W związku z tym, że istnieją wątki poświęcone browarom restauracyjnym, rzemieślniczym i kontraktowym, pomyślałem, że warto założyć także wątek ogólny, którego nigdzie nie ma.
Zainspirował mnie chaos jeśli chodzi o stan faktyczny (browary już uruchomione, browary tuż przed startem, browary zamykane, przenoszone itp). Chodzi o możliwość spojrzenia na całość i wypracowanie konsensusu co do kryteriów wciągnięcia na listę.
Inaczej stan przedstawia się na liście forumowej browarów, inaczej na mapie Pendragona.
Wg moich wyliczeń jest obecnie czynnych 114 browarów (bez Kameralnej, Hotelu Płock, Kołobrzegu i Kamionki). Nie ma też żadnych informacji o piwach z browaru Słodowy Dwór ani z Jamrozowej Polany.
Wydaje mi się, że browar wypadałoby dodawać do bazy nie w momencie, kiedy zaczyna warzyć, ale kiedy debiutuje przynajmniej jednym piwem w jakiejkolwiek formie otwartej sprzedaży (premiera w knajpie, butelki w sklepach itd). Teoretycznie można bowiem wyobrazić sobie sytuację, że uwarzono coś, co nigdy się w takiej sprzedaży nie znalazło, że zdarzyła się jakaś katastrofa czy to technologiczna czy finansowa.
Podobnie: jeśli browar ma przerwę w warzeniu dłuższą niż kilka miesięcy, pół roku dajmy na to, powinien wylatywać z bazy.
Na przykład: za dziwną uznaję sytuację, kiedy w bazie jest browar, a liczba piw z niego wynosi w tejże bazie 0
Poza tym: wątek taki mógłby służyć wszelkiego rodzaju dyskusjom o liczbie, lokalizacji browarów, powiększaniu mocy produkcyjnych, perspektywach rozwoju, relacjach pomiędzy różnego rodzaju browarami, dywagacjom na temat stanu browarnictwa w Polsce i dzieleniu się informacjami w wymiarze ogólnym, nie tylko w rozbiciu na poszczególne segmenty.
Zainspirował mnie chaos jeśli chodzi o stan faktyczny (browary już uruchomione, browary tuż przed startem, browary zamykane, przenoszone itp). Chodzi o możliwość spojrzenia na całość i wypracowanie konsensusu co do kryteriów wciągnięcia na listę.
Inaczej stan przedstawia się na liście forumowej browarów, inaczej na mapie Pendragona.
Wg moich wyliczeń jest obecnie czynnych 114 browarów (bez Kameralnej, Hotelu Płock, Kołobrzegu i Kamionki). Nie ma też żadnych informacji o piwach z browaru Słodowy Dwór ani z Jamrozowej Polany.
Wydaje mi się, że browar wypadałoby dodawać do bazy nie w momencie, kiedy zaczyna warzyć, ale kiedy debiutuje przynajmniej jednym piwem w jakiejkolwiek formie otwartej sprzedaży (premiera w knajpie, butelki w sklepach itd). Teoretycznie można bowiem wyobrazić sobie sytuację, że uwarzono coś, co nigdy się w takiej sprzedaży nie znalazło, że zdarzyła się jakaś katastrofa czy to technologiczna czy finansowa.
Podobnie: jeśli browar ma przerwę w warzeniu dłuższą niż kilka miesięcy, pół roku dajmy na to, powinien wylatywać z bazy.
Na przykład: za dziwną uznaję sytuację, kiedy w bazie jest browar, a liczba piw z niego wynosi w tejże bazie 0
Poza tym: wątek taki mógłby służyć wszelkiego rodzaju dyskusjom o liczbie, lokalizacji browarów, powiększaniu mocy produkcyjnych, perspektywach rozwoju, relacjach pomiędzy różnego rodzaju browarami, dywagacjom na temat stanu browarnictwa w Polsce i dzieleniu się informacjami w wymiarze ogólnym, nie tylko w rozbiciu na poszczególne segmenty.
Comment