Jak tak właśnie robię jeśli chodzi o tłumaczenia i nie narzekam. Jeśli na wykonanie tłumaczenia jest 2 tygodnie, to w zależności od materiału zajmuje mi to góra 2 dni. Klient jest zadowolony, bo ma wcześniej, ja mam wcześniej pieniądze, a że nie żądam więcej niż inni (którzy mogą się tłumaczyć, że ekpresowo, presja czasu itd), to płacą mi mniej, ale częściej, bo wiem, że wrócą.
Dolna/górna fermentacja od strony ekonomicznej
Collapse
X
-
-
Wyobraź sobie, ze żyłem i asortyment sklepowych półek widziałem. Kujawiak niepasteryzowany, Grudziądz, Żnin to były piwa niepasteryzowane dostępne wokół komina i nigdzie dalej. Ze świecą szukać takiej polityki sprzedaży w dzisiejszych czasach.
Te dyskusje mają niewielki sens bo rozchodzi się tu i ideologie a nie argumenty. Rzucasz mocne słowa a merytorycznie masz mi niewiele do zarzucenia, bow latach 90-tych nie było takiej marki jak np. Ciechan Wyborny, by niepasteryzowane piwo było z jednego browaru ogólnopolskie i dostępne w praktycznie każdym powiacie.Comment
-
Wyobraź sobie, ze żyłem i asortyment sklepowych półek widziałem. Kujawiak niepasteryzowany, Grudziądz, Żnin to były piwa niepasteryzowane dostępne wokół komina i nigdzie dalej. Ze świecą szukać takiej polityki sprzedaży w dzisiejszych czasach.
Te dyskusje mają niewielki sens bo rozchodzi się tu i ideologie a nie argumenty. Rzucasz mocne słowa a merytorycznie masz mi niewiele do zarzucenia, bow latach 90-tych nie było takiej marki jak np. Ciechan Wyborny, by niepasteryzowane piwo było z jednego browaru ogólnopolskie i dostępne w praktycznie każdym powiacie.
W latach 90-tych nie było problemu z kupnem piwa ze średnich i dużych (na tamte czasy) browarów w całej Polsce. Małe to inna sprawa, tak jak piszesz raczej koło komina.Ostatnia zmiana dokonana przez gobong; 2015-04-09, 13:06.Comment
-
A możesz być mniej napastliwy?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Żeń-szeń chyba był z Juranda, ale mogę się mylić...
To miało swój urok, nie przeczę, ale to se ne vrati. To było fajne że na Lubelszczyźnie miałeś dwa browary w Lublinie, Chełm, Jatutów, Zwierzyniec, Janów i coś tam jeszcze, ale żeby to dziś funkcjonowało to potrzeba wiernych lokalsów. A my jesteśmy zaprzeczeniem patriotyzmu lokalnego pod tym względem. Spójrz na najbardziej prężne browary regionalne - Kormoran nawet nie ma swojego lokalu firmowego w Olsztynie, z butelki dostępny w najdalej kilku sklepach, a browar dobrze rozpoznawalny w Polsce, ceniony, z kilkoma mocnymi markami. Ciechan to już pod obecnym właścicielem będzie funkcjonował około dekadę, a dopiero teraz mówi się o lokalu firmowym w Wawie. W Ciechanowie jest lokal i o ile mnie pamięć nie myli (za nieścisłość z góry przepraszam) dwa lane piwa. i To jedyne miejsce w mieście z Ciechanem z beczki a jakby nie było BRJ to koń pociągowy browarów regionalnych. Ciechan, Amber, Kormoran, Lwówek...najbardziej chyba rozpoznawalne marki browarów niekoncernowych wśród szerszych mas. A teraz wyobraź sobie wskrzeszenie Żnina albo Jatutowa i oparcie się na lokalnej społeczności - ja tego na chwilę obecną nie widzę.Comment
-
Żeń-szeń chyba był z Juranda, ale mogę się mylić...
