RIS versus baltic porter
Collapse
X
-
Ja jestem przyzwyczajony do chmielenia po ludzku, a nie po jankesku, teraz warzyłem East India Pale Ale z dodatkiem miodu, IBU wyszło 60,5, ale że chmieliłem po angielsku, to piwo jest bardzo mocno pijalne, bardzo orzeźwiające, a nie męczące. To nie jest kwestia podniebienia, tylko techniki.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
. Koźlaki be bo Kopyr nie lubi, portery be bo trzeba leżakować, pilsa za 3 zyla zrobić się nie da a za 5 kupują nie ogoleni, żeby potem hejtować, marcowe też do bani bo wiadomo że Oktoberfest to horror.
Długas, dokupiłem dzisiaj jeszcze 2 Okocimie z marcowej warki i jest na prawdę dobrze! Przynajmniej koncerny warzą dobre PB za 4 z groszami...Comment
-
To raz, dwa, że te nibybrowary (tzw. kontraktowe) warzą gdzie się da, ale coraz rzadziej się daje (kolejki do tanków).Comment
-
Amerykanie często nie dodają do nazw gatunków piw u nich sprzedawanych przedrostku "american". Przedrostki te dodają np. browary rzemieślnicze w Europie, które chcą zaznaczyć, że warzą dany styl z użyciem chmieli zza wielkiej wody. Ot takie sprostowanieComment
-
Ja nie piłem, ale głosy są, że taki sobie. Zresztą nie ma to jak sprzedać piwo, które powinno poleżeć- zawsze można wciskać i mówić, że po leżaku ten zapach zniknie, jasne
Założę się, że gdyby zrobić te wszystkie IPA od DB z niewielką ilością chmielu to byłyby to piwa bardzo słabe, co zresztą pokazuje przykład każdej warki ich piwa, która ma problemy z nachmieleniem.
Ja jestem przyzwyczajony do chmielenia po ludzku, a nie po jankesku, teraz warzyłem East India Pale Ale z dodatkiem miodu, IBU wyszło 60,5, ale że chmieliłem po angielsku, to piwo jest bardzo mocno pijalne, bardzo orzeźwiające, a nie męczące. To nie jest kwestia podniebienia, tylko techniki.
Bardziej obstawiałbym to, że boją się o upadek spowodowany tym, że wszystkie te piwa wobec swojej jakości są zbyt drogie i niewiadomo jak długo będzie trwał taki trend jak teraz. Więc lepiej teraz tłuc ile wlezie piwa, zasłaniać wady chmielem, a najwyżej dopiero za rok czy dwa lata konkurować jakością.Comment
-
Ale w sumie po co kontraktowcy mieliby się bawić w portery bałtyckie? Nie licząc kilku wyjątków portery bałtyckie warzone przez rodzime browary małe, średnie czy te koncernowe są rewelacyjne, a przynajmniej dobre. I jest ich sporo, do tego są dostępne na każdym rogu.Ostatnia zmiana dokonana przez WojciechT; 2015-04-04, 07:58.Comment
-
Ferdynand Hoesick w piśmie "Nowa Reforma" z 1917 roku tak pisze o restauracji Karpowicza w Zakopanem: "(...) gdy na wszystkich stolikach widać pękate butelki z żywieckim porterem-czyli tu można dostać jeszcze oryginalnego angielskiego porteru, że jest nawet kawior, prawdziwy astrachański!!!."Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Ja jestem przyzwyczajony do chmielenia po ludzku, a nie po jankesku, teraz warzyłem East India Pale Ale z dodatkiem miodu, IBU wyszło 60,5, ale że chmieliłem po angielsku, to piwo jest bardzo mocno pijalne, bardzo orzeźwiające, a nie męczące. To nie jest kwestia podniebienia, tylko techniki.Comment
-
A co ma ryba do chmielenia? Znowu błąkasz się po jakichś dziwnych meandrach. Są różne metody chmielenia, jankeskie, amerykańskie, jak zwał, tak zwał, nie jest uwarunkowane historycznie, poza tym stoi za nim li tylko pęd za IBU-im więcej, tym lepiej, a nie za smakiem.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
A metoda chmielenia po ludzku to jaka? I czemu jankeska do niej się nie zalicza? To nie jest przypadkiem dyskredytowanie?
