Szybkie zmiany w leżakowanych porterach

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dukat_WSI
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.03
    • 781

    #1

    Szybkie zmiany w leżakowanych porterach

    Witam po raz pierwszy,

    Leżakuję od jakiegoś czasu różne portery bałtyckie. Dla sprawdzenia piłem ostatnio pierwsze sztuki - albo parę miesięcy po terminie albo już blisko terminu. Portery są leżakowane w butelkach na stojąco, w zamykanej szafce w piwnicy.
    Przechodząc do sedna sprawy, stwierdzam że pojawiają się nuty owoców czerwonych (głównie wiśnie), natomiast zanikają nuty czekoladowe, palone, kawowe.
    Czy proces leżakowania na pewno przebiega prawidłowo, że już po paru miesiącach następuje taka nagła zmiana smaku i czy idzie to w dobrym kierunku? Z góry dziękuję za pomoc.

    Pozdrawiam,
  • Dukat_WSI
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.03
    • 781

    #2
    P.S. Oczywiście tytuł wątku winien brzmieć:
    " Szybkie zmiany w leżakowanych porterach".

    Comment

    • franekf
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2004.06
      • 944

      #3
      Założyłeś temat w złym miejscu.
      Jaką temperaturę masz w piwnicy?
      Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
      http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
      Piwny Janusz bez Teku

      Comment

      • Dukat_WSI
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2015.03
        • 781

        #4
        Aktualnie z 10-15°C. Jeśli można, to proszę o przeniesienie tematu do dobrego działu.

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          #5
          Pięknie choć być może za szybko się utleniają. Warunki komfortowe zatem problem leży po stronie (wy)twórcy. Choć nazwanie tego problemem nie jest odpowiednie. Tak po prostu jest i cały w tym urok aby degustować różne warki w różnym czasie.

          Comment

          • Dukat_WSI
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2015.03
            • 781

            #6
            W każdym razie najwięcej stracił Ciechan 22°. Co prawda alkohol zniknął, ale razem z nim piwo straciło "ciało". W smaku były same czerwone owoce. Nie było nawet nut karmelowych i toffi. Zero smaków charakterystycznych dla ciemnych piw (a świeży Ciechan 22 jest mocno czekoladowy, wręcz stoutowy). No i oczywiście nie było nic z jego pięknej, brązowej piany.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Dukat_WSI; 2015-03-22, 15:42.

            Comment

            • dlugas
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2006.04
              • 4015

              #7
              Wsadź kilka takich samych butelek(marka+warka) do tej szafki oraz w inne miejsce na przechowanie. Za 6-9 miesięcy sprawdź czy się różnią.
              Jedne piwa dużo zyskują na zamknięciu w ciemności i chłodzie a inne mają to gdzieś. Dużo też zależy od kondycji samej warki danego piwa.
              Nie pozostaje nam nic innego jak kupować, chować i pić
              Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
              Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
              FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • e-prezes
                Pinta, Portermass Amburana
                e-prezes
                Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...
                2025-01-19, 15:40
              • Raciborz
                Portery z Raciborza i Opata
                Raciborz
                Jak w temacie chętnie wymienię Racibórz 2017 i Opat 2018 na inne portery, będę na giełdzie w Tychach.
                2018-11-15, 19:00
              • heckler
                Zabrze, gdzie na szybkie piwo?
                heckler
                W sobotę wybieramy się na koncert do Klubu CK Wiatrak i przed tymże koncertem będziemy mieli wolne może ze trzy godzinki. Pytanie brzmi: czy gdzieś w pobliżu , wiatraka, można napić się jakiegoś ciekawego piwa i przy okazji coś smacznie zjeść?? Niekoniecznie musi być to w tym samym lokalu.
                2019-11-28, 16:00
              • Ahumba
                2025.01.18 - Jedlina Zdrój, Baltic Porter Day
                Ahumba
                Dla prawdziwych koneserów portera przygotowano ekskluzywną ofertę na pełne i niezwykłe celebrowanie tego dnia. Między innymi 4-daniowy obiad z degustacją Porterów leżakowanych w beczkach z różnych zakątków świata.oraz zwiedzanie browaru z degustacją piwa prosto z tanku. Koszt 400zł od osoby
                Start
                2025-01-18
                Koniec
                2025-01-18
                Adres
                Browar Jedlinka
                2025-01-03, 16:23
              • darekd
                Moon Lark, Wharf
                darekd
                English Brown Porter,

                5,2% alk.

                Chmielony nie wiedzieć w sumie czemu Citrą i Mosaikiem. Nawet już z amerykańskich chmieli wybrałbym coś bardziej odpowiedniego do tego typu piwa, ale na ich stronie jest rozbieżność (zresztą nie po raz pierwszy), bo podają niemiecki...
                2024-12-02, 23:48
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...