Słabość Kompanii Piwowarskiej

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19274

Wymieniany przez LS browar Obołoń w zeszłym roku miał w planie zakup brzeskiego browaru. Ostatecznie kupiła go rosyjska grupa kapitałowa, ale skoro miał zakusy na wejście na inne rynki może chcieć i na Polski. Pytanie czy stać go na tak duży zakup? Wątpię!

Comment

• Pendragon
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

Tak mocnych graczy jak Heineken i Carslberg (no i AB Inbev) w Europie nie ma, ale są mniejsi. W innym wątku podałem kilku, jacy mi przyszli do głowy:
      1. Efes
      2. Bitburger
      3. Radeberger
      4. Krombacher
      5. Brau Holding International
      6. Molson Coors
      7. Olvi
      8. Royal Unibrew
      9. Obołoń
      10. Asahi
      11. Tsingtao
      Last edited by Pendragon; 2016-05-05, 11:47.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• jurkas74
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2008.04
        • 57

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jurkas74 Wyświetlenie odpowiedzi
        Ale przecież już pisałem, w komunikacie jest informacja o sprzedaży MAREK a nie browarów. To gdzie te marki są produkowane ma drugorzędne znaczenie.
        Sprawdziłem u źródła i sprzedawane jest wszystko "entirety of SABMiller's assets in Hungary, Romania, Czech Republic, Slovakia and Poland for divestment."

Nie ma mowy o jakimkolwiek podziale KP, oni muszą wszystko sprzedać aby dokończyć globalną fuzję. Co do potencjalnych kupców to raczej nie będzie to nikt z Europy, te które mają tyle kasy nie dostaną pozwolenia a reszta nie wyda ok 5 mld (bo podobno AB chce wszystko sprzedać w jednej transakcji a czasu ma mało).
        Podobno namawiają Asahi, ale nie chce mi się w to wierzyć, bo Japończycy bardzo niechętnie i rozważnie inwestują zagranicą a już kupili Grolscha. Molson też nie jest zainteresowany, czyżby zostawali tylko Chińczycy?

Comment

• LubieStrongi
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2016.02
          • 199

Ewentualnie jest to nic innego, jak użycie zwrotów zamiennych.

Comment

• jurkas74
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2008.04
            • 57

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LubieStrongi Wyświetlenie odpowiedzi
            Ewentualnie jest to nic innego, jak użycie zwrotów zamiennych.
            Nie, komunikat jest jednoznaczny, to dziennikarze zaczęli pisać o markach, które są częścią oferty i stąd to nieporozumienie.

Comment

• Pendragon
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

No to teraz Lubiestrongi zacznie zachęcać BRJ by do spółki z Fortuną i Pintą kupił Topvara i Ursusa
              Skoro Molson nie chce (ma już Staropramena i Ostravara), to obstawiłbym Chińczyków.
              Last edited by Pendragon; 2016-05-05, 14:57.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Dukat_WSI
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2015.03
                • 781

Z KP jest trochę jak z Wedlem - KP nie ma "bałtyka", a Wedel gorzkiej czekolady (trudno nazwać czekoladę "60%" prawdziwą gorzką).

Comment

• chinet
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2006.04
                  • 486

Coś sugerujesz porównując KP z Wedlem? Wedel teraz należy do Japończyków, a kto kupi KP?

Comment

• ursus72
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.10
                    • 188

KP ma 35% rynku, mówi wam to coś?

Comment

• Dukat_WSI
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2015.03
                      • 781

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chinet Wyświetlenie odpowiedzi
                      Coś sugerujesz porównując KP z Wedlem? Wedel teraz należy do Japończyków, a kto kupi KP?
                      Jakby japoński kraftowy browar zakupił KP i wdrożył u nas swoje chmiele, to oczywiście bym nie narzekał
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ursus72 Wyświetlenie odpowiedzi
                      KP ma 35% rynku, mówi wam to coś?
                      Z tego co wiem, to narzekają, że ich najlepiej sprzedającym się piwem nie jest już Tyskie, tylko teraz Żubr. Nie twierdzę, że największy % na rynku ma mieć browar kraftowy, ale portfolio KP jest dzisiaj słabe przy GŻ (zwłaszcza jeśli Cieszyn uznamy za ich część) i CP.
                      Last edited by Dukat_WSI; 2016-05-11, 18:06.

Comment

• zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

Portfolio to rzecz wtórna, liczy się tylko słupek w Excelu i wynik finansowy. W czym KP jak na razie wypada najlepiej w Polsce.
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Borek1234
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2016.05
                          • 3

Mnie wkurza, ze praktycznie wszystkie dużo kompanie ograniczają się do jasnego sikacza(przepraszam tych, którzy lubią ). Osobiście uwielbiam piwa ciemne, z palonym karmelem, chwilowo zadowala mnie chyba jedynie Książace ciemne i Kozel Cerny.
                          pożyczka 500 zł pożyczka bez zaświadczeń

Comment

• pioterb4
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borek1234 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Mnie wkurza, ze praktycznie wszystkie dużo kompanie ograniczają się do jasnego sikacza(przepraszam tych, którzy lubią ). Osobiście uwielbiam piwa ciemne, z palonym karmelem, chwilowo zadowala mnie chyba jedynie Książace ciemne i Kozel Cerny.
                            A mnie tow ogóle nie wkurza, wybieram tych producentów którzy warzą to co lubię.

Comment

• Piotr4
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2007.09
                              • 32

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borek1234 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Czyli chciałbyś, żeby zagraniczne koncerny produkowały dobre rzemieślnicze piwa tym samym zabierając rynek małym rodzimym browarom?

Comment

• Dukat_WSI
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2015.03
                                • 781

Co do 35% rynku KP - Żywiec też był taki pewny siebie, a w pewnym momencie wyniki nie były takie jak trza i wdrożono procedury restrukturyzacyjne.

Comment

Przetwarzanie...
                                X