Konkursy piwne - gdzie tu sens?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
    Drożdże nie zrobiły swojego, a przelewałeś je za wcześnie, dla mnie wychodzi na to samo, wadliwe piwe, fermentacja (może i dojrzewanie) skrócona. Z reszta sam napisałeś
    Skoro wiesz lepiej...
    blog.kopyra.com

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #47
      Dyczkin jak możesz być takim zakapiorem. Nic tylko dzielisz i jątrzysz. Napisał czy powiedział, na ch* drążyć temat.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • chemmobile
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2009.03
        • 2168

        #48
        Kopyr przestań się ośmieszać póki jeszcze masz jakieś poważanie. Jeśli organizator konkursu z góry zakładał, że nie będzie profesjonalnie oceniał piw, to niech wcześniej nie robi ludziom nadziei na takie reguły poprzez wpisy na FB czy w innych miejscach internetu. Bo teraz wygląda to tak (tak mi się przynajmniej wydaje), jak z polską fabryką - reklama obiecywała coś w stylu Mercedesa, a wyprodukowała Poloneza. I chyba o to ludziom chodzi.
        Mam wrażenie, że coraz częściej słyszane plotki w piwnym światku o wątpliwej jakości polskich sędziów pewnego stowarzyszenia nie są jedynie przypadkowym hejtem hejterów... Ale to już inna bajka.
        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #49
          Ale się ubawiłam Dyczkin wyciąga Kopyrowi cytaty, a Kopyr dalej w zaparte - no całe szczęście, jeszcze by tego brakowało, żeby nam znormalniał

          Poczytam później regulamin Kuźni i dorzucę swoje 3 grosze, a co.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Horse1963
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.06
            • 547

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zigy Wyświetlenie odpowiedzi
            Po raz pierwszy wysłałem piwo na konkurs. Mówię do żony, ze nie wygram, ale mają być wysłane metryczki więc dowiem się jak wyglądam na tle innych piwowarów domowych. No i dostałem metryczkę: "za słodkie". Czyli co: piana :zajeb@#$ e znaczy super, Wysycenie super, w stylu, ale za słodkie??? no i już wiem co muszę podszkolić. Bójcie się za rok!!!
            Za rok dostaniesz "za mało słodkie"

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              Ale się ubawiłam Dyczkin wyciąga Kopyrowi cytaty, a Kopyr dalej w zaparte - no całe szczęście, jeszcze by tego brakowało, żeby nam znormalniał

              Poczytam później regulamin Kuźni i dorzucę swoje 3 grosze, a co.
              Droga Marusiu, czy jeśli piwo przelano za wcześnie z burzliwej na cichą, a później spędziło na tej cichej 2-3 tygodnie, to po rozlewie można je nazwać "niedofermentowanym". Otóż moim zdaniem nie można. Jeśli ty masz inne zdanie, to podaj jakieś źródła, które potwierdzą Twoją wersję.

              A odnośnie Sępa, to ta teoria upadła. Problemem było/jest niewystarczające ogrzewanie fermentowni w miesiącach zimowych. Ja szukałem jakiegoś sensownego wytłumaczenia tego diacetylu i założyłem błąd w zbyt szybkim przetoczeniu piwa na cichą. Okazało się rok później, że problem powtarza się tylko zimą i tak doszedłem do wniosku, że winna jest temperatura.
              Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2015-04-14, 08:41.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • Maidenowiec
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 2287

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                Jeśli ty masz inne zdanie, to podaj jakieś źródła, które potwierdzą Twoją wersję.
                Wolfgang Kunze "Technology brewing and malting" (trzecie międzynarodowe wydanie) strony od 376 do 378.
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                Thou shallt not spilleth thy beer!

                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                Comment

                • chemmobile
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2009.03
                  • 2168

                  #53
                  Wychodzi na to, że Widawa permanentnie boryka się z "niewystarczającym ogrzewaniem fermentowni w miesiącach zimowych". A przynajmniej było tak w styczniu 2014, gdzie 3 spośród pięciu próbowanych przeze mnie piw było trafione diacetylem w ilościach nieakceptowalnych.
                  Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                  Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
                    Wolfgang Kunze "Technology brewing and malting" (trzecie międzynarodowe wydanie) strony od 376 do 378.
                    Kurde, nie mam. Może ktoś zrobić skan.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                      Kurde, nie mam. Może ktoś zrobić skan.
                      Daj ftp-a wsadzę ci całość polskiego tłumaczenia. Będziesz miał na inne dyskusje

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                        Daj ftp-a wsadzę ci całość polskiego tłumaczenia. Będziesz miał na inne dyskusje
                        Nie no wiesz, nie zamierzam kraść własności intelektualnej. 3 strony wolno, całą książkę nie.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #57
                          A więc no właśnie albowiem przeczytałam regulamin Kuźni Piwowarów i może to już starcza ślepota, ale info o metryczkach nie znalazłam. Zatem się Organizatorzy niepotrzebnie sami podłożyli wysyłając coś, co powinno służyć jedynie do wyboru piwowarów do następnej tury.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            A więc no właśnie albowiem przeczytałam regulamin Kuźni Piwowarów i może to już starcza ślepota, ale info o metryczkach nie znalazłam. Zatem się Organizatorzy niepotrzebnie sami podłożyli wysyłając coś, co powinno służyć jedynie do wyboru piwowarów do następnej tury.
                            Dlatego, że chcieliśmy być w porządku wobec uczestników, żeby dostali nawet tę skąpą informację dlaczego ich piwo odpadło z konkursu. Sądzę, że bardzo nie odbiega to od metryczek, jakie 10 lat temu wysyłano po konkursie uczestnikom.
                            W filmie informującym o konkursie wyraźnie podkreśliłem, że to nie jest konkurs taki jak inne i że nie należy oczekiwać metryczek, że nie będzie medali, nie będzie kolejnych miejsc. Zostaną wybrane 3 najlepsze piwa z każdej kategorii i Ci piwowarzy będą zaproszeni do osobistego przyjazdu do Piotrkowa.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10785

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              A więc no właśnie albowiem przeczytałam regulamin Kuźni Piwowarów i może to już starcza ślepota, ale info o metryczkach nie znalazłam. Zatem się Organizatorzy niepotrzebnie sami podłożyli wysyłając coś, co powinno służyć jedynie do wyboru piwowarów do następnej tury.
                              Fakt z regulaminie nic nie było, jednak na FB
                              Kuźnia Piwowarów 2015


                              24 marca o 10:43 ·

                              Dziękujemy wszystkim za zgłoszenia do konkursu - mimo krótkiego terminu stanęliście na wysokości zadania - do konkursu stanęło aż 213 piwowarów domowych.
                              Wszyscy Piwowarzy, których piwo dostało się do finału otrzymali na maila zaproszenie z podaniem daty, godziny i miejsca finału.
                              Do piwowarów, którzy nie zakwalifikowali się do finału będą rozsyłane metryczki, z bardzo krótkim uzasadnieniem dlaczego ich piwo nie przeszło dalej. Metryczki będą rozsyłane stopniowo - na razie zostało wysłanych około 30 - w ciągu dwóch tygodni wszyscy, którzy podali prawidłowy mail w formularzu powinni dostać metryczkę swojego piwa.
                              Jak wyglądały eliminacje oczami Przewodniczącego Jury Tomasza Kopyry możecie zobaczyć na jego blogu:
                              http://blog.kopyra.com/…/autovlog-kuznia-piwowarow-podsumo…/
                              I były krótkie
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • kopyr
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2004.06
                                • 9475

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                                I były krótkie
                                No więc widzisz, że Pańskie podejrzenia są zupełnie bezpodstawne, ta Pani przyszła w tym kożuchu i w nim też wychodzi.

                                Gwoli chronologii - mój film ukazał się 30. stycznia.
                                blog.kopyra.com

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X