Konkursy piwne - gdzie tu sens?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dlugas
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2006.04
    • 4014

O dziwo jest nawet w miarę kulturalnie
    Wiosna tak wpływa na ludzi?

Oczekiwania wysyłających odnośnie metryczek nie pokryły się z założeniami organizatorów. No i klops

Chyba jednak lepiej było nie wysyłać tych jedno czy dwu słówek.
    No bo jeszcze słowa "apteka" coś "odpadniętemu" powie, ale "za słodkie" jest dość wieloznaczne
    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
      Chyba jednak lepiej było nie wysyłać tych jedno czy dwu słówek.
      No bo jeszcze słowa "apteka" coś "odpadniętemu" powie, ale "za słodkie" jest dość wieloznaczne
      "Za słodkie" moim zdaniem jest dość krzepiące. Nie jest to "apteka", "infekcja" czy "skwaśniałe". Jest to pewna niezgodność ze stylem. Zawsze wolałbym dostać "za słodkie" niż "zepsute".
      Powinny się też trafiać frazy "dobre, ale były lepsze" lub "bardzo dobre, ale nie w stylu".
      blog.kopyra.com

Comment

• dlugas
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2006.04
        • 4014

Za słodkie można różnie interpretować

Za słodkie jak na ten styl, a my szukamy typowego przedstawiciela stylu
        Piwo świetne, ale jak na piwo, które ma być warzone komercyjne jest za słodkie
        Piwo w stylu, ale za słodkie wg większości sędziów i nie w ich guście ( ja wiem, że sędzie może nie lubić danego stylu, ale i tak musi być obiektywny, ale nie wszyscy mogą o tym wiedzieć, szczególnie, że oceniali nie tylko sędziowie PSPD)
        itp.

apteka choć gorsza to informacja, jest jednak dość wymowna i jednoznaczna

Powinny się też trafiać frazy "dobre, ale były lepsze" lub "bardzo dobre, ale nie w stylu".
        i takie krótkie stwierdzenia chyba by wystarczyły dla wysyłających te piwa

plus dla tych z drugiej strony medalu

"z powodu wykrycia wady w postaci "apteki" próbka nie była dokładniej oceniana"
        i aby uprościć wysyłkę słowo apteka można zamieniać na inne wady, a resztę szablonu zostawić
        Last edited by dlugas; 2015-04-14, 11:28.

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23903

Wycieczka Gobonga zdjęta z afiszu. Zluzuj, albo nie udzielaj się.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• gobong
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.04
            • 658

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
            Wycieczka Gobonga zdjęta z afiszu. Zluzuj, albo nie udzielaj się.
            Skoro stosuje się tutaj Orwelowską zasadę równości to poproszę po prostu o zlikwidowanie konta na tym forum. Muszę się przyznać że nie doszukałem się informacji jak takowe samemu zlikwidować . Kopyr dalej niech jednego dnia gada jedno, drugiego drugie i obraża forumowiczów a innym kasuj dalej wypowiedzi. Prośbę o likwidację konta proszę potraktować poważnie.

Comment

• pioterb4
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.05
              • 4322

Jeżeli zwrot per "koleżko" traktujesz jako "obrażanie ludzi" to twoje posty są już zbrojną napaścią, zachowując skalę.

Comment

• czujnik
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.11
                • 177

Witam
                Czytam sobie ten wątek i nie mogę pojąć jednej rzeczy, a mianowicie w poście nr 2 kolega kopyr wyjaśnia że "Konkurs Kuźnia Piwowarów ma zadanie wyłowić piwowarów z ciekawymi recepturami"
                W poście nr 4 kolega bzium1986, jak sądze jeden z organizatorów lub sędziów owego konkursu uszczegóławia już w pierwszym zdaniu cel konkursu. Pozwolicie że zacytuję:
                "Kuźnia piwowarów nie jest typowym konkursem - ma nieco inne cele. Tutaj celem głównym jest znalezienie ciekawego piwa, które może zostać zaprezentowane konsumentom. Natomiast w innych konkursach piwowarskich głównym celem jest wybór najlepszego i najbardziej stylowego piwa w danej kategorii."
                Natomiast w poście nr 62 kolega Kopyr wyjaśnia co oznacza sformułowanie za słodkie w metryczce jednego z uczestników i tu pozwolę sobie zacytować częśc postu w którym widzę niezgodność i brak konsekwencji:
                "Za słodkie" moim zdaniem jest dość krzepiące. Nie jest to "apteka", "infekcja" czy "skwaśniałe". Jest to pewna niezgodność ze stylem"
                Chodzi mi o ostatnie zdanie które pogrubiłem.
                Panowie organizatorzy to właściwie piwa miały być stylowe czy dobre i ciekawe ale niekoniecznie z zachowaniem stylu ?

Comment

• dlugas
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2006.04
                  • 4014

Widocznie "za słodkie" nie równa się "ciekawemu" piwu

Wybrali piwa wg własnego kryterium.
                  nie najlepsze w stylu,
                  nie najciekawsze w stylu,
                  nie najciekawsze w całokształcie.
                  Ale najciekawsze z punktu widzenia uwarzenia komercyjnego ze względów marketingowych oraz sprzedażowych. Mieli do tego prawo.

