Wymieniany przez LS browar Obołoń w zeszłym roku miał w planie zakup brzeskiego browaru. Ostatecznie kupiła go rosyjska grupa kapitałowa, ale skoro miał zakusy na wejście na inne rynki może chcieć i na Polski. Pytanie czy stać go na tak duży zakup? Wątpię!
Słabość Kompanii Piwowarskiej
Collapse
X
-
Tak mocnych graczy jak Heineken i Carslberg (no i AB Inbev) w Europie nie ma, ale są mniejsi. W innym wątku podałem kilku, jacy mi przyszli do głowy:
1. Efes
2. Bitburger
3. Radeberger
4. Krombacher
5. Brau Holding International
6. Molson Coors
7. Olvi
8. Royal Unibrew
9. Obołoń
10. Asahi
11. TsingtaoLast edited by Pendragon; 2016-05-05, 11:47.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jurkas74 Wyświetlenie odpowiedziAle przecież już pisałem, w komunikacie jest informacja o sprzedaży MAREK a nie browarów. To gdzie te marki są produkowane ma drugorzędne znaczenie.
Nie ma mowy o jakimkolwiek podziale KP, oni muszą wszystko sprzedać aby dokończyć globalną fuzję. Co do potencjalnych kupców to raczej nie będzie to nikt z Europy, te które mają tyle kasy nie dostaną pozwolenia a reszta nie wyda ok 5 mld (bo podobno AB chce wszystko sprzedać w jednej transakcji a czasu ma mało).
Podobno namawiają Asahi, ale nie chce mi się w to wierzyć, bo Japończycy bardzo niechętnie i rozważnie inwestują zagranicą a już kupili Grolscha. Molson też nie jest zainteresowany, czyżby zostawali tylko Chińczycy?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LubieStrongi Wyświetlenie odpowiedziEwentualnie jest to nic innego, jak użycie zwrotów zamiennych.
Comment
-
-
No to teraz Lubiestrongi zacznie zachęcać BRJ by do spółki z Fortuną i Pintą kupił Topvara i Ursusa
Skoro Molson nie chce (ma już Staropramena i Ostravara), to obstawiłbym Chińczyków.Last edited by Pendragon; 2016-05-05, 14:57.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chinet Wyświetlenie odpowiedziCoś sugerujesz porównując KP z Wedlem? Wedel teraz należy do Japończyków, a kto kupi KP?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ursus72 Wyświetlenie odpowiedziKP ma 35% rynku, mówi wam to coś?Last edited by Dukat_WSI; 2016-05-11, 18:06.
Comment
-
-
Portfolio to rzecz wtórna, liczy się tylko słupek w Excelu i wynik finansowy. W czym KP jak na razie wypada najlepiej w Polsce.
Comment
-
-
Mnie wkurza, ze praktycznie wszystkie dużo kompanie ograniczają się do jasnego sikacza(przepraszam tych, którzy lubią ). Osobiście uwielbiam piwa ciemne, z palonym karmelem, chwilowo zadowala mnie chyba jedynie Książace ciemne i Kozel Cerny.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borek1234 Wyświetlenie odpowiedziMnie wkurza, ze praktycznie wszystkie dużo kompanie ograniczają się do jasnego sikacza(przepraszam tych, którzy lubią ). Osobiście uwielbiam piwa ciemne, z palonym karmelem, chwilowo zadowala mnie chyba jedynie Książace ciemne i Kozel Cerny.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borek1234 Wyświetlenie odpowiedziMnie wkurza, ze praktycznie wszystkie dużo kompanie ograniczają się do jasnego sikacza(przepraszam tych, którzy lubią ). Osobiście uwielbiam piwa ciemne, z palonym karmelem, chwilowo zadowala mnie chyba jedynie Książace ciemne i Kozel Cerny.
Comment
-
Comment