Krzysiu - nie wytłumaczysz im tego, bo nie o rozumienie tu chodzi ale o ideologię i kit wciskany przez "rewolucjonistów" - aby ludzie byli przekonani, że tak drogo być musi i już, i "nie da się inaczej"...
Dolna/górna fermentacja od strony ekonomicznej
Collapse
X
-
Wiem, dla niektórych piwo z hobby stało się ideologią w stadium skrajnego fanatyzmu i zaślepienia.
Zdaję sobie sprawę, że nowatorskie piwa muszą być droższe, bo to surowce droższe, wdrożenie prototypu kosztuje, kontraktowcy płacą dodatkowy czynsz dzierżawny itd. Lokal w centrum dużego miasta to także spory koszt i w związku z tym odpowiedni narzut. Ale znaczny udział w wysokości cen detalicznych ma moda i związana z tym przewaga popytu nad podażą. Uważam, że gdyby nie rzeź średnich browarów w latach dziewięćdziesiątych, rewolucja byłaby zupełnie inna i sporo tańsza.Comment
-
Czekałem i się nie doczekałem. W Czechach się da a u nas nie? Od razu odpowiem to co zawsze wypisują: w Czechach to inne podatki akcyza itd. itp. Tylko dlaczego Czechom opłaca się odbudowywać jakieś Cwikowy . A u nas nikomu się to nie opłaca. Jest sporo na razie innych biznesów, które Polakom się nie opłacają a przychodzą Czesi i im się opłaca tutaj w Polsce. Trzeba chyba poczekać aż Czesi pokażą że można i z piwem. Wtedy to będzie płacz i wołanie o obronę . To jest to samo jak z przyczynami rzezi małych i średnich browarów swego czasu. Nic to nie ma wspólnego z ekonomią.Comment
-
Wiem, dla niektórych piwo z hobby stało się ideologią w stadium skrajnego fanatyzmu i zaślepienia.
Zdaję sobie sprawę, że nowatorskie piwa muszą być droższe, bo to surowce droższe, wdrożenie prototypu kosztuje, kontraktowcy płacą dodatkowy czynsz dzierżawny itd. Lokal w centrum dużego miasta to także spory koszt i w związku z tym odpowiedni narzut. Ale znaczny udział w wysokości cen detalicznych ma moda i związana z tym przewaga popytu nad podażą. Uważam, że gdyby nie rzeź średnich browarów w latach dziewięćdziesiątych, rewolucja byłaby zupełnie inna i sporo tańsza.
Półbogami są piwowarzy a nader często właściciele firm, które wynajmują browar i uważają się za piwowarów. Piwo to jakaś ambrozja i coś, czego powstaniu towarzyszy magia, okultyzm i kto wie co jeszcze. No i oczywiście cały światek piw rzemieślniczych robi to wszystko za darmo, a nader często nawet dopłaca
Czekałem i się nie doczekałem. W Czechach się da a u nas nie? Od razu odpowiem to co zawsze wypisują: w Czechach to inne podatki akcyza itd. itp. Tylko dlaczego Czechom opłaca się odbudowywać jakieś Cwikowy . A u nas nikomu się to nie opłaca. Jest sporo na razie innych biznesów, które Polakom się nie opłacają a przychodzą Czesi i im się opłaca tutaj w Polsce. Trzeba chyba poczekać aż Czesi pokażą że można i z piwem. Wtedy to będzie płacz i wołanie o obronę . To jest to samo jak z przyczynami rzezi małych i średnich browarów swego czasu. Nic to nie ma wspólnego z ekonomią.
Niestety problemem jest to, że za budowanie firm biorą się ludzie bez wykształcenia ekonomicznego i nie znają jakichkolwiek podstaw działania rynku. Stąd jak słyszą zwrot w 10 lat to myślą, że 10 lat pracuje się za darmo, a dopiero później zarabia, co jest bzdurą.
I niestety mentalność jest taka, że podstawowym dobrem jest pieniądz, stąd ludzie chcą się tylko nachapać. Stąd właśnie jest to pragnienie jak najszybszego zwrotu inwestycji.
