica się zamyka? W Auchanie Witnicy na półkach w bród, nie informują też o tym u siebie. Perun też się nie chwali, choć pewnie chodzi o wyprzedaż zapasów. Rojber zniknął na dobre?
                  Po starcie browarków w Cieszynie i Gliwicach nadal będziemy mieli równo 300 sztuk.

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10768

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                    Rojber zniknął na dobre?
                    sprzedaje sprzęt

                    Attached Files
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • Prusak
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 4465

                      Policzyłem raz jeszcze i wychodzi że mamy obecnie 298 browarów różnych typów. Na mapach Pendragona odnotowane są cztery browary, które już są "kaput", tzn Antybrowar, duży browar Kościerzyna, Niechanowo i Brewicz. Brakuje zaś debiutującego browaru restauracyjnego w Gliwicach.
                      Last edited by Prusak; 2023-03-03, 15:58.

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

                        A skąd ta pewność, że wymienione browary są "kaput"?
                        Gliwice - Abernacka twierdzi, że ich piwo będzie od jutra.

                        edit.
                        Przypomniało mi się, że o Brewiczu słyszałem, ze po nagłej przeprowadzce znowu musiał zostać kontraktowym. Pozostałe chyba jednak działają.
                        Last edited by Pendragon; 2023-03-03, 17:22.

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • Prusak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 4465

                          O Antybrowarze nic nie słychać od pół roku co najmniej, co do Kościerzyny to właśnie Abernacka potwierdził, że do zlicytowania, o Niechanowie też była tu mowa.

                          Comment

                          • Pankracy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2007.10
                            • 2797

                            Antybrowar produkuje piwa dla Gostynin.

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X