Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
Wyświetlenie odpowiedzi
Konkursy piwne - gdzie tu sens?
Collapse
X
-
-
Dyczkin jak możesz być takim zakapiorem. Nic tylko dzielisz i jątrzysz. Napisał czy powiedział, na ch* drążyć temat.
Comment
-
-
Kopyr przestań się ośmieszać póki jeszcze masz jakieś poważanie. Jeśli organizator konkursu z góry zakładał, że nie będzie profesjonalnie oceniał piw, to niech wcześniej nie robi ludziom nadziei na takie reguły poprzez wpisy na FB czy w innych miejscach internetu. Bo teraz wygląda to tak (tak mi się przynajmniej wydaje), jak z polską fabryką - reklama obiecywała coś w stylu Mercedesa, a wyprodukowała Poloneza. I chyba o to ludziom chodzi.
Mam wrażenie, że coraz częściej słyszane plotki w piwnym światku o wątpliwej jakości polskich sędziów pewnego stowarzyszenia nie są jedynie przypadkowym hejtem hejterów... Ale to już inna bajka.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Ale się ubawiłam Dyczkin wyciąga Kopyrowi cytaty, a Kopyr dalej w zaparte - no całe szczęście, jeszcze by tego brakowało, żeby nam znormalniał
Poczytam później regulamin Kuźni i dorzucę swoje 3 grosze, a co.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zigy Wyświetlenie odpowiedziPo raz pierwszy wysłałem piwo na konkurs. Mówię do żony, ze nie wygram, ale mają być wysłane metryczki więc dowiem się jak wyglądam na tle innych piwowarów domowych. No i dostałem metryczkę: "za słodkie". Czyli co: piana :zajeb@#$ e znaczy super, Wysycenie super, w stylu, ale za słodkie??? no i już wiem co muszę podszkolić. Bójcie się za rok!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziAle się ubawiłam Dyczkin wyciąga Kopyrowi cytaty, a Kopyr dalej w zaparte - no całe szczęście, jeszcze by tego brakowało, żeby nam znormalniał
Poczytam później regulamin Kuźni i dorzucę swoje 3 grosze, a co.
A odnośnie Sępa, to ta teoria upadła. Problemem było/jest niewystarczające ogrzewanie fermentowni w miesiącach zimowych. Ja szukałem jakiegoś sensownego wytłumaczenia tego diacetylu i założyłem błąd w zbyt szybkim przetoczeniu piwa na cichą. Okazało się rok później, że problem powtarza się tylko zimą i tak doszedłem do wniosku, że winna jest temperatura.Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2015-04-14, 08:41.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziJeśli ty masz inne zdanie, to podaj jakieś źródła, które potwierdzą Twoją wersję.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Wychodzi na to, że Widawa permanentnie boryka się z "niewystarczającym ogrzewaniem fermentowni w miesiącach zimowych". A przynajmniej było tak w styczniu 2014, gdzie 3 spośród pięciu próbowanych przeze mnie piw było trafione diacetylem w ilościach nieakceptowalnych.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedziWolfgang Kunze "Technology brewing and malting" (trzecie międzynarodowe wydanie) strony od 376 do 378.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziKurde, nie mam. Może ktoś zrobić skan.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziDaj ftp-a wsadzę ci całość polskiego tłumaczenia. Będziesz miał na inne dyskusje
Comment
-
-
A więc no właśnie albowiem przeczytałam regulamin Kuźni Piwowarów i może to już starcza ślepota, ale info o metryczkach nie znalazłam. Zatem się Organizatorzy niepotrzebnie sami podłożyli wysyłając coś, co powinno służyć jedynie do wyboru piwowarów do następnej tury.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziA więc no właśnie albowiem przeczytałam regulamin Kuźni Piwowarów i może to już starcza ślepota, ale info o metryczkach nie znalazłam. Zatem się Organizatorzy niepotrzebnie sami podłożyli wysyłając coś, co powinno służyć jedynie do wyboru piwowarów do następnej tury.
W filmie informującym o konkursie wyraźnie podkreśliłem, że to nie jest konkurs taki jak inne i że nie należy oczekiwać metryczek, że nie będzie medali, nie będzie kolejnych miejsc. Zostaną wybrane 3 najlepsze piwa z każdej kategorii i Ci piwowarzy będą zaproszeni do osobistego przyjazdu do Piotrkowa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziA więc no właśnie albowiem przeczytałam regulamin Kuźni Piwowarów i może to już starcza ślepota, ale info o metryczkach nie znalazłam. Zatem się Organizatorzy niepotrzebnie sami podłożyli wysyłając coś, co powinno służyć jedynie do wyboru piwowarów do następnej tury.
Kuźnia Piwowarów 2015
24 marca o 10:43 ·
Dziękujemy wszystkim za zgłoszenia do konkursu - mimo krótkiego terminu stanęliście na wysokości zadania - do konkursu stanęło aż 213 piwowarów domowych.
Wszyscy Piwowarzy, których piwo dostało się do finału otrzymali na maila zaproszenie z podaniem daty, godziny i miejsca finału.
Do piwowarów, którzy nie zakwalifikowali się do finału będą rozsyłane metryczki, z bardzo krótkim uzasadnieniem dlaczego ich piwo nie przeszło dalej. Metryczki będą rozsyłane stopniowo - na razie zostało wysłanych około 30 - w ciągu dwóch tygodni wszyscy, którzy podali prawidłowy mail w formularzu powinni dostać metryczkę swojego piwa.
Jak wyglądały eliminacje oczami Przewodniczącego Jury Tomasza Kopyry możecie zobaczyć na jego blogu:
http://blog.kopyra.com/…/autovlog-kuznia-piwowarow-podsumo…/
Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziI były krótkie
Gwoli chronologii - mój film ukazał się 30. stycznia.
Comment
-
Comment