Co w wielu rozwiniętych krajach się nie zdarza, bo taki Smith kupuje sobie browar, spłaca go przez 40 lat, ma niższe koszta miesięczne i w sumie to niewiele go obchodzi. Bo jeśli po 5 latach rynek się zmieni i browar padnie to zapłaci o wiele mniej niż ten, który spłaci wszystko w 3 lata. Ponadto nie musi się o nic martwić i poniekąd ma też gwarancję, że takie dobro zostanie w rodzinie.
I oczywiście dochodzi też brak szacunku do siebie, swojej pracy i innych. Stąd wielu ludzi podpisuje się swoim nazwiskiem pod czymś, czemu bliżej do fekaliów niż do piwa. Przypadki wylania piwa do kanału są rzadkie, często piwo z wadami jest dochmielane i sprzedawane jako dobre i smaczne. Dla mnie to jest coś na równi z odświeżaniem mięsa- dużo ludzi kupi, zje, nawet się nie otruje zbytnio, ale czy to jest etyczne? Czy ktoś, kto ma jakiś honor podpisałby się pod tym i powiedział, że produkt jest dobry? Nie, niestety...
I tak na koniec jest coś, co kiedyś istniało a teraz tego nie ma- relacja mistrz i uczeń. Kiedyś, żeby uwarzyć własne piwo trzeba było się uczyć, pobierać nauki od mistrza, teraz każdy może założyć swój browar albo wynajmować i warzyć. Czego efekty widać po np. negatywnych wpisach na tym forum.
I proszę nie kojarzyć tego z centralnym planowaniem, bo uznaniowe pozwolenie urzędnika jest czymś z goła innego od wykształcenia w danym kierunku.Comment
-
Czekałem i się nie doczekałem. W Czechach się da a u nas nie? Od razu odpowiem to co zawsze wypisują: w Czechach to inne podatki akcyza itd. itp. Tylko dlaczego Czechom opłaca się odbudowywać jakieś Cwikowy . A u nas nikomu się to nie opłaca. Jest sporo na razie innych biznesów, które Polakom się nie opłacają a przychodzą Czesi i im się opłaca tutaj w Polsce. Trzeba chyba poczekać aż Czesi pokażą że można i z piwem. Wtedy to będzie płacz i wołanie o obronę . To jest to samo jak z przyczynami rzezi małych i średnich browarów swego czasu. Nic to nie ma wspólnego z ekonomią.Comment
-
A może, nie daj Boże, to "lokalne" piwo może wcale nie jest tyle warte, ile sobie za nie życzą sprzedawcy? W sensie stosunku ceny do jakości przy pewnej założonej minimalnej akceptowalnej jakości?Comment
-
Co do "zainteresowania lokalnymi produktami" to niedawno była taka sytuacja: na festynie w Częstochowie całkiem dobre piwo z Wąsosza [świeże i lane] sprzedawało się gorzej niż droższe Tyskie w knajpie obok. Tutaj czynnik cenowy powinien przemawiać na korzyść lokalnego browaru, ale jakoś to nie przemówiło do konsumentów.Comment
-
-
100% racji, potwierdzają to nawet badania konsumenckie.Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...1 Photo-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
-
Channel: Włochy
-
-
Cold IPA czyli dolna fermentacja
15% ekstr.
5,2% alk.
Bez pasteryzacji i filtracji, ale termin takich piw w przypadku tego browaru dziwnie długi, bo aż do czerwca 2025
Chmiele: Riwaka (NZ), Ahhhroma (US), Vista (US), Mosaic (US), Chinook (US)
...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-09-18, 19:28 -
-
Cold IPA czyli dolna fermentacja
5,3%
Chmiele: Citra i El Dorado
Aromat - nieprzesadnie intensywny z żywicznością i owocami tropikalnymi, ciut cytrusów
Piana - wysoka, niezbyt trwała
Barwa - słomkowa, klarowna
Smak - bardzo lekka...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-03-12, 19:12 -
-
Cold IPA czyli dolna fermentacja, chmiele Mosaic (cryo), Amarillo, Columbus, Cascade
14% ekstr., 5,5% alk.
Aromat - chmielowy (na pierwszym planie żywiczność, trochę cytrusów)
Piana - wysoka, trwałość średnia, zostaje na szkle
Barwa - jasne złoto, prawie...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-03-10, 02:38 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment