Piwo a indeks glikemiczny z maltozy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • markus73
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.08
    • 88

    Piwo a indeks glikemiczny z maltozy

    Jako ze prawie rok zajmuję sie dietetyka i ponad 7 lat robię wlasne wyroby bez chemii nurtuje mnie sprawa wysokiego indeksu glikemicznnego w piwie 110 .
    Pytam ponieważ w przeciagu 8 miesięcy straciłem 26 kg z czego jestem dumny i PIJĄC piwo do 4 dziennie zastanawia mnie czy są oficjalne wyniki ze po wypiciu piwa podwyzsza sie ig.we krwi w takim stopniu 110
    Polskich niby piw niepijam bo to nie jest piwo na etykiecie tu unas na Tyskim i nietylko jest dokladny sklad a w nim syrop glukozowo- fruktozowy pijac cos takiego niewarto by sie przejmowac maltoza bo sieje wieksze spustoszenie organizmu i brzuszek rosnie.
    Czy moze ma ktos jakies wyniki badania krwi na krzywa cukrowa lub inne dane o zawartosci maltozy w przefermentowanym piwie .
    Pozdrawiam
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Te 110 to wprowadził do literatury Montigniac, co jest może prawdą dla Karmi, ale nie dla piwa. Podobnie nie ma się co zbytnio stresować syropem glukozowo-fruktozowym w koncerniakach. I jedno i drugie w prawidłowo odfermentowanym piwie nie występuje, bo zostało przerobione przez drożdże do alkoholu i CO2.
    Oczywiście, jeśli syrop jest używany do dosładzania, albo zostanie przerwana fermentacja, tak aby piwo było słodsze (bo została nieprzefermentowana maltoza), to wówczas indeks jest wyższy. Trzeba również pamiętać o alkoholu, który też chyba pobudza wydzielanie insuliny.

    Oczywiście słodki porter bałtycki będzie miał wyższy indeks glikemiczny, niż wytrawne West Coast IPA, ale na pewno przyjmowanie indeksu glikemicznego maltozy jest bez sensu.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • markus73
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.08
      • 88

      #3
      To ze syrop glukozowo-fruktozowy lub odwrotnie to jedna z przyczyn otylosci ,miżdzycy itp.niepodlega nawet dyskusji .
      Alkohol raczej obniża cukier we krwi i niewydziela insuliny.
      Jedyna sprawa to wlasnie maltoza do jakiego stopnia zostaje fermentowana jak to obliczyc ile w piwie jasnym jej zostaje?
      Pozdrawiam

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika markus73
        To ze syrop glukozowo-fruktozowy lub odwrotnie to jedna z przyczyn otylosci ,miżdzycy itp.niepodlega nawet dyskusji .
        Alkohol raczej obniża cukier we krwi i niewydziela insuliny.
        Jedyna sprawa to wlasnie maltoza do jakiego stopnia zostaje fermentowana jak to obliczyc ile w piwie jasnym jej zostaje?
        Pozdrawiam
        Ale tego syropu glukozowego w gotowym piwie nie ma, bo drożdże go zeżarły. Więc jeśli jest dla kogoś szkodliwy, to dla nich. Zresztą jest. Maltoza w jasnym piwie powinna być odefermentowana do zera.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • jurkas74
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2008.04
          • 57

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
          Ale tego syropu glukozowego w gotowym piwie nie ma, bo drożdże go zeżarły. Więc jeśli jest dla kogoś szkodliwy, to dla nich. Zresztą jest. Maltoza w jasnym piwie powinna być odefermentowana do zera.
          Na pewno do zera? Przecież zawsze po fermentacji zostają cukry szczątkowe, oczywiście w jasnych lagerach ich ilość jest niewielka (gdzieś czytałem że ok 10g/l) ale są.
          A swoją drogą bardzo mnie ciekawi jak był liczony indeks glikemiczny dla alkoholi, doświadczalnie czy teoretycznie

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jurkas74
            Na pewno do zera? Przecież zawsze po fermentacji zostają cukry szczątkowe, oczywiście w jasnych lagerach ich ilość jest niewielka (gdzieś czytałem że ok 10g/l) ale są.
            A swoją drogą bardzo mnie ciekawi jak był liczony indeks glikemiczny dla alkoholi, doświadczalnie czy teoretycznie
            Oczywiście zostają cukry, ale są to dekstryny, a nie maltoza.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • madu
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.03
              • 76

              #7
              Zdaje się że dekstryny też mają wysoki ig ,około 100.No i ile dekstryn w piwie zostaje po fermentacji.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                W Tyskim i podobnych piwach - zero. Przeciętne przemysłowe lagery są odfermentowane do granic możliwości, nawet białka i celuloza są rozkładane w procesie zacierania.

                Comment

                • jurkas74
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2008.04
                  • 57

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                  W Tyskim i podobnych piwach - zero. Przeciętne przemysłowe lagery są odfermentowane do granic możliwości, nawet białka i celuloza są rozkładane w procesie zacierania.
                  Bez przesady nawet dla koncernów te granice możliwości to nie 0 , cukry szczątkowe zawsze pozostają po fermentacji, może być ich mniej lub więcej w zależności od kilku czynników ale są. Gdyby w UE był obowiązek publikacji tabel kaloryczności dla alkoholi (tak jak dla wszystkich produktów spożywczych) to sprawę mielibyśmy załatwioną. Ale na szczęście w USA producenci publikują odpowiednie dane, pod linkiem http://www.millercoors.com/Our-Beers...cts-Codes.aspx można sprawdzić podstawowe parametry dla piw z SABMiller (jest m.in: Lech, Tyskie) Oczywiście można się spierać jakiego rodzaju są to węglowodany.

                  Comment

                  • Rufi3M
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.03
                    • 44

                    #10
                    Kaloryczność w piwie jest głównie z alkoholu ale...


                    Bez przerwy słyszy się, że alkohol to bomba kaloryczna i że od picia przybiera się na wadze. Jednak Tony Edwards twierdzi, że jest to mit ...
                    Last edited by Rufi3M; 2015-06-15, 07:50.

                    Comment

                    • Palagrin
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2014.12
                      • 9

                      #11
                      Z ciekawości jak są dofermentowane lagery sprawdziłem heinekena. Na etykiecie opisane ekstrakt 11,4% wagowo, alkohol 5%. To szacuję sobie że powinno zostać jakieś 1,3% cukrów to blg końcowe w okolicach 0-0,5BLG powinno być (uwzględniając, że już sam alkohol obniży gęstość) - sprawdzam a tu blg wyraźnie powyżej 1 blg - myślę że nawet bliżej 2GBL niż 1BLGm wiec trochę tych cukrów zostaje.

                      Comment

                      • Rufi3M
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2014.03
                        • 44

                        #12
                        nie można sprawdzać blg w cieczy z alkoholem bo wyniki są niemiarodajne

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23860

                          #13
                          Można ballingometrem.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • Rufi3M
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2014.03
                            • 44

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                            Można ballingometrem.
                            a niby jak ?

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23860

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rufi3M
                              a niby jak ?
                              Normalnie, wlewasz próbkę do probówki, odgazowujesz, sprawdzasz jeszcze czy ma temp. kalibracji ballingometru, wsadzasz ballingometr, robisz oczami odczyt i masz

                              Wyniki nie są jednoznaczne przy użyciu refraktometru gdzie alkohol faktycznie zaburza odczyt.
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              Przetwarzanie...