Skala ocen

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • WojciechT
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2012.09
    • 2546

Skala ocen

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Janko72
    Łohoho, Twoje 5/10 dla BRJ to jak 15/10 osoby która pije piwo nie przez pryzmat poglądów właściciela browaru
    Ja tu widzę inny problem, który zauważam też u siebie. Mianowicie nieprzystawalność skalki 1-5 do 1/10 - a nawet 2/10. Dlaczego? Zwykle 3,5 za smak oznacza na bbizie dla oceniającego, że coś jest nie tak. Nie zadowoliło, pojawiła się jakaś wada typu DMS, jest słabe lub zwyczajnie przeciętne. Jednocześnie 7/10 (czyli właściwie to samo!) oznacza piwo fajne, smaczne, wyróżniające się z tłumu. Ciężko to pogodzić.

Czemu tak jest? Zgaduję, że chodzi o przyzwyczajenie do uniwersyteckiej skali ocen, gdzie 3,5 oznaczało, że jesteś nieco lepszy, niż ci, co zdają, by zdać. Czyli piwo lepsze, niż takie sobie, ale zdatne do spożycia.
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

3,5 to jest całkiem dobrze. W stylu "siadaj, bardzo dobrze, 3+". Z wadami nie będzie więcej niż 2,5, a raczej 2, więc nie ma wad, a nawet jest co pochwalić. No ale każdy ma swoją skalę.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• WojciechT
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2012.09
      • 2546

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
      3,5 to jest całkiem dobrze. W stylu "siadaj, bardzo dobrze, 3+". Z wadami nie będzie więcej niż 2,5, a raczej 2, więc nie ma wad, a nawet jest co pochwalić. No ale każdy ma swoją skalę.
      To już temat na inną dyskusję (sam ostatnio zreflektowałem się, że chyba zbyt łatwo przyznaję piwom oceny 4+), nie róbmy tutaj syfu (wiem, sam zacząłem), więc może osobny wątek?
      Ostatnia zmiana dokonana przez WojciechT; 2015-03-10, 23:27.

Comment

• tristan_tzara
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2007.12
        • 1038

Tak, zauważyłem to dziwne ocenianie w skali do 5. Średnie piwo powinno mieć 2,5 a tutaj często widać ze dostaje 3-3,5. Nieraz mnie zaskakuje gdy np becik jedzie jakieś piwo a wychodzi mu 3,5 czyli całkiem nieźle

Comment

• becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2002.07
          • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedzi
          Tak, zauważyłem to dziwne ocenianie w skali do 5. Średnie piwo powinno mieć 2,5 a tutaj często widać ze dostaje 3-3,5. Nieraz mnie zaskakuje gdy np becik jedzie jakieś piwo a wychodzi mu 3,5 czyli całkiem nieźle
          W większości wypadków jest to składowa innych punktów: za pianę, kolor, zapach... już sam to zauważyłem

Żeby być w temacie, mi Maorys bardzo smakuje, już na stałe zagościł w mojej lodówce )
          Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2015-03-11, 09:28.
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• olie
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2011.06
            • 777

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedzi
            Tak, zauważyłem to dziwne ocenianie w skali do 5. Średnie piwo powinno mieć 2,5 a tutaj często widać ze dostaje 3-3,5.
            Na Browar.bizie skala ocen to 1-5, więc średnie piwo powinno mieć 3, co innego gdy skala to 0-5 (np. na Untappd), wtedy średnia to faktycznie 2,5.

Comment

Przetwarzanie...
            X