A pęd za IBU to margines, poza jakimiś hardcorami większość jednak celuje by stworzyć ciekawe kompozycje. A to twoje "uwarunkowanie historyczne" to jest smiech na sali. jak czegoś w kronice nie napisał Gal Anonim to jest złe albo nie istniejeJak do stoutu zaczęto dodawać palony niesłodowany jęczmień to też nie było co do tego "uwarunkowań historycznych" a dziś mówi się, ze to wręcz warunek konieczny. Jak Belgowie z Flandrii zafascynowani angielskim piwowarstwem i knajpami w portach serwującymi pale ale postanowili stworzyć swoją odpowiedź to też nie było uwarunkowań historycznych by na belgijskich drożdżach fermentować piwo o zasypie do pale ale i często brytyjskich chmielach. Historia to nie kajdany, zrozum to.
Comment
-
Ale niektórzy to lubią. Wiesz ze piłem wiele mega gorzkich piw na +100 IBU i mi smakowały bardzo? Pewnie nie uwierzysz albo powiesz że się oszukuję. Piłem też wiele meczacych których dopić nie mogłem(mała lana Molly ipa z dr brew na warszawskim fescie. Po niej kupiłem miklellerowe spontanmandarin, choć spory kwas to był wybawieniem od tej zalegajacej goryczki), choć były zachwalane. O czym to świadczy? O tym ze są różne gusta i źle jest uogólniać.Comment
-
Czyli rzemieślnicy sypią amerykański chmiel przez brak umiejętności, ludzie kupują ich piwa przez grzeczność i piją je wbrew sobie.
A może jednak rzemieślnicy i klienci po prostu lubią wysoką goryczkę i amerykańskie aromaty?
W tych przepychankach chyba zapominamy o co w tym wszystkim chodzi. Nikt nie mówi, że klasyczne style są gorsze.
Dolna fermentacja powinna dłużej leżeć i to jest fakt. Kontraktowcy mają ograniczone możliwości i mało doświadczenia z lagerami. Może lepiej zostawić im RISy a pić portery z browarów regionalnych i koncernowych, które potrafią być bardzo dobre.Comment
-
Dla osób spragnionych rzetelnej wiedzy w kwestii bredni, jakie tutaj są głoszone, o piwach belgijskich i ich uwarunkowaniu historycznym jest cały rozdział w książce "Vollständige Braukunde oder wissenschaftlich praktische Darstellung der Bierbrauerei" z 1831 roku, zaś w książce "The Art of Brewing of India Pale Ale and Export Ale, Stock & Mild Ales, Porter & Stout" z 1872 jest o uwarunkowaniach historycznych dot. i IPA i stout'u. A ponieważ obie osoby zignorowałem, proszę aby się nie siliły na odpowiadanie na tego posta, bo ich dalszych bzdurstw nacechowanych nieuctwem nie będę czytał.Ostatnia zmiana dokonana przez Petitpierre; 2015-04-04, 12:16.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
Related Topics
Collapse
-
Mocarny: E: 30 % wag,, A: 12, 5%
Barwa ciemnobrązowa, nieprzejrzysta.
Piana: jest beżowa drobna, szybciutko opada do cienkiej obrączki.
Zapachowo dość ubogo, ale ze względu na katar nie byłem miarodajny.
Porter ma niespełna rok, ale smakowo jest zupełnie nieźle ułożony....-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-09-20, 19:56 -
-
Alk. 11,2% obj. Piwo we współpracy z Dzikim Wschodem i PolishHops, z użyciem eksperymentalnych i nowych odmian: EXP2/20, Vermelho i Zibi. Baling nie podany. Gustowna buteleczka 0,33. Wszystko ładnie się komponuje, łącznie z samoprzylepną banderolką firmową. Kapsel firmowy. Cena jak na sztosa...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2023-02-14, 16:30 -
-
"Baltic Porter Day 2025
Jak co roku świętujemy to najważniejsze piwne święto. Spodziewajcie się przynajmniej czterech porterów na kranach, dużej selekcji butelek/puszek, specjalnego burgera i coś jeszcze wymyślimy" cytat ze strony wydarzenia...Start2025-01-18Koniec2025-01-18AdresWarszawa, ul. gen. Władysława Andersa 23,-
Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
2024-11-03, 17:52 -
-
Jak co roku Baltic Porter Day, w trzecią sobotę stycznia.
I jak co roku na stronie www.balticporterday.com będzie mapka miejsc, lista premierowych porterów.-
Channel: Festiwale piwne
2023-12-17, 19:41 -
-
Tradycyjnie wrzucam informacje o konkursach piw domowych organizowanych w PL i nie tylko
XIII Krakowski KPD –26-28.01.2024
https://www.facebook.com/krakowskikpd- Dry Hopped Imperialny Porter Bałtycki
- Best Bitter
- X-Mas English Porter
- Munich Dunkel
- British
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
- Loading...
- Koniec listy.
Comment