Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19301

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza

Czy masz jakiś brak na rynku, który rozwiązałaby większa ilość browarów? Brak dostępności, brak wyboru, nudę? Piw nowofalowych jest po korek, szeroko dostępnych, różnorodnych. Niech browarów będzie tyle, ile się utrzyma - czy 150, czy 650 to już mocno drugorzędne.
    Tak jak napisałem - w moim rejonie jest bryndza. Jedyny sklep specjalistyczny to dalekie wspomnienie tego co było kiedyś. Raptem jedna lodówka z kraftem. Okoliczne browary pozamykane (Brovca, Craft). Brofaktura nie dociera, Dziki Wschód pojedynczo, bo to nie jest ich target. Żadnej knajpy z kraftem, no poza Osjannem, ale to bardziej restauracyjny z nudnymi piwami i dopiero teraz wprowadzają jakieś zmiany (sezonowe uzupełnienie) w portfolio. Dlatego dla mnie nie jest pod korek i szeroko dostępnych. Dlatego tu nie ma nasycenia, a w Krakowie idąc do specjalistycznego sklepu czy do knajpy mam dylemat co wziąć, bo jest tego tyle.
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2025-03-17, 20:03.

Comment

• zgroza
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2008.03
      • 3610

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes

Tak jak napisałem - w moim rejonie jest bryndza. Jedyny sklep specjalistyczny to dalekie wspomnienie tego co było kiedyś. Raptem jedna lodówka z kraftem. Okoliczne browary pozamykane (Brovca, Craft). Brofaktura nie dociera, Dziki Wschód pojedynczo, bo to nie jest ich target. Żadnej knajpy z kraftem, no poza Osjannem, ale to bardziej restauracyjny z nudnymi piwami i dopiero teraz wprowadzają jakieś zmiany (sezonowe uzupełnienie) w portfolio. Dlatego dla mnie nie jest pod korek i szeroko dostępnych. Dlatego tu nie ma nasycenia, a w Krakowie idąc do specjalistycznego sklepu czy do knajpy mam dylemat co wziąć, bo jest tego tyle.
      W Bydgoszczy też się pogorszyło (właściwie już nie ma krafciarni w mieście), ale to nie dlatego że w Polsce jako całości brakuje browarów. Sklepy specjalistyczne mocno przetrzebił płytko dostępny kraft (w Lidlu, Żabce czy czy gdziekolwiek coś trafisz), gastronomia jak nie umiała w kraft tak nie umie w nową falę (w ąę knajpie w Bydgoszczy, gdzie pewnie mają własnego sommeliera, do wyboru był lany Żywiec i Krajan z butelki). Jak się jednak postaram to mam co pić.

Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• e-prezes
        e-prezes commented
        Editing a comment
        No ja często podróżuję pomiędzy Białą a Warszawą/Krakowem, ale to nie jest wystarczające. Kiedyś sklepy online były dostępne. Za PIS się pozamykały. Zresztą nie o to chodzi... chodzi o piwo "wokół komina" - lokalne, kraftowe i dla prosumentów (jak to kiedyś mawiał Kopyr), a nie dla frajerów (jak obecnie).