Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika supersklep
Wyświetlenie odpowiedzi
Czy warto kupować piwa belgijskie w Lidlu?
Collapse
X
-
Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziNieleżakowane efemerydy historycznym wydarzeniem polskiego piwowarstwa, hahaha, odlot na maxa, hahaha. Ja mam lepszy pomysł - piwowar domowy, który pierwszy w garnku uwarzył RISa niech zostanie ikoną polskiego piwowarstwa
Na dowód cytat poniższy (post z 2005 roku) Ostatni egzemplarz został wypity przez Promila w 2010 roku:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka Wyświetlenie odpowiedziNiech moc będzie z nami!
Uwarzone 19. XI. zeszłego roku piwo w stylu Russian Imperial Stout zakończył nasze działania na polu warzelniczym w roku 2005 (potem jakieś dziwne lenistwo nas ogarnęło, do tego zresztą stopnia, że rozlew tego piwka do butelek nastąpił dopiero w tym roku), ale do spowiedzi:
Baza:
- 44% słodu pilzneńskiego
- 15% słodu monachijskiego
- 14% słodu wędzonego (wydaje mi się, że ciut przy duży udział - nie przeszkadza, ale według mnie za bardzo wyłazi na plan pierwszy)
- 10% słodu karmelowego jasnego
- 10% słodu karmelowego ciemnego
- 7% palonego jęczmienia
i do tego już potem dodano:
- 1,00 kg ekstraktu słodowego
- 1,00 litr naturalnego soku z czarnej porzeczki
- 80 g chmielu goryczkowego
- gęstwa drożdżowa z poprzedniej warki Safale US-56
- wodę zużywaliśmy w miarę potrzeby
Zacieranie infuzyjne 35 minut (62 C) / 45 minut (72 C), gotowanie 1,5 godziny z dodatkiem chmielu goryczkowego i ekstraktu słodowego. 10 minut przed zakończeniem gotowania dodano jeszcze soku z czarnej porzeczki.
Efekt: 23 litry brzeczki o ekstraktywności 25 Blg.
Historia fermentacji:
19. XI. 2005 - brzeczkę zadano drożdżami
26. XI. 2005 - przy ekstraktywności 11 Blg piwo zmienia miejsce zamieszkania na balony;
06. I. 2006 - wreszcie piwo ląduje w butelkach (przy ekstraktywności 8 Blg)
Pierwsze wrażenia: fajne, choć troszkę z boku stylu. Zamiast delikatnych podwędzanych nutek, uzyskaliśmy bardzo mocne, treściwe piwo wyraźnie podwędzane. Poleżakuje sobie troszkę, to może się to wszystko wyrówna - zobaczymy. Planowana nazwa: Russian Imperial StoutLast edited by iron; 2015-03-24, 20:12.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedziMoże część się rozsmakuje i będą częściej sięgać. Bo mam wrażenie że kiedyś piw belgijskich było więcej w sklepach, teraz nawet w specjalistycznych czasem nic nie ma.
Comment
-
-
No no iron, 2005 rok. Niektóre blogery w tamtych czasach o piwie wiedziały tylko tyle, że Tyskie to nasz skarb eksportowy, a Grolsch to piwo premium.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedziTo ja jakby co nas zgłaszam do konkursu
Na dowód cytat poniższy (post z 2005 roku) Ostatni egzemplarz został wypity przez Promila w 2010 roku:
(Ja jeszcze rysia nie robiłem, więc zawiść jest całkiem bezinteresowna).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedziNie, po prostu młodzi, piękni i bogaci. Wiesz, Volkswagen Amarok i narty w Alpach.
Piękno na pewno nie kojarzy mi się z Volkswagenem.
A brak telewizora rlo bogactwie nie świadczy.
Dziwne to Twoje pokolenie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika supersklep Wyświetlenie odpowiedziMiałem szczerą chęc zamówic sporą dostawę belgów na swięta , ale jak teraz ludziska będą się pytac o piwa za 3.99 zl , to już lepiej wolę zwiększyc dostawę Pinty
Comment
-
-
Piraat mnie nie zachwycił, ale właśnie raczę się Gulden Draakiem i jest przepyszny. Po postach Kopyra tak bardzo się bałem, że będzie obrzydliwy. Jakie to szczęście, że jednak mi smakuje! Teraz żałuję, że kupiłem tylko 2 sztuki, a nie - jak inni - kartonyLast edited by chechaouen; 2015-03-24, 20:36.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Livres Wyświetlenie odpowiedziA po akcji z piwami z Anglii pytali o bittery za 3,99?
Comment
-
-
Najbardziej mnie zaskakuje nie to, ze ludzie idą do Lidla po te piwa (bo sam pójdę) i nie to, ze im smakują (bo są dobre), ale że wiele osób która się piwem interesuje od lat, pierwszy raz spróbuje kilku słynnych piw z Belgii dopiero na promocji Lidla, mimo że te są dostępne na rynku przez szereg lat. Z Anglikami w Lidlu było to samo i to mnie dziwi.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedziNie, po prostu młodzi, piękni i bogaci
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziTy to już jesteś były piwowar domowy. Nie liczy się.
(Ja jeszcze rysia nie robiłem, więc zawiść jest całkiem bezinteresowna).
Mieliśmy przerwę - fakt trwała parę lat. Ale od ponad roku znowu warzymy, nie za wiele - parę warek rocznie. A że lenistwo zaostrza się z wiekiem, to i nie chce nam sie tego opisywać w Twoim warzeniu ani nigdzie indziejbigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
Comment