Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Akcyza dla browaru od ilości % w piwie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dukat_WSI
    Senior
    • 03-2015
    • 781

    Akcyza dla browaru od ilości % w piwie?

    Jak jest z akcyzą odprowadzoną przez browar - czy browar musi odprowadzać akcyzę zależną od ilości % w danym piwie?
  • behegrzmot
    Senior
    • 01-2009
    • 276

    #2
    Obliczana jest na zasadzie x,xx zł od hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu.
    Last edited by behegrzmot; 20-04-2015, 22:26.

    Comment

    • e-prezes
      Senior
      • 05-2002
      • 19195

      #3
      Swoją drogą wprowadzenie takiego sposobu rozliczenia wprowadziłoby niezły chaos. Koncerny zaraz znalazłyby lukę...

      IMHO, obecny system nie jest szczęśliwy i jest na rękę koncernom, ale trudno się dziwić, że taki stan rzeczy ma miejsce, jak to główni rozgrywający rynku rozdają karty.

      A wy jakie macie pomysły na ten temat? Jak będzie sprawiedliwie, a jednocześnie korzystnie dla piwa (jako ogółu)?

      Comment

      • bzium1986
        Member
        • 06-2009
        • 86

        #4
        Obecny system jest prosty i przejrzysty. Nie wymaga specjalistycznego i dużego sprzętu, a raz obmiarowane i skalibrowane areometry służą długo bez corocznych legalizacji.

        Rozwiązanie jest dobre, a "lepsze wrogiem dobrego". Nie wydaje mi się, żeby był lepszy i zarówno prosty system.

        Comment

        • zgoda
          Senior
          • 05-2005
          • 3516

          #5
          W UE są tylko 2 sposoby obliczania akcyzy stosowane i taki jak u nas czyli z gęstości brzeczki jest w większości krajów od wielu lat. Nie jest doskonały, ale chyba nie jest bardziej niesprawiedliwy niż inne.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • kopyr
            Senior
            • 06-2004
            • 9475

            #6
            Kiedyś myślałem, że to płacenie akcyzy od ekstraktu brzeczki nastawnej jest złem, bo prowadzi do warzenia wysookodfermentowanych piw. Dzisiaj jestem przekonany, że jest to najlepszy sposób, a wszelkie pomysły, żeby łączyć to z ekstraktem końcowym byłyby ze szkodą dla najmniejszych.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • e-prezes
              Senior
              • 05-2002
              • 19195

              #7
              ja jestem za płaceniem akcyzy za złe i dobre piwo Za złe wysoka a za dobre niska

              Comment

              • Pendragon
                Senior
                • 03-2006
                • 13952

                #8
                W 2013 roku popełniłem na browar.biz artykuł o zasadach obliczania i wysokości akcyzy w krajach UE. Nie mogę tego znaleźć, zdaje się, że ART zapomniał go opublikować.
                No to zacytuję go w całości:

                Od 1 stycznia 2014 wzrasta akcyza na wyroby alkoholowe. Podwyżka ta, wbrew pierwotnym planom, ominie piwo. Gdyby do niej doszło oznaczałoby to dodatkowe 8 groszy na butelce, którą to kwotą zapewne obciążeni zostaliby konsumenci. W poniższej analizie przedstawię zasady wyliczania akcyzy we wszystkich krajach UE a także Norwegii i Szwajcarii.

                Akcyzę od piwa wylicza się wg dwóch podstawowych systemów – w zależności od ilości alkoholu, lub od ekstraktu podanego w stopniach Plato. Prawodawstwo unijne ustanawia stawki minimalne akcyzy na alkohol, które dla piwa wynoszą 1.87 € za hektolitr w pierwszym przypadku (% alkoholu), lub 0.748 € za hektolitr w drugim przypadku (° Plato). Ponadto każdy kraj może udzielić mniejszym browarom ulg w akcyzie. W rozumieniu unijnym ulgi takie przysługiwać mogą wyłącznie tym browarom, których roczna wielkość produkcji nie przekracza 200 tys. hektolitrów. Dodatkowymi regulacjami objęte są napoje niskoalkoholowe, za które uznaje się te, które nie przekraczają 2,8% alkoholu. Każdy kraj może zastosować (lub nie) niższe stawki dla takich napojów.

