Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak
Wyświetlenie odpowiedzi
Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
Zaintrygowały mnie dwie nazwy browarów na jednym piwie.
Oba są pod tym samym adresem, stad pytanie.
Gdy z Markiem Putą z Piwoteki widziałem się na ostatnim jesiennym Warszawskim Festiwalu Piwa zapytałem czy w tygodniu mógłbym wpaść do nowego browaru w Nowym Mieście Lubawskim. Nie było problemu - "zadzwoń jak będziesz jechał a uprzedzę chłopaków to ci pokażą oba" - powiedział Marek. Na początku
Comment
-
-
Dla draki można by teraz w rzemiślniczym zacierać, w restauracyjnym chmielić, a potem po fermentacji / leżakowaniu wysłać do trzeciego browaru na rozlew- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
🥰 1
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedziBrowar Wołów
ul. Leśna 2
56-100 Wołów
start: lato 2024 (?)
Piwa, które są aktualnie w sprzedaży to na razie kontrakt.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedziSzyb Irena
ul. Emilii Plater 3a
58-300 Wałbrzych
Browar, winiarnia, muzeum górnictwa, na terenie szybu Irena (d. kopalnia Victoria) w dzielnicy Sobięcin.
Czy ten obiekt już działa? Na fb jakieś koło seniora pochwaliło się ostatnio, że już piło tam piwa z okazji Oktoberfest.
Start: jesień 2025 (?)
Strona internetowa projektu: https://libertador.pl/szyb-irena/
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
Pełna nazwa to: Górnicza Warzelnia Piwa - Szyb Irena Wałbrzych.
Start: jesień 2025 (?)
Strona internetowa projektu: https://libertador.pl/szyb-irena/
Comment
-
-
Chociaż w tym przypadku anonsują że chodzi o zmianę lokalizacji a nie o całkowite zamknięcie biznesu. Szkoda bo ceny piw butelkowych były bezkonkurencyjne jak na warunki krakowskie, a i szybkie zakupy przy przesiadkach na dworcu kolejowym nie do przecenienia.
Comment
-
Należy życzyć szczęścia w poszukiwaniu nowego lokum. Jednak w takich przypadkach bardzo często wyprowadzka z dotychczasowej siedziby to definitywny koniec działalności Zwłaszcza, że właściciele prowadzą także inne interesy. A spółka Browar Lubicz była w postępowaniu restrukturyzacyjnym o zatwierdzenie układu.
-
-
-
Uprawomocniło się postanowienie o ogłoszeniu upadłości spółki Browar Kościerzyna. Na początku grudnia w Krajowym Rejestrze Zadłużonych pojawiło się oficjalne obwieszczenie o sporządzeniu listy wierzytelności (ok. 30 mln zł). Likwidowany browar padł kilkanaście lat po reaktywacji. Nie znam się na prawnych przepisach i dalej nie wiem, czy tylko ten nowy zakład czy restauracyjny obiekt też.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba Wyświetlenie odpowiedziUprawomocniło się postanowienie o ogłoszeniu upadłości spółki Browar Kościerzyna. Na początku grudnia w Krajowym Rejestrze Zadłużonych pojawiło się oficjalne obwieszczenie o sporządzeniu listy wierzytelności (ok. 30 mln zł). Likwidowany browar padł kilkanaście lat po reaktywacji. Nie znam się na prawnych przepisach i dalej nie wiem, czy tylko ten nowy zakład czy restauracyjny obiekt też.Mniej książków więcej piwa
-
👍 1
Comment
-
-
Niestety ale muszę wrzucić tu kolejny nekrolog.
Padł browar Bastion z podwarszawskiego Blizne Łaszczyńskiego, Byłem tam dziś. Hala pusta, nie ma już sprzętu. Właściciel nie odbiera telefonuPiętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
-
😞 1
Comment
-
-
To jakiś pomór. Według mojej rachuby mamy teraz 291 działających browarów (w tym kilka, co do których chyba nikt nie ma pewności). Buchalteria buchalterią, ale liczbę wymieniam przecząc padającym czasem także tu opniom o względlnej stabilizacji. Było leciutko ponad 300, już jest o dychę mniej, a podejrzewam, że przy obecnej sytuacji ekonomicznej wykruszy się w ciągu roku co najmniej kolejna dycha.
Nowe? Jest ich znacznie mniej niż zamykanych.
Comment
-
-
Ruszaliśmy z poziomu 50 browarów. Nic dziwnego, że przy obecnej sytuacji ekonomicznej nie wszystkie są w stanie się utrzymać, wahania +/- 10% to jest względna stablilizacja. Kraftu na rynku nie zabraknie.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pawlosek12 Wyświetlenie odpowiedziProszę wymienić te 291 browary działające.
utworzenie: 2010.11.06 (knajpy) 2012.04.13 (browary) 2015.01.29 (jako Piwna Mapa Polski) własność: Piwny Informator beershare - postaw autorowi piwo, albo dwa oznaczenia - patrz warstwa LEGENDA gdy brakuje pubu, sklepu, browaru, lub jeśli chcesz zgłosić imprezę piwną przejdź na mapę: https://goo.gl/Cpmuxu i uzupełnij dane. Jeśli tego nie potrafisz, nie chcesz - to pisz wiadomość prywatną na profil facebookowy Piwny informator lub Mapy piwne.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
Comment