Zużycie roczne surowców przez największych graczy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kones
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.07
    • 160

    Zużycie roczne surowców przez największych graczy

    Przeglądany przeze mnie ostatnio raport Grupy Żywiec za rok 2013 (pewnie większości z Was znany) nasunął mi kilka pytań.
    Tutaj link do szczególnie ciekawych informacji m.in. na temat zużycia słodu i chmielu w poszczególnych zakładach Grupy:

    Aukcja kończy się 2024-05-06 o godzinie 21:15:00. Obecna cena w aukcji to 40 PLN. Do tej pory złożono 1 ofertę kupna. Aukcja przeprowadzana jest w serwisie AfterMarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.


    Nie wiedziałem że skala użycia chmielu jest/była tak nikła (w skali całego roku cała grupa zużyła 48 242 kg chmielu, co jest, mili Państwo, ilością 2 wywrotek. Dla wszystkich browarów!) Oczywiście, chmiel to przyprawa, ale kurka...
    Ciekawie wygląda też stosunek zużycia chmielu do słodu w poszczególnych miejscach.

    Teraz pytania:
    1. Ktoś wie jak to wyglądało w zeszłym roku także dla pozostałych graczy rynkowych? Tzn. jakie ilości słodu i chmielu zużyło np. takie KP czy Van Pur?
    2. Żywiec chwali się mocno że wspiera rodzimych dostawców i plantatorów (100% chmielu od polskich plantatorów już nie będzie prawdą, biorąc pod uwagę APA. Poza tym 2 wywrotki szału nie robią). Zatem, skąd pochodzi słód, czy to też głównie Polska, czy import? gdzieś czytałem o transportach słodu z portu Gdańsk/Gdynia, czyli import, w ilościach kilku tysięcy ton, ale to kilka/kilkanaście lat temu chyba a jak teraz?
    Okocim ma swój elewator, wiec pewnie ściągają jęczmień od rolników na miejscu.

    Bardzo mnie to ciekawi, jeśli ktoś może podzielić się bliżej wiedzą, poproszę...
  • ElDesmadre
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 155

    #2
    48 ton to może i dwie wywrotki, ale żwiru Porównaj sobie masę właściwą żwiru i granulatu chmielowego.
    http://thebeervault.blogspot.com

    Comment

    • Gringo
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2007.07
      • 2156

      #3
      Można też powiedzieć że to skład pociągu złożony z 33 wagonów kolejowych wysuszonych szyszek chmielowych

      Comment

      • Kones
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2014.07
        • 160

        #4
        Racja. Niech będzie że mokrych szyszek chmielowych solidnie przeleżakowanych na otwartych placach składowych.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kones
          Okocim ma swój elewator, wiec pewnie ściągają jęczmień od rolników na miejscu.
          Mało prawdopodobne. Co by mieli z tym robić?
          Jeżeli jako surowiec niesłodowany, to i tak kupowanie od lokalesów o niewiadomych parametrach jest mało prawdopodobne.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Kemp
            Porucznik Browarny Tester
            • 2002.03
            • 357

            #6
            Patrząc na cyfry narzuca się jeden wniosek: ktoś kto to sporządził nie ma pojęcia o produkcji. W przypadku chmielu powinna być jednostka: kg alfa kwasów (bo tak się kupuje i rozlicza produkty chmielowe) i wtedy będzie to wyglądało bardziej realnie.
            Kemp

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kemp
              Patrząc na cyfry narzuca się jeden wniosek: ktoś kto to sporządził nie ma pojęcia o produkcji. W przypadku chmielu powinna być jednostka: kg alfa kwasów (bo tak się kupuje i rozlicza produkty chmielowe) i wtedy będzie to wyglądało bardziej realnie.
              To jest skierowane do zwykłych ludzi a nie ludzi z branży. Co mówią zwykłemu człowieczkowi alfa kwasy? Nic.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • zebediach
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2012.03
                • 96

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                To jest skierowane do zwykłych ludzi a nie ludzi z branży. Co mówią zwykłemu człowieczkowi alfa kwasy? Nic.
                Kwasy? Jakie kwasy? To co oni tam dają? Jakaś chemia pewnie.
                Tak by mógł sobie pomyśleć ktoś zwykły.

                Comment

                • Kemp
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.03
                  • 357

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                  To jest skierowane do zwykłych ludzi a nie ludzi z branży. Co mówią zwykłemu człowieczkowi alfa kwasy? Nic.
                  Zgadzam się, nie mniej jednak uważam, że takie przedstawienie informacji wprowadza czytającego w błąd, a wśród piszących na forum niezdrowe podniecenie i przeliczanie na wywrotki, wagony kolejowe surowca itp. Najprawdopodobniej informację opracowywał jakiś marketingowiec, któremu ważniejszy jest od zawartości merytorycznej ładny wizerunek, opakowanie, jakaś błyskotka.
                  Kemp

                  Comment

                  • leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

                    #10
                    Nie chce mi się czytać ani liczyć. Czy ktoś mógłby podać wyszło średnio ak na litr?

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kemp
                      Zgadzam się, nie mniej jednak uważam, że takie przedstawienie informacji wprowadza czytającego w błąd, a wśród piszących na forum niezdrowe podniecenie i przeliczanie na wywrotki, wagony kolejowe surowca itp. Najprawdopodobniej informację opracowywał jakiś marketingowiec, któremu ważniejszy jest od zawartości merytorycznej ładny wizerunek, opakowanie, jakaś błyskotka.
                      Nic nie wprowadza. Żeby wprowadzało to potencjalny odbiorca musiałby mieć jakąś podstawową wiedzę. Oczywiście, że marketingowiec, za to im się płaci, żeby wiedzieli jak trafić do odbiorcy. To jest dla zwykłego człowieka merytoryczna informacja. Tyli i tyle ton tego i tego.

                      Dwa dni temu miałem w browarze wycieczkę dzieciaków z Polski i Mołdawii. Według Ciebie powinienem im opowiadać o glukanach, amylazach, alfa kwasach i innych takich? Czy przekaz byłby skuteczny? Nie. Dzieciaki wyszły by znudzone.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Kemp
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2002.03
                        • 357

                        #12
                        Opowiadaj o czym chcesz. Ja swoje opowieści dostosowuję do danego odbiorcy. Zwracam tylko uwagę, na błąd w jednostce określającej ilość zużytego chmielu, a w tym przypadku posłużyło to jako argument do hejtowania.
                        Kemp

                        Comment

                        • leona
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.07
                          • 5853

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kemp
                          Opowiadaj o czym chcesz. Ja swoje opowieści dostosowuję do danego odbiorcy. Zwracam tylko uwagę, na błąd w jednostce określającej ilość zużytego chmielu, a w tym przypadku posłużyło to jako argument do hejtowania.
                          ...że niby Kones hejtuje bo z lekceważeniem napisał o dwu wywrotkach? Proszę cię... Hejt to będzie jak ktoś napisze, że kierujesz się korporacyjno-koncernową solidarnością

                          Comment

                          • Kemp
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2002.03
                            • 357

                            #14
                            No dobra, przesadziłem z tym hejtem, raczej sarkazm. Co do tej solidarności, to ja się solidaryzuję ze wszystkimi, którzy kierują się zdrowym rozsądkiem
                            Kemp

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23899

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                              Nic nie wprowadza. Żeby wprowadzało to potencjalny odbiorca musiałby mieć jakąś podstawową wiedzę. Oczywiście, że marketingowiec, za to im się płaci, żeby wiedzieli jak trafić do odbiorcy. To jest dla zwykłego człowieka merytoryczna informacja. Tyli i tyle ton tego i tego.

                              Dwa dni temu miałem w browarze wycieczkę dzieciaków z Polski i Mołdawii. Według Ciebie powinienem im opowiadać o glukanach, amylazach, alfa kwasach i innych takich? Czy przekaz byłby skuteczny? Nie. Dzieciaki wyszły by znudzone.
                              Ale przecież wiesz Jacer, że jeśli pominięto istotną rzecz, że ta jednostka to kiloalfakwasy, to tak naprawdę tego chmielu w kilogramach, którymi operuje zwykły człowiek było dużo dużo więcej.
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              Przetwarzanie...