                W Polsce akcyzę oblicza się od stężenia brzeczki, a stawka podstawowa wynosi 7,79 zł za piwo o stężeniu 1° Plato. Zatem w przypadku piwa o typowym ekstrakcie 12° Plato stawka za 1 hektolitr piwa wyniesie 93,48 zł. Taką kwotę zapłacą jednak tylko browary o produkcji przekraczającej 200 tys. hektolitrów rocznie, gdyż zastosowano u nas wyżej wspomniany system ulg. Browary z zakresu produkcji 150.000 – 200.000 hl od obliczonej stawki odliczają sobie 9 zł za każdy hl. Te, które produkują między 70.000 a 150.000 hl odliczają sobie 12 złotych, a 15 zł ulgi odliczają sobie zakłady warzące między 20.000 a 70.000 hl piwa. Największe odliczenie przysługuje małym browarom produkującym nie więcej niż 20.000 hl piwa rocznie - mogą one odliczyć 30 zł. Zatem za 1 hektolitr 12-tki zapłacą 63,48 zł akcyzy, za 11-tkę stawka wyniesie 55,69 zł, a za 14-tkę - 79,06 zł.

                Jeśli chodzi o inne kraje europejskie, to większość z nich stosuje ulgi dla mniejszych browarów. Jednolite stawki dla browarnictwa obowiązują tylko we Włoszech, Chorwacji, Słowenii, Szwecji, Litwie i na Cyprze. 14 krajów wylicza stawkę na podstawie zawartości alkoholu. Podobny do polskiego system obowiązuje jeszcze w 12 krajach, przy czym tylko u nas stosuje się ulgi kwotowe od hektolitrów. Zazwyczaj systemy stawek są czytelne – określone kwoty za 1 hektolitr piwa (wyrażone w lokalnej walucie i uzależnione od wielkości browaru) mnoży się przez ekstrakt lub procenty alkoholu. W niektórych krajach te systemy są jednak bardziej skomplikowane, jak np. w Wielkiej Brytanii i Danii, gdzie małe browary wyliczają akcyzę na podstawie dokładnej wielkości swojej produkcji, a nie „widełek”. Dla odmiany, w Holandii, Portugalii i Hiszpanii „widełki” dotyczą stopni Plato, a lokalnych fiskusów wcale aż tak bardzo nie interesuje dokładny ekstrakt wyprodukowanego piwa, gdyż stawka akcyzy za 11-tkę jak i 15-tkę wynosi tyle samo. Zaskakujące, prawda?

                Brak tu miejsca, żeby omawiać bardziej szczegółowo systemy akcyzowe poszczególnych państw, ale poniżej podam wysokość akcyzy w półlitrowej butelce piwa 5% lub o ekstrakcie 12°, w przeliczeniu na polskie złotówki (wg aktualnego kursu NBP):

                Rumunia: 0,10-0,17 / Bułgaria: 0,10-0,19 / Luksemburg: 0,10-0,20 / Niemcy: 0,11-0,20 / Czechy: 0,14-0,29 / Łotwa: 0,16-0,32 / Malta: 0,19-0,37 / Portugalia: 0,19-0,38 / Hiszpania: 0,21 / Litwa: 0,25 / Słowacja: 0,27-0,37 / Węgry: 0,28-0,57 / Austria: 0,30-0,50 / Estonia: 0,31-0,62 / Polska: 0,32-0,47 / Grecja: 0,32-0,65 / Belgia: 0,37-0,43 / Francja: 0,37-0,74 / Chorwacja: 0,54 / Dania: 0,56-0,78 / Włochy: 0,59 / Cypr: 0,62 / Holandia: 0,69-0,75 / Irlandia: 0,99-1,99 / Słowenia: 1,14 / Wielka Brytania: 1,19-2,37 / Finlandia: 1,56-3,11 / Szwecja: 1,90.
                Dla porównania w Szwajcarii wysokość akcyzy w takiej butelce to odpowiednik 0,43 zł, a w słynącej z wysokich cen Norwegii – rekordowe 5,39 zł.

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                Przetwarzanie...
                X
                😀
                🥰
                🤢
                😎
                😡
                👍
                👎