Poszukuje piwa IPA lub AIPA z jak najmniejszą zawartością alkoholu.
IPA/AIPA z najmniejszą zawartością alkoholu
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sudety Wyświetlenie odpowiedziA z polskich ?
Comment
-
-
Najmniejsza zawartość alkoholu powinna dyskwalifikować zarówno oryginał brytyjski jak i trawestację. Podstawową ideą East India Pale Ale było to, że piwo ma przetrwać drogę do Indii, więc zarówno ekstrakt jak i alkohol na ówczesne czasy powinny być wyższe: 15,2-17 blg, ok 3blg (piwo warzone na eksport ma mieć wyższy ekstrakt, ale mniejszą goryczkę)
IBUs: 35-60
ABV:5- 7.5% (średnio około 6%)Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Powinieneś poszukać jakichś session IPA, do głowy przychodzą mi teraz: CaMoSi z Pol A Czech, Red Hot Hoppy Lips z Widawy, Tropicalia z Piwnego Podziemia, Idzie Sesja i Session IPA z Artezana, i Piece of Cake z Trzech Kumpli. Są też session IPA w edycji czarnej, czyli np. Akka Dakka Blakka z Piwnego Podziemia. Zawartości alkoholu w każdym z nich do indywidualnego doczytania, w każdym razie niżej już ciężko zejść, zgaduję że nawet z dostaniem wymienionych przeze mnie piw możesz mieć problem
Comment
-
-
Camosi już mi jedna osoba na pw polecała, ale tu jest chyba podobny problem jak i z innymi wymienionymi. Chodzi o to że te piwa nie są robione cały czas. Sklepów z piwami rzemieślniczymi to mam w promieniu kilku kilometrów pewnie z kilkadziesiąt, więc z dostaniem nie było by problemu jeśli one były by regularnie robione.
Obecnie z regularnie robionych i powszechnie dostępnych to mam:
Pinta Oto Mata IPA - 5,2%
Doctor Brew Sunny 83 (dawniej Sunny ALE) - 5,2%
Doctor Brew Cascade IPA - 5,6%
Pinta Atak Chmielu - 6,1%
Ale Browar Rowing Jack - 6,2%
Doctor Brew American IPA - 6,2%
Doctor Brew Centennial IPA - 6,2%
Doctor Brew Mosaic IPA - 6,2%
Comment
-
-
Jedno nie, ale jak się wypija np. pięć 8%, szczególnie latem....
Dlatego raczej pytam o polskie piwa bo zagraniczne niestety cenami odstraszają, a jakością często wcale nie nadrabiają.
Obecnie mój nr 1 względem zawartości alkoholu i stosunku ceny do jakości to Oto Mata IPA.
Jeszcze jest Ciechan AIPA - 5,4% ale cena już o około 2 zł wyższa od Oto Mata.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sudety Wyświetlenie odpowiedziObecnie z regularnie robionych i powszechnie dostępnych to mam:
Pinta Oto Mata IPA - 5,2%
Doctor Brew Sunny 83 (dawniej Sunny ALE) - 5,2%
Doctor Brew Cascade IPA - 5,6%
Pinta Atak Chmielu - 6,1%
Ale Browar Rowing Jack - 6,2%
Doctor Brew American IPA - 6,2%
Doctor Brew Centennial IPA - 6,2%
Doctor Brew Mosaic IPA - 6,2%
Comment
-
-
Przyzwoity, choć zmienny jest też Lwówek Jankes z BRJ (4,5%) - nie wiem jak tam aktualne warki stoją, aczkolwiek kiedyś bywało nieźle ze smakiem/aromatem chmieli amerykańskich.
No ale przede wszystkim (dziwię się, że nikt nie podał) Śnieg na Beniowej z browaru Ursa Maior. Ja wiem, że panuje delikatny hejt na tego producenta (nie twierdzę, że całkowicie niezasłużony), ale akurat to piwo mają baaardzo udane - lekkie, mocno aromatyczne, orzeźwiające, niskoalkoholowe (4,2%) - naprawdę świetna sprawa na lato. Piłem z trzech różnych warek i za każdym razem było naprawdę dobre. Myślę, że obok Summer Ale z Doctor Brew są to dwa najlżejsze alkoholowo piwa na naszym rynku, które oferują przy okazji przyzwoite aromatyczne nachmielenie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BoyLer Wyświetlenie odpowiedziDorzucił bym Doctor Brew Summer Ale - 4,2%
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yaro74 Wyświetlenie odpowiedziJest jeszcze Ciechan AIPA 5,4%, Kormoran AIPA 6,0% i Lubuskie IPA 5,6%
AIPA z Kormorana ostatnimi czasy coś strasznie spadła na jakości i też powyżej 8 zł
Lubuskie IPA - szału nie robi.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GreenFox Wyświetlenie odpowiedziLwówek Jankes z BRJ (4,5%
Co do Ursy to piłem od nich Megalomana i był całkiem fajny, ale z tego co pamiętam to trochę przesadzili z cenami. Nie wiem jak to teraz wygląda, ale kiedyś płaciłem 9,50.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belze Wyświetlenie odpowiedziA czemu AIPA a nie APA ? Szukanie niskoprocentowych piw typu IPA to tak jak szukanie lekkiego RISa czy BW.
Czego od tego piwa oczekujesz?
No i cena tu też gra rolę bo piję dość często i z reguły nie jedno.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sudety Wyświetlenie odpowiedzi
Jankes ma tylko 4,5% ? No to by było super bo i jakościowo i cenowo naprawdę daje radę. Dzięki bo jakoś zapomniałem o tym piwie.Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Comment
-
Comment