Pogoda dla bogaczy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Klatak
    Porucznik Browarny Tester
    • 2014.07
    • 431

    #436
    Kwach za 1,90 zł to by było coś , nawet mam idealną nazwę Sour Kinght.

    Comment

    • pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

      #437
      Pamiętam te czasy kiedy na 5 kupionych Rycerzy dwa były kwaśne, dwa z diacetylem lub niedogazowane i tylko jeden pijalny. Kosztowały po 3,50 za sztukę ale sumarycznie trzeba było zainwestować 15 by kupić jeden egzemplarz zdatny do picia.

      Comment

      • Shedao
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        🥛🥛🥛🥛
        • 2007.09
        • 931

        #438
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
        Bo oczywiście lepiej było jak sprzedawał kwaśniejącego Rycerza za 1,90 zł. A już ideał by był, jakby w końcu wreszcie zbankrutował.
        Jakby obecnie Gościszewo odnotowało jakiś wielki skok jakościowy, to jeszcze bym ten wzrost cen rozumiał. Ale tak nie jest.

        Comment

        • dlugas
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2006.04
          • 4015

          #439
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marrinus
          A jak widzę browar z dwoma Cześkami występującymi w jakimś pubie z dwoma panienkami przebranymi za nie wiadomo co, to zadaję sobie pytanie, co oni w ogóle sobą reprezentują? Bo na pewni nie dobre piwo.
          czyli jak ktoś w czapce uszatce, w granatowej koszuli w różowe słoniki w towarzystwie trzech ładnych pań stojących pod kadzią w kaloszach bez skarpet uwarzy bardzo dobre piwo to Ty i tak stwierdzisz, że uwarzył kwasiżurka?

          Można nie zgadzać się z marketingiem czy pozycjonowaniem cenowym, ale takie rzeczy nie pogorszą s jakości piwa, jeśli ono będzie bardzo dobre czy wybitne.
          Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
          Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
          FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #440
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shedao
            Jakby obecnie Gościszewo odnotowało jakiś wielki skok jakościowy, to jeszcze bym ten wzrost cen rozumiał. Ale tak nie jest.
            No jeśli wg Ciebie nie odnotowało, to polecam lekturę archiwum browar.biz. Szczególnie wątków o Rycerzu lub Naturalnym. Cofnij się co najmniej 4 lata, do czasów przed alebrowarowych.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19308

              #441
              Przejrzałem! Szału nie było, ale wypijalne piwa, wg. moich wpisów.
              Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2015-04-22, 10:36.

              Comment

              • Shedao
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                🥛🥛🥛🥛
                • 2007.09
                • 931

                #442
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                No jeśli wg Ciebie nie odnotowało, to polecam lekturę archiwum browar.biz. Szczególnie wątków o Rycerzu lub Naturalnym. Cofnij się co najmniej 4 lata, do czasów przed alebrowarowych.
                Ależ ja dobrze pamiętam te czasy, bo sam wtedy Rycerza i Viva Hel czasem kupowałem. Jak napisał pioterb4, czasami trafiał się kwach, częściej było OK, ale jak się udało, to miałem smaczne piwo w niskiej cenie. Czyli sytuacja taka sama co dziś z naszymi rzemieślnikami, tylko argument niskiej ceny odpada Teraz kwachy w Gościszewie są rzadziej, ale to nie czyni tego piwa automatycznie smaczniejszym - Krzyżackie ciemne kupione w Kontynuacji - okropne, 55 Lager pity na Poznańskich Targach Piwnych - jedno z najgorszych piw jakie tam dorwałem, Darz Bór kupiony gdzieśtam - ledwo dopiłem. Chyba moim problemem z ich piwami był metaliczny posmak, aczkolwiek za to nie ręczę, bo już trochę czasu minęło nim coś od Gościszewa piłem (i się na to nie zanosi, bo położyłem już na nich krzyżyk). W każdym razie 6,50 za jego butelkę albo 10 zł za dwie nie jest dla mnie w żadnym stopniu okazją.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Shedao; 2015-04-22, 10:42.

