Pogoda dla bogaczy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pizmak666
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2006.12
    • 1904

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rivendel Wyświetlenie odpowiedzi
    Niektóre piwa smaczniejsze od polskich a niektóre gorsze. Nie na tyle jednak, aby płacić za 0,2 więcej niż w Czechach za 0,5L.
    Też mi się wydaje, że już niedługo naszym kraju to właśnie Czesi pokażą nam, że można na dobrym poziomie i w przyzwoitej cenie.
    „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

Comment

• pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666 Wyświetlenie odpowiedzi
      Też mi się wydaje, że już niedługo naszym kraju to właśnie Czesi pokażą nam, że można na dobrym poziomie i w przyzwoitej cenie.
      Żebyś się nie zdziwił Czeski kraft rozkręcił się kilka lat szybciej niż polski, więc na co czeka?

Comment

• pizmak666
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2006.12
        • 1904

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
        Żebyś się nie zdziwił Czeski kraft rozkręcił się kilka lat szybciej niż polski, więc na co czeka?
        Żebyś Ty się nie zdziwił, ja dopiero od półrocza popijam je sobie w krakowskich lokalach ich specyfiki ale pewnie w Bydgoszczy były już 7 lat temu albo nawet w latach 90'.

"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23926

Na razie wystarcza im ich własne poletko, gdzie całkiem niezłe piwa nazwijmy to umownie "kraftowe" można spożywać w cenie 30-50 CK za szklanicę - w knajpie.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

Żebyś Ty się nie zdziwił, ja dopiero od półrocza popijam je sobie w krakowskich lokalach ich specyfiki ale pewnie w Bydgoszczy były już 7 lat temu albo nawet w latach 90'.
            Przez "pokażą nam" rozumiałem inwazję na polskie sklepy specjalistyczne, bo pojawienie się w kilku wielokranach w kraju to tak bardziej "pomachanie z daleka".
            Last edited by pioterb4; 2015-05-06, 13:19.

Comment

• TomaszM
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2015.04
              • 45

Gdyby byli w stanie to pokazaliby już dawno. Rynek jest otwarty od 25 lat. Niestety czeskie piwa są w naszych sklepach w porównywalnych cenach lub nawet droższe. Nadzwyczajna jakość czeskich piw to stereotyp. Kupując czeskie piwo z małego browaru też nie ma się 100% pewności, że będzie na poziomie. Jeszcze parę lat temu zachwycałem się ich piwami teraz uważam , że są na jedno kopyto. Pod względem kreatywnego podejścia do piwa to już ich prześcignęliśmy. U nich nowości sprzedają się kiepsko. U nas jest teraz owczy pęd za nowościami, co browary wykorzystują czasami z premedytacją.

Comment

• pizmak666
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2006.12
                • 1904

Poczekajmy jeszcze rok ok?

Comment

• e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  No, może przy biletowanych. Bo przy niebiletowanych, które odbywają się na bardzo drogich terenach - zapomnij o koszeniu kasy - to, co skosisz idzie na koszty.
                  Toż żartem to napisałem. Akurat wiem jak kosztowne są przygotowania do imprez, które nie wiadomo czy zarobią na siebie.

Comment

• rivendel
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2010.06
                    • 262

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomaszM Wyświetlenie odpowiedzi
                    Gdyby byli w stanie to pokazaliby już dawno. Rynek jest otwarty od 25 lat. Niestety czeskie piwa są w naszych sklepach w porównywalnych cenach lub nawet droższe. Nadzwyczajna jakość czeskich piw to stereotyp. Kupując czeskie piwo z małego browaru też nie ma się 100% pewności, że będzie na poziomie. Jeszcze parę lat temu zachwycałem się ich piwami teraz uważam , że są na jedno kopyto. Pod względem kreatywnego podejścia do piwa to już ich prześcignęliśmy. U nich nowości sprzedają się kiepsko. U nas jest teraz owczy pęd za nowościami, co browary wykorzystują czasami z premedytacją.
                    Najlepsze piwo koncernowe z Czech, moim zdaniem to Svijany 12 Rytir. W Krakowie w Marii za 3,2 PLN a niezły Kormoran Rewolucje za ponad 4 PLN. Które lepsze? Moim zdaniem Svijany. W Czechach kosztuje 2 PLN.
                    Jest wiele sposobów zabijania czasu, ale nikt nie potrafi go wskrzesić

Comment

• pioterb4
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rivendel Wyświetlenie odpowiedzi
                      Najlepsze piwo koncernowe z Czech, moim zdaniem to Svijany 12 Rytir. W Krakowie w Marii za 3,2 PLN a niezły Kormoran Rewolucje za ponad 4 PLN. Które lepsze? Moim zdaniem Svijany. W Czechach kosztuje 2 PLN.
                      Svijany to jeszcze nie koncern, chyba że jakieś przejęcie mi umknęło...Co nie zmienia faktu, że to porządny pilzner.