Podsumowując, po przejrzeniu wątków w necie oraz filmiku z kuźni można założyć, że:
                  Tam gdzie sam styl był "ciekawy" to dobre piwo w stylu już samo z siebie było "ciekawe" to wygrało
                  Tam gdzie styl był "nudnawy", wybrano ciekawą jego interpretację

Do tego trzeba było trafić z recepturą, aby można było ją przełożyć na warzenie na "troszkę większych garnach niż w domu"

Comment

• kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika czujnik
                    Natomiast w poście nr 62 kolega Kopyr wyjaśnia co oznacza sformułowanie za słodkie w metryczce jednego z uczestników i tu pozwolę sobie zacytować częśc postu w którym widzę niezgodność i brak konsekwencji:
                    "Za słodkie" moim zdaniem jest dość krzepiące. Nie jest to "apteka", "infekcja" czy "skwaśniałe". Jest to pewna niezgodność ze stylem"
                    Chodzi mi o ostatnie zdanie które pogrubiłem.
                    Panowie organizatorzy to właściwie piwa miały być stylowe czy dobre i ciekawe ale niekoniecznie z zachowaniem stylu ?
                    Po pierwsze, kolega bzium1986 nie jest związany z Kuźnią Piwowarów. Po drugie, te założenia nie są sprzeczne. Wyjaśnię na przykładzie autentycznym. Belgian Pale Ale mamy trzy piwa:
                    - bardzo przyjemne i pijalne Pale Ale chmielone amerykańskim chmielem,
                    - bardzo stylowe, ale nieco sterylne BPA, niemalże klon Palma,
                    - bardziej estrowe i w odczuciu sędziów ciekawsze piwo.
                    Dodatkowo autor drugiego piwa raczej traktuje udział w konkursie jako przygodę, a autor trzeciego deklaruje, że chce pójść w piwo jak dzik w żołędzie.
                    I teraz piwo pierwsze odpada za niestylowość, bo smakuje bardziej jak APA niż BPA, piwowar trzeciego zaś wygrywa, bo piwo jest ciekawsze, a on sam lepiej rokuje jako zawodowy piwowar. Tak wygląda Kuźnia.
                    blog.kopyra.com

Comment

• anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10764

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                      Po pierwsze, kolega bzium1986 nie jest związany z Kuźnią Piwowarów. Po drugie, te założenia nie są sprzeczne. Wyjaśnię na przykładzie autentycznym. Belgian Pale Ale mamy trzy piwa:
                      - bardzo przyjemne i pijalne Pale Ale chmielone amerykańskim chmielem,
                      - bardzo stylowe, ale nieco sterylne BPA, niemalże klon Palma,
                      - bardziej estrowe i w odczuciu sędziów ciekawsze piwo.
                      Dodatkowo autor drugiego piwa raczej traktuje udział w konkursie jako przygodę, a autor trzeciego deklaruje, że chce pójść w piwo jak dzik w żołędzie.
                      I teraz piwo pierwsze odpada za niestylowość, bo smakuje bardziej jak APA niż BPA, piwowar trzeciego zaś wygrywa, bo piwo jest ciekawsze, a on sam lepiej rokuje jako zawodowy piwowar. Tak wygląda Kuźnia
                      .
                      To w formularzu trzeba było zaznaczyć że chcę być zawodowym piwowarem?
                      Mniej książków więcej piwa

Comment

• dlugas
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2006.04
                        • 4014

no tak jak pisałem
                        Wybraliście zwycieżców

wg własnego kryterium.
                        i dla mnie to jest zrozumiałem, ale zapewne dla kilku/kilkunastu uczestników kuźni, mogło to nie być takie "proste i przejrzyste" i błędnie założyli, że Kuźnia będzie takim małym Ś.P grandczempionem z Cieszyna

Comment

• Pendragon
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

błędnie założyli, że Kuźnia będzie takim małym Ś.P grandczempionem z Cieszyna
                          Ś.P. ? Jesteś w mylnym błędzie.
                          Chyba, że to skrót od czegoś innego, niż myślę.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• e-prezes
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19258

no tak jak pisałem
                            Wybraliście zwycieżców

i dla mnie to jest zrozumiałem, ale zapewne dla kilku/kilkunastu uczestników kuźni, mogło to nie być takie "proste i przejrzyste" i błędnie założyli, że Kuźnia będzie takim małym Ś.P grandczempionem z Cieszyna
                            Skąd taki pomysł. Może ja oglądałem inny filmik, ale dla mnie reguły były zrozumiałe aż nadto.

Comment

• dlugas
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2006.04
                              • 4014

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                              Ś.P. ? Jesteś w mylnym błędzie.
                              Chyba, że to skrót od czegoś innego, niż myślę.
                              Można być w "niemylnym błędzie" ? :] ty ironisto jeden

Mogłem tą/tę cieszyńską frazę wziąć w cudzysłów i tym sposobem sprytnie ukryłbym swoją niewiedzę (buźka specjalnie dla Ciebie "nie kwadratowa")

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                              Skąd taki pomysł. Może ja oglądałem inny filmik, ale dla mnie reguły były zrozumiałe aż nadto.
                              skoro to było tak klarowne to o co biega tym "narzekaczom" sprzed kilku-kilkunastu postów ?
                              ja zrozumiałem, Ty też, inni możliwe, że jednak nie
                              Last edited by dlugas; 2015-04-14, 17:26.

Comment

• anteks
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10764

Świetne Piwo
                                Mniej książków więcej piwa

Comment

Przetwarzanie...