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #443
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shedao
                  Ależ ja dobrze pamiętam te czasy, bo sam wtedy Rycerza i Viva Hel czasem kupowałem. Jak napisał pioterb4, czasami trafiał się kwach, częściej było OK, ale jak się udało, to miałem smaczne piwo w niskiej cenie. Czyli sytuacja taka sama co dziś z naszymi rzemieślnikami, tylko argument niskiej ceny odpada Teraz kwachy w Gościszewie są rzadziej, ale to nie czyni tego piwa automatycznie smaczniejszym - Krzyżackie ciemne kupione w Kontynuacji - okropne, 55 Lager pity na Poznańskich Targach Piwnych - jedno z najgorszych piw jakie tam dorwałem, Darz Bór kupiony gdzieśtam - ledwo dopiłem. Chyba moim problemem z ich piwami był metaliczny posmak, aczkolwiek za to nie ręczę, bo już trochę czasu minęło nim coś od Gościszewa piłem (i się na to nie zanosi, bo położyłem już na nich krzyżyk). W każdym razie 6,50 za jego butelkę albo 10 zł za dwie nie jest dla mnie w żadnym stopniu okazją.
                  No proszę jak to się smak za rewolucji wyrobił. Kiedyś był kwach - no trudno, zdarza się. DMS - no trudno, a teraz proszę Darz Bór do kanału. No RISpekt, mnie Darz Bór bardzo smakował i uważam, że dawne Gościszewo nie miało nawet jednego w połowie tak dobrego piwa jak Darz Bór.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • dlugas
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2006.04
                    • 4015

                    #444
                    U mnie Darz Bór oraz Komtur wyleciał z półki po dwóch dniach od pojawienia się.

                    Niestety nie udało mi się kupić, żeby wyrobić sobie osobiste zdanie
                    Reszta póki co mnie nie kręci w tej cenie

                    Lepiej że są drogie w tesco niż jakby nie było ich wcale.
                    Rynek zdecyduje co dalej.

                    Skoro nadal Pils manufakturowy w tesco kosztuje 4,99ł i kolejny rok stoi na półkach to chyba jednak się sprzedaje :]
                    Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2015-04-22, 10:57.
                    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                    Comment

                    • Shedao
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2007.09
                      • 931

                      #445
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                      No proszę jak to się smak za rewolucji wyrobił. Kiedyś był kwach - no trudno, zdarza się. DMS - no trudno, a teraz proszę Darz Bór do kanału. No RISpekt, mnie Darz Bór bardzo smakował i uważam, że dawne Gościszewo nie miało nawet jednego w połowie tak dobrego piwa jak Darz Bór.
                      A pewnie, że się wyrobił. Im człowiek więcej spróbuje, tym bardziej wymagający się robi - ty tak nie masz? Kiedyś do szczęścia wystarczały mi Żubr i Tyskie, potem Ciechany i Konstanciny, potem Pinty i Alebrowary, a teraz siedzę i kręcę nosem na wszystko bo albo za drogo, albo niesmaczne, albo kiepskie w porównaniu z czymś innym, albo dobre ale dostępność do bani, albo... itd. Jesteś przecież na browar.bizie, panie, nie zapominaj o tym
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Shedao; 2015-04-22, 11:07.

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #446
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shedao
                        A pewnie, że się wyrobił.
                        Ale wyobrażenie sobie jak dzisiaj oceniłbyś tamtego Rycerza chyba nie przekracza możliwości Twojej wyobraźni.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • majeure
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2011.03
                          • 315

                          #447
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shedao
                          Ależ ja dobrze pamiętam te czasy, bo sam wtedy Rycerza i Viva Hel czasem kupowałem. Jak napisał pioterb4, czasami trafiał się kwach, częściej było OK, ale jak się udało, to miałem smaczne piwo w niskiej cenie. Czyli sytuacja taka sama co dziś z naszymi rzemieślnikami, tylko argument niskiej ceny odpada Teraz kwachy w Gościszewie są rzadziej, ale to nie czyni tego piwa automatycznie smaczniejszym - Krzyżackie ciemne kupione w Kontynuacji - okropne, 55 Lager pity na Poznańskich Targach Piwnych - jedno z najgorszych piw jakie tam dorwałem, Darz Bór kupiony gdzieśtam - ledwo dopiłem. Chyba moim problemem z ich piwami był metaliczny posmak, aczkolwiek za to nie ręczę, bo już trochę czasu minęło nim coś od Gościszewa piłem (i się na to nie zanosi, bo położyłem już na nich krzyżyk). W każdym razie 6,50 za jego butelkę albo 10 zł za dwie nie jest dla mnie w żadnym stopniu okazją.
                          Kiedyś wszystkie piwa z Gościszewa były niepasteryzowane, obecnie niepasteryzowany jest jedynie Rybak (wcześniej znany jako Naturalne Niefiltrowane).
                          Swoją drogą, zgodnie z prezentowaną gdzieś wcześniej teorią Kopyra, obecnie piwa z Gościszewa (te pasteryzowane) powinny być tańsze niż gdy były niepasteryzowane - wszak ryzyko (zepsucia się piwa) zmalało. Chyba jednak ta teoria nie znalazła wielu zwolenników .

