Pogoda dla bogaczy

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pinio74
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.10
    • 3881

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pinio74
    Ja jeszcze w kwestii RIS-a, który był tu wcześniej przywoływany.
    Moi drodzy... od pewnego czasu na różnych stronach internetowych jest baner, który woła: wybierz nowe piwo z Żywca (czy jakoś tak). Kiedy się na niego kliknie ląduje się na stronie Żywca i poprzez mapę piwną można wybierać nowe piwo. A proponowanych piw tyle, że w głowie się może zakręcić W sumie chyba z 13 propozycji, a wśród nich RIS. Zagłosujmy na RIS-a i zobaczymy, po ile zrobi go Żywiec. Może być ciekawie w porównaniu z naszym kraftem...
    Sorry, ale nie zauważyłem wcześniej, że cwaniaczki z Żywca przy okazji głosowania chcą jeszcze, aby jakieś hasło reklamowe wymyślić... Na łatwiznę chcą pójść.
    BIRRARE HUMANUM EST

Comment

• chemmobile
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2009.03
      • 2168

Ale w zamian oferują procent od sprzedaży
      W sumie to fajna inicjatywa Żywca.
      Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
      Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• Pinio74
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.10
        • 3881

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile
        Ale w zamian oferują procent od sprzedaży
        W sumie to fajna inicjatywa Żywca.
        No tak, ale tylko ten co wygra.
        A pozostali... żeby chociaż po nowym piwku dostali jak już uwarzą
        BIRRARE HUMANUM EST

Comment

• chemmobile
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2009.03
          • 2168

To jest zabawa i nie ma obowiązku brania w niej udziału
          Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
          Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• Latarnik
            Premium Lamplighter
            🥛🥛🥛🥛
            • 2004.06
            • 5027

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pinio74
            Zagłosujmy na RIS-a i zobaczymy, po ile zrobi go Żywiec. Może być ciekawie w porównaniu z naszym kraftem...
            Zaglosowalem na RISa, haslo tez wymyslilem
            5450 kapsli z wypitych piw
            874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
            "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
            https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
            Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
            https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• rivendel
              Porucznik Browarny Tester
              • 2010.06
              • 262

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rogerson
              No i co tam za te 6,5 można było spróbować?
              Piwo.
              Jest wiele sposobów zabijania czasu, ale nikt nie potrafi go wskrzesić

Comment

• rivendel
                • 2010.06
                • 262

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Livres
                A znasz knajpę, która lałaby jakiegokolwiek RISa za mniej niż 12 zł za 0,3?
                Napisałem, że już mi lepiej.

Comment

• rivendel
                  • 2010.06
                  • 262

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik
                  Zaglosowalem na RISa, haslo tez wymyslilem
                  A coś tam Panie Latarniku wymyślił?

Comment

• rivendel
                    • 2010.06
                    • 262

Ja omijam czeskie piwa szerokim łukiem, ale na FDP (nie wiem po co) skusiem się na Honey Ale z Permon. Było to tak fatalne piwo, że zasiliło rury kanalizacyjne wrocławskiego stadionu
                    Nigdy nie wylałeś polskiego kraftowego piwa do kanału?

Comment

• Latarnik
                      Premium Lamplighter
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2004.06
                      • 5027

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rivendel
                      A coś tam Panie Latarniku wymyślił?
                      Cos tam do rymu, tylko aby glos byl wazny.
                      5450 kapsli z wypitych piw
                      874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                      "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                      https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                      Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                      https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• Gość

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
                        Kasę to głównie kosi aparat państwowy różnymi i do tego nie małymi podatkami
                        Dodam do tego jeszcze wysokie bariery wejścia na rynek (zezwolenia, koncesje, przepisy, nakazy, urzędnicy, itp.) i już mamy odpowiedź, czemu są takie ceny, a nie inne i dlaczego festiwale ledwo wychodzą na "0".

Comment

• Rogerson
                          • 2012.08
                          • 421

Piwo.
                          Pytałem poważnie, a odpowiedziałeś zupełnie niepotrzebnie złośliwością. Więc rozwinę pytanie - czy mozna było się tam napić kraftu czeskiego w tej cenie, czy standart dostepny w co drugim polskim sklepie?

Nigdy nie wylałeś polskiego kraftowego piwa do kanału?
                          Nie - z bardzo prostego powodu - rzadko kiedy kupuję nowości od razu na starcie, więc po jakimś czasie posiłkuje sie opiniami innych.

