Kiedyś słyszałem podobne opinie nt win z Biedy w Krakowie. Szkoda tylko, że takie insynuacje padły z ust właściciela kilku sklepów i lokali z winem, który sprzedawał te same trunki jakieś 3-4 razy drożej.
Czy warto kupować piwa belgijskie w Lidlu?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziTeorie spiskowe godne kraju, w którym od 5 lat nie potrafiono ustalić przyczyn katastrofy pewnego samolotu. To by się zgadzało.
A tak konkretniej to ile taki browar zaoszczędziłby na obniżonej jakości? Czy zasyp był uboższy od "oryginału" ergo różnią się ekstraktem? Czy może gotowanie było krótsze? Bo ja nie widzę za bardzo możliwości zaoszczędzenia.
Eeee, plota z czapy...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666 Wyświetlenie odpowiedziKiedyś słyszałem podobne opinie nt win z Biedy w Krakowie. Szkoda tylko, że takie insynuacje padły z ust właściciela kilku sklepów i lokali z winem, który sprzedawał te same trunki jakieś 3-4 razy drożej.
Comment
-
-
To może ktoś jest chętny na taki test? Można by sprawdzić guldeen draaka na ten przykład. Wziąć kilka butelek z tej "lepszej" dystrybucji", i z tej dyskontowej? Kilku testujących, degustacja w ciemno, i by się okazało?
Tylko pierwszy problem - znalezienie piw z podobną datą produkcji, bo jednak kilka miesięcy różnicy może mieć wpływ.Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku
Comment
-
-
Dobry jest ten test z Belgium's Best, ich Gulden Draak i Petrus Blond 10/10, Lidlowy 0/10 I autor powinien dać ten obrazek do sprawdzenia komuś, kto zna język angielski.
Czysty żal człowieka któremu Lidl "distroinguje" biznes, nie sposób wziąć to na poważnie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedziTo może ktoś jest chętny na taki test? Można by sprawdzić guldeen draaka na ten przykład. Wziąć kilka butelek z tej "lepszej" dystrybucji", i z tej dyskontowej? Kilku testujących, degustacja w ciemno, i by się okazało?
Tylko pierwszy problem - znalezienie piw z podobną datą produkcji, bo jednak kilka miesięcy różnicy może mieć wpływ.
W poznańskich Lidlach oba Petrusy i Corsedonk Blond dostępne bez zniżek.Last edited by Holy-Grail; 2015-04-15, 10:42.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Holy-Grail Wyświetlenie odpowiedziTo nie jest mikro-browar, ani browar restauracyjny. Spodziewałbym się jednak dość dużej powtarzalności smaku.
Ktoś by był chętny na taki eksperyment? Pytam serio.Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Holy-Grail Wyświetlenie odpowiedziTo nie jest mikro-browar, ani browar restauracyjny. Spodziewałbym się jednak dość dużej powtarzalności smaku.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedziTak, ale jednak kilka miesięcy w butelce może nieco zmienić piwo.
Ktoś by był chętny na taki eksperyment? Pytam serio.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziA widziałeś test Kopyra piwa Tyskie? Abstrahując od tego czy były tam różnice smakowe to już gołym okiem było widać, że jednak się różnią.
Pozwalam sobie na dygresję, bo jednak wątek w dziale ogólne.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedziKtoś by był chętny na taki eksperyment? Pytam serio.Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Nie właściwe jest podejście do tematu.
Nie dyskutujmy o tym czy te w Lidlu to podróba czy oryginał.
Jeśli dane piwo smakuje to koło włochatego pępka mi to lata czy browar wypuścił gorszy sort, czy zkupażował, lub lekko zmodyfikował recepturę czy po drodze z Browaru do Polski rosły brzozy
Piwo smakuje, albo nie.
Piwo smakuje i jest warte 4zł, ba nawet i od czasu do czasu 12zł
Piwo smakuje, ale za 12zł to wolę jednak kupić coś innego, bo lubię pić nowe piwa i szukać nowych smaków (tzw. "idealny wierny klient)
Piwo nie smakuje i dobrze, że zapłaciłem tylko 4zł
Piwo nie smakuje i dlaczego ono kosztuje aż 12?
Stary wyjadacz Belgii nie zrazi się, że mu te niektóre piwa z lidla nie podeszły. Kupił po 2-3szt. Cierpliwie poczeka rok, dwa i znowu wleje w pokal. Wtedy definitywnie stwierdzi, czy coś jest bardzo nie halo z tym piwem czy po prostu było za świeże.
Podobnie jest przecież z porterami na naszym rynku. Świeżynka a leżak to często dwa różne piwa. Do tego dochodzi aspekt różnych warek, przechowywanie itp.
Dla nowego wchodzącego w Belgię, fakt, że te piwa to gorszy czy normalny sort ma małe znaczenie, bo zarówno ten pierwszy jak i ten drugi może mu posmakować lub wręcz odwrotnie.
BTW. Takie paratesty, to powinien przeprowadzać, ale ktoś nie skażony belgobiznesem.
Comment
-
-
Ja się mogę skusić na test, bo mi właśnie nie bardzo te lidlowe belgi smakowały, to chętnie zweryfikuję , czy ze mną wszystko w porządku
Comment
-
Comment