Czeski rynek nie jest dużo inny od polskiego, piwa nowofalowe są i bardzo dobre jak te od Matuski czy Falkona oraz Trebnic, bywają średnie, jak i zupełnie słabe. Skala w pełnym zakresie, bez popadania w czerń i biel. Kraft w Czechach rozwija się intensywnie mniej więcej od 2008 roku wg moich rachunków, więc i jeszcze jeden rok możemy poczekać. Byleby tej samej śpiewki nie czytać na forum co roku...

Comment

• TomaszM
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2015.04
                        • 45

No i Czesi mają liberalne podejście do piwa, co skutkuje brakiem restrykcji, niskimi kosztami produkcji dużą ilością browarów i dla konsumentów niskimi cenami.
                        Last edited by TomaszM; 2015-05-06, 14:02.

Comment

• rivendel
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2010.06
                          • 262

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Svijany to jeszcze nie koncern, chyba że jakieś przejęcie mi umknęło...Co nie zmienia faktu, że to porządny pilzner.

Czeski rynek nie jest dużo inny od polskiego, piwa nowofalowe są i bardzo dobre jak te od Matuski czy Falkona oraz Trebnic, bywają średnie, jak i zupełnie słabe. Skala w pełnym zakresie, bez popadania w czerń i biel. Kraft w Czechach rozwija się intensywnie mniej więcej od 2008 roku wg moich rachunków, więc i jeszcze jeden rok możemy poczekać. Byleby tej samej śpiewki nie czytać na forum co roku...
                          To już koncern, coś podobnego do BRJ ale w jednym miejscu. Dla mnie to koncerny.
                          Jest wiele sposobów zabijania czasu, ale nikt nie potrafi go wskrzesić

Comment

• grzeber
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2002.05
                            • 2875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Dodam do tego jeszcze wysokie bariery wejścia na rynek (zezwolenia, koncesje, przepisy, nakazy, urzędnicy, itp.) i już mamy odpowiedź, czemu są takie ceny, a nie inne i dlaczego festiwale ledwo wychodzą na "0".
                            Nie róbmy z siebie wariatów. Większość z tych browarów (lub podmiotów wynajmujących browary) weszła na rynek w 2014 lub nawet wcześniej. Zatem koszty wejścia na rynek musiały być podstawą ich biznes planu i zapewne były już wliczone w cenę ich pierwszych piw. Nie można tłumaczyć tymi kosztami podwyżki o klika PLN w ostatnich miesiącach. No chyba, że krafty i rzemieślnicy nagle dostali mega podwyżkę podatków o której nikt nie słyszał.

Jestem w stanie zrozumieć chęć maksymalizacji zarobku w ich wypadku. Jakbym był producentem i mógł sprzedać towar za 10 PLN zamiast 5 PLN to także chętnie bym tak zrobił. Ale nazywajmy to po imieniu, a nie czarujmy kosztami wejścia na rynek, rewolucją, amortyzacją i innymi hokus-pokus. A, że jako klient chciałbym czegoś odwrotnego to już temat na inną bajkę.
                            pozdrawiam
                            www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• chemmobile
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2009.03
                              • 2168

W cenę Heinekena wliczona jest premia za "elitarność", w cenę craftów wliczono "amortyzację". Różnica jest taka, że pijący crafty śmieją się z tych pierwszych, choć obie grupy często przepłacają.
                              Last edited by chemmobile; 2015-05-06, 18:41.
                              Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                              Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• dlugas
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2006.04
                                • 4014

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                                W cenę Heinekena wliczona jest premia za "elitarność", w cenę craftów wliczono "amortyzację". Różnica jest taka, że pijący crafty śmieją się z tych pierwszych, choć obie grupy często przepłacają.
                                a w cenę Carlsberga w butelce 0,5l za 1,99zł Biedronce czy wielką butelkę w Lidlu za 2,49zł co jest wliczone :] ?
                                4ropaki puszek też są po lekko ponad 8zł
                                To już Warka bywa droższa

Strasznie zeszmacili sobie markę
                                z samym piwem już dawno to zrobiono

Co prawda Heniek nadal trzyma cenę i inwestuje kasę w durne reklamówki, a na PLkraftach faktycznie ciągle się nieźle zarabia
                                Last edited by dlugas; 2015-05-06, 18:53.
                                Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                                Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                                FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

Przetwarzanie...
                                X