Jeżeli zaspokoi to Twoją ciekawość na tym samym festiwalu byłem bardzo bliski wylania do klopa 10 Hops z Birbanta, który był po prostu beznadziejny, ale jako że smakował koledze to udało mu się przetrwać w kuflu do końca

Comment

• TomaszM
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2015.04
                            • 45

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74
                            Dodam do tego jeszcze wysokie bariery wejścia na rynek (zezwolenia, koncesje, przepisy, nakazy, urzędnicy, itp.) i już mamy odpowiedź, czemu są takie ceny, a nie inne i dlaczego festiwale ledwo wychodzą na "0".
                            Zgadza się, państwo tworzy bariery wejścia na rynek piwa dla nowych browarów. Dla koncernów produkujących masowo te koszty rozkładają się na ogromna skalę. Nie wiem, czy koszt postawienia budki pod stadionem jest tak duży, aby ludzi zrozumieli te wyższe ceny.

Myślę, że wszyscy rozumieją, że piwo rzemieślnicze będzie droższe od koncernowego, masowego i chyba większość konsumentów zainteresowanych tym piwem się na to godzi. Problem jednak jest w tej różnicy między piwem koncernowym a rzemieślniczym. Każdy spodziewa się, że za droższy produkt producent ma coś dodatkowego do zaoferowania.
                            Jeżeli producent sprzedaje swoje piwo bezpośrednio na bazarze (a taki charakter miał festiwal) to cena nie powinna być wyższa od tych w knajpach i plasować się pomiędzy ceną piwa butelkowego i barowego.
                            Jeżeli piwo 0,5 w butelce kosztuje 6 zł, w pubie będzie pewnie po 10 to na festiwalu pod gołym niebem oczekiwałbym tego piwa za ok 8 zł no i możliwości kupienie go w ilości degustacyjnej 200ml za 4 zł.
                            Cenami piw produkowanych w ilościach browaru domowego, jednorazowo nie zaprzątałbym sobie głowy. Ostatniej butelki z uwarzonego przeze mnie w domu piwa, które wyjątkowo dobrze mi wyszło też bym tanio nie sprzedał. Wolałbym je wypić z żoną.

Comment

• Shedao
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2007.09
                              • 915

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomaszM
                              Jeżeli producent sprzedaje swoje piwo bezpośrednio na bazarze (a taki charakter miał festiwal) to cena nie powinna być wyższa od tych w knajpach i plasować się pomiędzy ceną piwa butelkowego i barowego.
                              Jeżeli piwo 0,5 w butelce kosztuje 6 zł, w pubie będzie pewnie po 10 to na festiwalu pod gołym niebem oczekiwałbym tego piwa za ok 8 zł no i możliwości kupienie go w ilości degustacyjnej 200ml za 4 zł.
                              ...a tymczasem doszliśmy już do sytuacji, w której bardziej opłaca się kupić butelkę 0,5l w sklepie niż spróbować 0,2l. na festiwalu (przypadek Cieszyna i prawie Kormorana)
                              Last edited by Shedao; 2015-05-06, 09:33.

Comment

• rivendel
                                • 2010.06
                                • 262

Pytałem poważnie, a odpowiedziałeś zupełnie niepotrzebnie złośliwością. Więc rozwinę pytanie - czy mozna było się tam napić kraftu czeskiego w tej cenie, czy standart dostepny w co drugim polskim sklepie?
                                Można było napić się czeskiego kraftu. Niektóre piwa smaczniejsze od polskich a niektóre gorsze. Nie na tyle jednak, aby płacić za 0,2 więcej niż w Czechach za 0,5L.
                                Nie bronię Ci kupować polskich kraftów po 12 zł za 0,2L. Kupuj nawet po 50 za setkę.
                                Poza tym nie wyobrażam sobie picia na festiwalu wiosennym piw, które mają więcej jak 6% alkoholu. Wolę dobre czeskie kvasnicaki.
                                W Czechach pije czeskie kvaśnicaki a amerykańce (IPY SRIPY) w USA.

Nie - z bardzo prostego powodu - rzadko kiedy kupuję nowości od razu na starcie, więc po jakimś czasie posiłkuje się opiniami innych.
                                Nie posiłkuje się opiniami innych bo są zbyt różne i sam nie oceniam piw. Czasem kupię od święta IPE SRIPE. Zakładasz, że kolejne warki piw polskiego kraftu z upływem czasu są coraz to lepsze, ale tu się mylisz.

Jeżeli zaspokoi to Twoją ciekawość na tym samym festiwalu byłem bardzo bliski wylania do klopa 10 Hops z Birbanta, który był po prostu beznadziejny, ale jako że smakował koledze to udało mu się przetrwać w kuflu do końca
                                A to dziwne bo akurat BIRBANT ma całkiem przyzwoite piwa. Chyba tylko jedno mi nie za bardzo smakowało, a był to podwójny robust porter, który i tak nie kwalifikował się do wylania.

Comment

Przetwarzanie...