To miało swój urok, nie przeczę, ale to se ne vrati. To było fajne że na Lubelszczyźnie miałeś dwa browary w Lublinie, Chełm, Jatutów, Zwierzyniec, Janów i coś tam jeszcze, ale żeby to dziś funkcjonowało to potrzeba wiernych lokalsów. A my jesteśmy zaprzeczeniem patriotyzmu lokalnego pod tym względem. Spójrz na najbardziej prężne browary regionalne - Kormoran nawet nie ma swojego lokalu firmowego w Olsztynie, z butelki dostępny w najdalej kilku sklepach, a browar dobrze rozpoznawalny w Polsce, ceniony, z kilkoma mocnymi markami. Ciechan to już pod obecnym właścicielem będzie funkcjonował około dekadę, a dopiero teraz mówi się o lokalu firmowym w Wawie. W Ciechanowie jest lokal i o ile mnie pamięć nie myli (za nieścisłość z góry przepraszam) dwa lane piwa. i To jedyne miejsce w mieście z Ciechanem z beczki a jakby nie było BRJ to koń pociągowy browarów regionalnych. Ciechan, Amber, Kormoran, Lwówek...najbardziej chyba rozpoznawalne marki browarów niekoncernowych wśród szerszych mas. A teraz wyobraź sobie wskrzeszenie Żnina albo Jatutowa i oparcie się na lokalnej społeczności - ja tego na chwilę obecną nie widzę.Comment
-
Ciechan to już pod obecnym właścicielem będzie funkcjonował około dekadę, a dopiero teraz mówi się o lokalu firmowym w Wawie. W Ciechanowie jest lokal i o ile mnie pamięć nie myli (za nieścisłość z góry przepraszam) dwa lane piwa. i To jedyne miejsce w mieście z Ciechanem z beczki a jakby nie było BRJ to koń pociągowy browarów regionalnych.Ostatnia zmiana dokonana przez chemmobile; 2015-04-09, 13:43.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
No ja niepasterów w swoim mieście nie kojarzę spoza wojewódzwa w latach 90-tych, więc obstawiam dalej, ze w błędzie jesteś Ty.Comment
-
Jak na osobę która w połowie lat 90tych miała 8lat, a na ich koniec 12, byłeś świetnie zorientowany w piwnym asortymencie ;-)Browar domowy SKOTARComment
-
Żeń-szeń chyba był z Juranda, ale mogę się mylić...
To miało swój urok, nie przeczę, ale to se ne vrati. To było fajne że na Lubelszczyźnie miałeś dwa browary w Lublinie, Chełm, Jatutów, Zwierzyniec, Janów i coś tam jeszcze, ale żeby to dziś funkcjonowało to potrzeba wiernych lokalsów. A my jesteśmy zaprzeczeniem patriotyzmu lokalnego pod tym względem. Spójrz na najbardziej prężne browary regionalne - Kormoran nawet nie ma swojego lokalu firmowego w Olsztynie, z butelki dostępny w najdalej kilku sklepach, a browar dobrze rozpoznawalny w Polsce, ceniony, z kilkoma mocnymi markami. Ciechan to już pod obecnym właścicielem będzie funkcjonował około dekadę, a dopiero teraz mówi się o lokalu firmowym w Wawie. W Ciechanowie jest lokal i o ile mnie pamięć nie myli (za nieścisłość z góry przepraszam) dwa lane piwa. i To jedyne miejsce w mieście z Ciechanem z beczki a jakby nie było BRJ to koń pociągowy browarów regionalnych. Ciechan, Amber, Kormoran, Lwówek...najbardziej chyba rozpoznawalne marki browarów niekoncernowych wśród szerszych mas. A teraz wyobraź sobie wskrzeszenie Żnina albo Jatutowa i oparcie się na lokalnej społeczności - ja tego na chwilę obecną nie widzę.Pozdrawiam obsługę sympatycznej, dwupiętrowej kawiarenki zajmującej całą kamieniczkę.
Amber jest na parasolach wielu tancbud na Pomorzu, a nawet w Toruniu. Nie ma może lokali firmowych, ale ma podpisane umowy z restauracjami, do których jest często jedynym dostawcą piwa.
Natomiast Gościszewo chyba współpracuje z jakimś klubem bluesowo-jazzowym z Malborka, który robi za swoisty pub firmowy browaru.Comment
-
Ja to widzę tak:
- przede wszystkim proces produkcji piwa górnego jest krótszy, a temperatura wyższa niż lagera, więc koszt produkcji jest niższy;
- drożdże są tańsze;
- na braku pasteryzacji oszczędza się koszt jednej czynności produkcyjnej, dość drogiej (ogrzewanie).
I takie piwo górnofermentacyjne, niepasteryzowane, ma być trzykrotnie droższe niż zwykły lager? Wolne żarty.Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...1 Photo-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
-
Channel: Włochy
-
-
Cold IPA czyli dolna fermentacja
15% ekstr.
5,2% alk.
Bez pasteryzacji i filtracji, ale termin takich piw w przypadku tego browaru dziwnie długi, bo aż do czerwca 2025
Chmiele: Riwaka (NZ), Ahhhroma (US), Vista (US), Mosaic (US), Chinook (US)
...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-09-18, 19:28 -
-
Cold IPA czyli dolna fermentacja
5,3%
Chmiele: Citra i El Dorado
Aromat - nieprzesadnie intensywny z żywicznością i owocami tropikalnymi, ciut cytrusów
Piana - wysoka, niezbyt trwała
Barwa - słomkowa, klarowna
Smak - bardzo lekka...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-03-12, 19:12 -
-
Cold IPA czyli dolna fermentacja, chmiele Mosaic (cryo), Amarillo, Columbus, Cascade
14% ekstr., 5,5% alk.
Aromat - chmielowy (na pierwszym planie żywiczność, trochę cytrusów)
Piana - wysoka, trwałość średnia, zostaje na szkle
Barwa - jasne złoto, prawie...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-03-10, 02:38 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment