Przeglądany przeze mnie ostatnio raport Grupy Żywiec za rok 2013 (pewnie większości z Was znany) nasunął mi kilka pytań.
Tutaj link do szczególnie ciekawych informacji m.in. na temat zużycia słodu i chmielu w poszczególnych zakładach Grupy:
Nie wiedziałem że skala użycia chmielu jest/była tak nikła (w skali całego roku cała grupa zużyła 48 242 kg chmielu, co jest, mili Państwo, ilością 2 wywrotek. Dla wszystkich browarów!) Oczywiście, chmiel to przyprawa, ale kurka...
Ciekawie wygląda też stosunek zużycia chmielu do słodu w poszczególnych miejscach.
Teraz pytania:
1. Ktoś wie jak to wyglądało w zeszłym roku także dla pozostałych graczy rynkowych? Tzn. jakie ilości słodu i chmielu zużyło np. takie KP czy Van Pur?
2. Żywiec chwali się mocno że wspiera rodzimych dostawców i plantatorów (100% chmielu od polskich plantatorów już nie będzie prawdą, biorąc pod uwagę APA. Poza tym 2 wywrotki szału nie robią). Zatem, skąd pochodzi słód, czy to też głównie Polska, czy import? gdzieś czytałem o transportach słodu z portu Gdańsk/Gdynia, czyli import, w ilościach kilku tysięcy ton, ale to kilka/kilkanaście lat temu chyba a jak teraz?
Okocim ma swój elewator, wiec pewnie ściągają jęczmień od rolników na miejscu.
Bardzo mnie to ciekawi, jeśli ktoś może podzielić się bliżej wiedzą, poproszę...
Tutaj link do szczególnie ciekawych informacji m.in. na temat zużycia słodu i chmielu w poszczególnych zakładach Grupy:
Nie wiedziałem że skala użycia chmielu jest/była tak nikła (w skali całego roku cała grupa zużyła 48 242 kg chmielu, co jest, mili Państwo, ilością 2 wywrotek. Dla wszystkich browarów!) Oczywiście, chmiel to przyprawa, ale kurka...
Ciekawie wygląda też stosunek zużycia chmielu do słodu w poszczególnych miejscach.
Teraz pytania:
1. Ktoś wie jak to wyglądało w zeszłym roku także dla pozostałych graczy rynkowych? Tzn. jakie ilości słodu i chmielu zużyło np. takie KP czy Van Pur?
2. Żywiec chwali się mocno że wspiera rodzimych dostawców i plantatorów (100% chmielu od polskich plantatorów już nie będzie prawdą, biorąc pod uwagę APA. Poza tym 2 wywrotki szału nie robią). Zatem, skąd pochodzi słód, czy to też głównie Polska, czy import? gdzieś czytałem o transportach słodu z portu Gdańsk/Gdynia, czyli import, w ilościach kilku tysięcy ton, ale to kilka/kilkanaście lat temu chyba a jak teraz?
Okocim ma swój elewator, wiec pewnie ściągają jęczmień od rolników na miejscu.
Bardzo mnie to ciekawi, jeśli ktoś może podzielić się bliżej wiedzą, poproszę...
Comment