Pogoda dla bogaczy
Collapse
X
-
Absolutnie zgadzam się z tym, co Zgoda napisał 3 posty temu. Jak ktoś chce kupić drogo, to grzechem byłoby mu tego nie sprzedać.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiejComment
-
pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiejComment
-
Ten cały biznes to jest głównie marketing, a piwo się stosunkowo mało w tym wszystkim liczy (tu zakląłem szpetnie).Comment
-
"Kontraktując moce produkcyjne w browarze restauracyjnym, możesz mieć usługi promocyjne powiązanego z nim blogera ze zniżką 50%. Dzięki temu zachowując cenę 10 PLN za butelkę piwa w sklepie specjalistycznym zarabiasz jeszcze więcej."pozdrawiam
-
To są pieniądze które trzeba utopić, żeby ludzie wiedzieli że jest nowe piwo i żeby chcieli je kupić, pomimo że jest kolejnym IPA i ma prawdopodobnie te same wady co inne, bo zostało zrobione w tym samym miejscu, przez tych samych ludzi i na tym samym sprzęcie. Paru blogerów musi sieknąć fotę na insta, kopyr i jakiś mniejszy vloger ma pocmokać, generalnie na kaźdego trzeba parę groszy zmarnować. Do tego jeszcze premiera w jednym z 3 "default cities" - Warszawa, Kraków, Wrocław, jednak z naciskiem na Warszawę, bo w Warszawie mieszka Docent.
Ten cały biznes to jest głównie marketing, a piwo się stosunkowo mało w tym wszystkim liczy (tu zakląłem szpetnie).
Swoją drogą liczę Zgoda na to, że pod Wileniakiem trochę taniej (bez akcyzy) puścisz swoje wyrobyComment
-
I co, sklep z piwem rzemieślniczymi ma takie możliwości, żeby sprzedawać w takiej samej cenie co jedna z największych sieciówek w Europie? Sieciówki są w stanie sprzedawać towar po cenie niższej niż cena hurtowa tych artykułów w hurtowni dla pojedynczych sklepów. Już pisałeś o AIPIe i IPIe kontraktowca po 4 zł. Można? Można, jak sklep ma tego dwie skrzynki za darmo i nawet sprzedając ze 100-ą % marżą wystawia cenę 4 zł. Mogli te piwa, jak dostali za darmo wystawić nawet po 2zł i też by zarobili. Ten wątek jest pełen nieścisłości, niewiedzy i głupoty ekonomicznej jeśli chodzi np. o nierozróżnianie możliwości handlu jednego sklepu i sieciówek. Duże sieciówki mogą też wyeliminować takich pośredników jak hurtownie i transport, same mogą kupować bezpośrednio od producenta na preferencyjnych, niedostępnych dla innych warunkach wykorzystując własny transport. Sieciówka w takiej sytuacji może więcej zarobić na danym piwie sprzedając je za np 7 zł niż pojedyńczy sklep sprzedając je za np 9.
Jak pisałem problemem są też sklepy, które też biorą udział w zawyżaniu ceny. No cóż, nie ma co ich hejtować, z tego mają pieniądze, ale ja po prostu do takich sklepów nie chodzę. Jak widzę, że właściciel kupuje piwo 2 razy taniej to niech sobie sam pije. Ja się nie zgadzam na taki układ.
BTW zauważ, że coraz więcej sklepów wyprzedaje piwa po 50% ceny regularnej, ponieważ nie idzie już im wszystkiego sprzedać. Ciekawe, może w końcu rynek się przepełni?
To są pieniądze które trzeba utopić, żeby ludzie wiedzieli że jest nowe piwo i żeby chcieli je kupić, pomimo że jest kolejnym IPA i ma prawdopodobnie te same wady co inne, bo zostało zrobione w tym samym miejscu, przez tych samych ludzi i na tym samym sprzęcie. Paru blogerów musi sieknąć fotę na insta, kopyr i jakiś mniejszy vloger ma pocmokać, generalnie na kaźdego trzeba parę groszy zmarnować. Do tego jeszcze premiera w jednym z 3 "default cities" - Warszawa, Kraków, Wrocław, jednak z naciskiem na Warszawę, bo w Warszawie mieszka Docent.
Ten cały biznes to jest głównie marketing, a piwo się stosunkowo mało w tym wszystkim liczy (tu zakląłem szpetnie).
Ale nie ma co się oszukiwać, że sporo ocen wynika ze sponsoringu.
PrzesraneComment
-
Comment
-
Last edited by docent; 2015-04-07, 11:03.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Comment
-
I nic, bo co mnie obchodzi droga piwa od producenta do klienta? Tylko taka, po której dane piwo mogę kupić 2, a nawet 3 zł taniej. Kto chce dorabiać pośredników niech to robi, ja nie chcę i nie muszę.
Kolejnym, moim zdaniem przejawem chęci szybkiego zarobku na piwie rzemieślniczym, i to nie przez pośredników ale przez sam quasi-browar to sprzedawanie półproduktu w postaci "piwa nie do końca uwarzonego" jako ciekawostkęGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Comment
Comment