                          Comment

                          • Shedao
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2007.09
                            • 931

                            #448
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                            Ale wyobrażenie sobie jak dzisiaj oceniłbyś tamtego Rycerza chyba nie przekracza możliwości Twojej wyobraźni.
                            Ciężko mi na to pytanie odpowiedzieć. Operujesz założeniem, że trafiłbym od razu na kwacha, więc wtedy faktycznie, ocena byłaby negatywna. Aczkolwiek niesmaczne piwo za 3 zł boli mniej niż niesmaczne piwo za 6,50. Ale gdybym trafił na "dobrego" Rycerza, co wydaje mi się bardziej prawdopodobne? Nie wiem - to jest moja odpowiedź. Bazowanie na - dość odległych już - wspomnieniach to zbyt niepewna sprawa, żebyśmy mogli z pełnym przekonaniem obstawać przy którejś opcji.

                            Comment

                            • pioterb4
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.05
                              • 4322

                              #449
                              Niesmaczne czy zepsute? Bo to są dwie różne kwestie. O ile kiedyś Gościszewo kwaśniało lawinowo gdy temp na dworzu przekroczyła 20 stopni to teraz na takie wahania jakościowe nie trafiałem, ale jestem sobie w stanie wyobrazić, ze piwa Gościszewa mogą komuś nie smakować.

                              Comment

                              • Shedao
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2007.09
                                • 931

                                #450
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                                Niesmaczne czy zepsute? Bo to są dwie różne kwestie. O ile kiedyś Gościszewo kwaśniało lawinowo gdy temp na dworzu przekroczyła 20 stopni to teraz na takie wahania jakościowe nie trafiałem, ale jestem sobie w stanie wyobrazić, ze piwa Gościszewa mogą komuś nie smakować.
                                Oczywiście. Z tym, że obie kwestie prowadzą do takiego samego wyniku: niezadowolenia z konsumpcji oraz żalu za wydanymi błędnie pieniędzmi. Wolę mieć 70% szansy że trafię na dobre piwo i 30% że będzie kwach (jak było kiedyś, oczywiście szacuję w przybliżeniu opierając się na własnych doświadczeniach), niż 100% szansy że trafię na piwo które mi nie zasmakuje (jak jest teraz). Inna sprawa, że obecnie postawiony przed takim wyborem wybrałbym bramkę numer C, czyli kupił piwo co do którego mam pewność, że mi podejdzie - i tak właśnie robię. Stąd mój sceptycyzm do piw z Gościszewa, szczególnie w cenie "premium".

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Praha-Kobylisy, Na pecích 1044, Pivovar Bad Flash
                                  dadek
                                  Komuś kto choć raz był w Pradze i trochę interesuje się kraftowym piwem, nazwa browaru powinna coś mówić. Choć pierwszą warkę uwarzono tu w maju 2021, to od około 7 lat piwa Bad Flash były warzone kontraktowo w różnych czeskich browarach przez dwóch dobrze znanych w praskim piwnym światku...
                                  2022-09-29, 02:56
                                • nonFelix
                                  2021.10.07-09 - 12 Warszawski Festiwal Piwa
                                  nonFelix
                                  Wracamy po 2 latach! 12. edycja Warszawskiego Festiwalu Piwa – najważniejszej imprezy dedykowanej miłośnikom piw rzemieślniczego – odbędzie się 7-9 października na Stadionie Legii Warszawa.


                                  Małe, lokalne, innowacyjne. Jeszcze przed paroma laty mało kto słyszał o rzemieślniczym...
                                  2021-09-23, 20:47
                                • dadek
                                  Darmstadt, Nieder-Ramstädter Straße 3, Grohe-Die Brauhaus Legende
                                  dadek
                                  W Darmstadt działają 3 browary w tym jeden restauracyjny (Ratskeller) w samym centrum na Marktplatz. Pierwotnie tam planowałem rozpocząć piwne zwiedzanie miasta, jednak 22.07.2022 odbywał się jakiś mecz i cały plac był pełen kibiców, a w samej knajpie się nie dało szpilki wcisnąć. Więc...
                                  2022-10-21, 03:12
                                • dadek
                                  Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
                                  dadek
                                  Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
                                  2025-02-10, 00:58
                                • Cooper
                                  Zamknięte browary "rewolucji kraftowej" - lista
                                  Cooper
                                  Chyba nie ma takiego tematu ale jednak jeśli jest to proszę o usunięcie mojego wątku albo połączenie z istniejącym.

                                  Chodzi o browary, czy to restauracyjne czy rzemieślnicze jakie upadły już po wybuchu tzw rewolucji kraftowej w naszym kraju. Trudno dokładnie wydatować kiedy taka...
                                  2019-06-27, 12:00
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...