Wymieniany przez LS browar Obołoń w zeszłym roku miał w planie zakup brzeskiego browaru. Ostatecznie kupiła go rosyjska grupa kapitałowa, ale skoro miał zakusy na wejście na inne rynki może chcieć i na Polski. Pytanie czy stać go na tak duży zakup? Wątpię!
Słabość Kompanii Piwowarskiej
Collapse
X
-
Tak mocnych graczy jak Heineken i Carslberg (no i AB Inbev) w Europie nie ma, ale są mniejsi. W innym wątku podałem kilku, jacy mi przyszli do głowy:
1. Efes
2. Bitburger
3. Radeberger
4. Krombacher
5. Brau Holding International
6. Molson Coors
7. Olvi
8. Royal Unibrew
9. Obołoń
10. Asahi
11. TsingtaoOstatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2016-05-05, 11:47.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Nie ma mowy o jakimkolwiek podziale KP, oni muszą wszystko sprzedać aby dokończyć globalną fuzję. Co do potencjalnych kupców to raczej nie będzie to nikt z Europy, te które mają tyle kasy nie dostaną pozwolenia a reszta nie wyda ok 5 mld (bo podobno AB chce wszystko sprzedać w jednej transakcji a czasu ma mało).
Podobno namawiają Asahi, ale nie chce mi się w to wierzyć, bo Japończycy bardzo niechętnie i rozważnie inwestują zagranicą a już kupili Grolscha. Molson też nie jest zainteresowany, czyżby zostawali tylko Chińczycy?Comment
-
-
Comment
-
No to teraz Lubiestrongi zacznie zachęcać BRJ by do spółki z Fortuną i Pintą kupił Topvara i Ursusa
Skoro Molson nie chce (ma już Staropramena i Ostravara), to obstawiłbym Chińczyków.Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2016-05-05, 14:57.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Z tego co wiem, to narzekają, że ich najlepiej sprzedającym się piwem nie jest już Tyskie, tylko teraz Żubr. Nie twierdzę, że największy % na rynku ma mieć browar kraftowy, ale portfolio KP jest dzisiaj słabe przy GŻ (zwłaszcza jeśli Cieszyn uznamy za ich część) i CP.
Ostatnia zmiana dokonana przez Dukat_WSI; 2016-05-11, 18:06.Comment
-
Portfolio to rzecz wtórna, liczy się tylko słupek w Excelu i wynik finansowy. W czym KP jak na razie wypada najlepiej w Polsce.Comment
-
Mnie wkurza, ze praktycznie wszystkie dużo kompanie ograniczają się do jasnego sikacza(przepraszam tych, którzy lubią). Osobiście uwielbiam piwa ciemne, z palonym karmelem, chwilowo zadowala mnie chyba jedynie Książace ciemne i Kozel Cerny.
Comment
-
A mnie tow ogóle nie wkurza, wybieram tych producentów którzy warzą to co lubię.Comment
-
Czyli chciałbyś, żeby zagraniczne koncerny produkowały dobre rzemieślnicze piwa tym samym zabierając rynek małym rodzimym browarom?Comment