Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara
Wyświetlenie odpowiedzi
Zapach jest mniej istotny niż piana?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedziOgólnie nie powinno być takiego parametru jak piana tylko zunifikowac barwę i pianę do jednej kategorii "wygląd".
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kones Wyświetlenie odpowiedziczyli golimy się i zakładamy vloga.
Ja nawet na dworzu (Kraków - na polu) przelewam (często) a teku i brody nie posiadam. Oczywiście przedstawiona sytuacja racji bytu nie ma (taki pils miałby pianę jak Kaplica Sykstyńska), pytanie, w jakim stopniu aspekt wizualny (bo chyba o takim mówimy czyli zmętnienie, farfocle i ta rzeczona piana) ma/winien mieć* udział procentowy w ogólnej ocenie piwa. A mi się piwa zachciało od tych dywagacji jeszcze...
*niepotrzebne - wiadomo
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedziWłaśnie nie golimy, zakładamy rurki i vloga
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika metalsrem Wyświetlenie odpowiedziI tak własnie jest w nowych arkuszach ocen PSPD.
Comment
-
-
Barwa jak i piana to jest element estetyczny, nie ma przecież wpływu ani na smak ani na aromat. Piwo może być kwintesencją sztuki piwowarskiej i zarazem wyglądać jak jakaś breja. Równie dobrze piwo z wielką pianą i cudowną klarownością okaże się być wyprane z wszelkich wartości, które mogłyby się ujawnić w smaku i aromacie.Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedziBarwa jak i piana to jest element estetyczny, nie ma przecież wpływu ani na smak ani na aromat. Piwo może być kwintesencją sztuki piwowarskiej i zarazem wyglądać jak jakaś breja. Równie dobrze piwo z wielką pianą i cudowną klarownością okaże się być wyprane z wszelkich wartości, które mogłyby się ujawnić w smaku i aromacie.
Znając chociaż trochę działanie mózgu i zasady psychologii jak mawiają Dothrakowie - "każdy to wie". naprawdę wygląda ma większe znaczenie niż się wydaje - wiedzą o tym spece od marketingu i zachowań klienckich."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Właśnie, i wtedy piwo nie jest oceniane obiektywnie. Przypomina się stara kwestia: "to piwo jest zepsute, no chyba że to lambik". Dla mnie osobiście, piwo ma sprawiać przyjemność swoim smakiem i chyba smak powinien być najważniejszy, zwłaszcza że to, co zostanie zasugerowane w aromacie, wcale nie musi być odzwierciedlone w smaku.Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedziWłaśnie, i wtedy piwo nie jest oceniane obiektywnie. Przypomina się stara kwestia: "to piwo jest zepsute, no chyba że to lambik". Dla mnie osobiście, piwo ma sprawiać przyjemność swoim smakiem i chyba smak powinien być najważniejszy, zwłaszcza że to, co zostanie zasugerowane w aromacie, wcale nie musi być odzwierciedlone w smaku.
Albo po zatkaniu nosa potrawy już nie są tak wyraziste i dobre.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kkemot Wyświetlenie odpowiedziMasz jakiś link do nowego arkusza? Ciekawe jak wygląda.Browar domowy SKOTAR
Comment
-
-
Dołączam swój skromny do głos do obrońców piany, jej miłośników czy wręcz fanatyków.
Jak piana jest betonowa - taka aksamitna i kremowa jak ubite białko (można ją wyjadać łyżkami) - to ja jestem w siódmym niebie i jestem skłonny wybaczyć słabsze pozostałe parametry, nawet lekkie wady. Może to już zabrzmi jak zboczenie, ale uwielbiam nawet dotyk piany na ustach. Niestety, wbrew pozorom, nie tak łatwo trafić na piwo z taką pianą. Z tego co pamiętam, zachwyciło mnie bodajże Maisel's Weisse - niby nic specjalnego, ale to moja ulubiona pszenica, także ze względu na pianę. Niczego sobie piana bywa także w American IPA z serii Podróże Kormorana. Jakieś inne rekomendacje z naciskiem na pianę...?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedziBarwa jak i piana to jest element estetyczny, nie ma przecież wpływu ani na smak ani na aromat.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziI tu kolega niestety się myli. Piana ma znaczący wpływ na aromat, a ściślej mówiąc na jego intensywność i koncentrację.Last edited by Petitpierre; 2015-04-19, 11:47.Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
@Petitpierre: Nie musisz zgadzać się z tym, że piana ma wpływ na aromat. Empirycznie jednak łatwo wykazać, że intensyfikuje aromat. Dotyczy to zwłaszcza lagerowych stylów i piw serwowanych w niskich temperaturach.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedziSam te brednie wymyśliłeś?
W piwie bez piany powierzchnia kontaktu międzyfazowego gaz-ciecz jest wielokrotnie mniejsza, przez co uwalnianie aromatów (parowanie piwa) jest zdecydowanie wolniejsze. Zapach jest przez to mniej intensywny, jakby mniej skoncentrowany, uboższy. Może to spowodować niewykrycie przez nasz węch pewnych nut zapachowych.Last edited by chemmobile; 2015-04-19, 12:19.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Nie no, stary, jak zachmielisz piwo po amerykańsku końską dawką chmielu, to nawet piwo skute na lód będzie miało wyraźny aromat. Ponadto w przypadku ale's piana także gra sporą rolę. Tutaj dochodzą do głosu m.in. aromatyczne estry, które ze względu na wyższe temperatury fermentacji ale's są obecne w większych stężeniach niż w lagerach. Jednakże zarówno dla ale's jak i lagerów piana gra ważną funkcję w odbiorze słodowych składowych zapachu.Last edited by chemmobile; 2015-04-19, 12:34.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
Comment