Pogoda dla bogaczy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rivendel
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.06
    • 262

    To beczka wychodzi 1200 PLN. Już mi lepiej. Jednak wcale tak drogo nie jest. Uff.
    Jest wiele sposobów zabijania czasu, ale nikt nie potrafi go wskrzesić

    Comment

    • Rogerson
      Porucznik Browarny Tester
      • 2012.08
      • 421

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rivendel Wyświetlenie odpowiedzi
      W ten sam weekend co FDP w Ostrawie był też festiwal piwa. Najdroższe za 0,5L kosztowało 45 koron tj. około 6,5 PLN.
      No i co tam za te 6,5 można było spróbować?

      Ja omijam czeskie piwa szerokim łukiem, ale na FDP (nie wiem po co) skusiem się na Honey Ale z Permon. Było to tak fatalne piwo, że zasiliło rury kanalizacyjne wrocławskiego stadionu

      Comment

      • Livres
        Porucznik Browarny Tester
        • 2012.04
        • 324

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rivendel Wyświetlenie odpowiedzi
        To beczka wychodzi 1200 PLN. Już mi lepiej. Jednak wcale tak drogo nie jest. Uff.
        A znasz knajpę, która lałaby jakiegokolwiek RISa za mniej niż 12 zł za 0,3?

        Comment

        • dlugas
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2006.04
          • 4014

          Jakby ktoś gdzieś przesadził z ceną to szybko by się o tym dowiedział.
          Klienci decydują

          Wyjątkiem są:
          RISy w butelkach na półce w sklepie mogą stać latami aż do dat ważności, to i ceny mogą być nie małe. Bo "wartają" a i tak się kiedyś wreszcie sprzedadzą

          Za to
          RISY w kegu (i odmianach) za długo nie postoją (nawet w idealnych warunkach wyszynku) miesiąc? dwa?

          Zatem, jakby klienci nie kupowali "na pniu" AIPA i RISów za takie kwoty jakie im browary czy knajpy oferują to po kilku warkach właściciele browarów (i parabrowarów) oraz knajp musieliby zrobić wielką burzę mózgów pt. "co dalej?"

          Skoro ktoś kupuje piwo po 10zł za 0,2l to po co obniżać ceny? szczególnie, że jest to zwykłą mocna AIPA a nie RIS pierdylion BLG macerowany w szafranie i starzony przez rok w beczkach po szlachetnym rumie
          Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
          Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
          FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

          Comment

          • chemmobile
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2009.03
            • 2168

            Ja rozumiem dodatkowe koszty związane z miesiącami magazynowania (leżakowania) butelek czy drewnianych beczek, ale przecież nieleżakowany RIS w kegu jest praktycznie wart tyle samo, co świeża AIPA, zatem dlaczego RIS miałby być wyraźnie droższy?
            Last edited by chemmobile; 2015-05-05, 09:37.
            Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
            Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

            Comment

            • dlugas
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2006.04
              • 4014

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
              dlaczego RIS miałby być wyraźnie droższy?
              bo się sprzeda :]
              Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
              Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
              FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

              Comment

              • kaczorowaty
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.02
                • 8

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                Ja rozumiem dodatkowe koszty związane z miesiącami magazynowania (leżakowania) butelek czy drewnianych beczek, ale przecież nieleżakowany RIS w kegu jest praktycznie wart tyle samo, co świeża AIPA, zatem dlaczego RIS miałby być wyraźnie droższy?
                Nie jest wart tyle samo, bo jednak koszta produkcji są trochę wyższe, no i w tanku też chwilę dłużej musi poleżeć.

                Comment

                • GreenFox
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2013.12
                  • 273

                  Nie ma czegoś takiego jak "nieleżakowany" RIS, w każdym razie - nie ma w poważnych browarach. Jak celnie zauważyłeś koszt surowców w jednym i drugim gatunku może wyjść podobnie (jeżeli bierzemy pod uwagę solidnie nachmieloną AIPA i RISa zwróconego w stronę słodowości, jeżeli RIS ma być dodatkowo dobrze nachmielony, to już w kosztach surowców będzie droższy). Z drugiej jednak strony RIS musi poleżakować swoje w tankach, zanim zostanie rozlany do beczek (myślę, że 3-4 miesiące to minimum, żeby piwo wysoko ekstraktywne dobrze się ułożyło) - a ten czas i zajęcie mocy przerobowych (tanków leżakowych) stanowi dla browaru koszt, który przekłada się na koszt gotowego produktu.

                  Comment

                  • becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ja rozumiem dodatkowe koszty związane z miesiącami magazynowania (leżakowania) butelek czy drewnianych beczek, ale przecież nieleżakowany RIS w kegu jest praktycznie wart tyle samo, co świeża AIPA, zatem dlaczego RIS miałby być wyraźnie droższy?
                    Płacisz za nazwę, drożej z zasady kosztuje RIS niż AIPA więc sprawa jasna.

                    Do tego RIS musi być RIS-em, a nie jak w przypadku np DoctorBrew czarną AIPĄ
                    Ciemnotę (dosłownie) jak widzę wielu można wcisnąć, ludzie w to wierzą, kupują, mlaskają i dostają spazmów rozkoszy płacąc za to. Ale to inny temat.

                    Ceny RIS-ów krajowych zaczynają być dla mnie niepojęte, o ile za Doctor Brew płaciłem , coś koło 12 zł za 0,33l, to 3 miesiące później za tą samą pojemność RIS-a z Pracowni Piwa wołali już 25 zł Skąd to się bierze?
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                    Comment

                    • chemmobile
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2009.03
                      • 2168

                      A może ktoś podać jakieś konkrety? Bo to, że poleżakować musi nie oznacza, że tak jest w rzeczywistości. Ile miesięcy dojrzewał RIS z Doctor Brew polewany w weekend podczas wrocławskiego festiwalu? Mnie zdziwiło, że nie ma go w sprzedaży w butelkach, przez co odpuściłem jego zakup.
                      Edyta: ze słów becika wnioskuję, że dobrze wywąchałem podpuchę ze strony Doctor Brew
                      Last edited by chemmobile; 2015-05-05, 10:09.
                      Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                      Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                      Comment

                      • chemmobile
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2009.03
                        • 2168

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                        Płacisz za nazwę, drożej z zasady kosztuje RIS niż AIPA więc sprawa jasna.
                        Ale po cichu liczyłem, że może coś się zmienia w tym temacie. Cóż, dla mnie dalej pewniejsze są piwa importowane niż rodzimej produkcji, tym bardziej, że przy takiej polityce cenowej "przedsiębiorców" z Koziej Wólki zapłacenie 20 - 25 zł (butelka 0,5 L) za barley wine czy RISa z zachodu już mi nie straszne.
                        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                        Comment

                        • leona
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.07
                          • 5853

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                          Płacisz za nazwę, drożej z zasady kosztuje RIS niż AIPA więc sprawa jasna.

                          Do tego RIS musi być RIS-em, a nie jak w przypadku np DoctorBrew czarną AIPĄ
                          Ciemnotę (dosłownie) jak widzę wielu można wcisnąć, ludzie w to wierzą, kupują, mlaskają i dostają spazmów rozkoszy płacąc za to. Ale to inny temat.

                          Ceny RIS-ów krajowych zaczynają być dla mnie niepojęte, o ile za Doctor Brew płaciłem , coś koło 12 zł za 0,33l, to 3 miesiące później za tą samą pojemność RIS-a z Pracowni Piwa wołali już 25 zł Skąd to się bierze?
                          No na miejscu PP wcale nie dziwię się, że swoje wyroby pozycjonują o galaktykę wyżej niż Doktorki

                          A (tylko) trochę poważniej - jeśli ris ma leżakować 3-4 miesiące to oczywiste jest, że w tym czasie można wypuścić 2-4 warki pale ale, zatem cena 3 krotnie wyższa jest uzasadniona.

                          A najbardziej poważnie to mnie najbardziej martwi, podczepianie się pod falę mody/kraftu krętaczy, którzy coś uwarzą bo zawsze się sprzeda a niededukowani birgicy będą z uznaniem cmokać w zamkniętym kręgu. Mimo wszystko ptymizmem napawa mnie wizja Polski jako mekki fanów wszelkich imperial i barel.

                          Comment

                          • chemmobile
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2009.03
                            • 2168

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                            jeśli ris ma leżakować 3-4 miesiące to oczywiste jest, że w tym czasie można wypuścić 2-4 warki pale ale, zatem cena 3 krotnie wyższa jest uzasadniona.
                            Mniejsza z tym ile razy droższy. Portery bałtyckie też powinny trochę odpoczywać, a ich ceny jakoś portfeli nie opróżniają. Od pań na stoisku Doctor Brew dowiedziałem się jedynie, że będzie później i tylko z beczki, co mnie zaintrygowało i zwątpiłem w to, że juz będzie nadawał się do picia. A nie jestem aż tak najarany, aby szukać nr telefonu do doktorów i dowiadywać się co i jak. Jakby był również RIS butelkowany, to spokojnie 1-2 butelki kupiłbym bez marudzenia.
                            Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                            Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19261

                              Bez kolokwializmu... jest popyt to jest podaż Widać ceny są umowne i większości nie wadzi ich zbytnie oderwanie od realiów. Chyba zacznę organizować festiwale. Będę kosić kasę

                              Comment

                              • dlugas
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2006.04
                                • 4014

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                                za Doctor Brew płaciłem , coś koło 12 zł za 0,33l
                                Jeśli chodzi o tego sprzed kilku tygodni to ja za butelkę 0,33l płaciłem 9zł


                                Lany był u nas po 12zł za 0,5l jeśli dobrze pamiętam
                                Last edited by dlugas; 2015-05-05, 11:07.
                                Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                                Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                                FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X