Nie mam już tej etykiety. Nie robiłem notatek z ety.
Portery bałtyckie z innych państw/górnej fermentacji
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedziLwowskiego akurat leżakuję w piwnicy, bo sprzedają go na moim osiedlu. Słyszałem o nim jednak średnie opinie.
Mnie nie urzekł (choć był kilka dni przed terminem) i za karę poszedł się przeleżakować jeszcze z rok do piwnicy. Chociaż raczej za wiele mu to nie pomoże.
Moim zdaniem za 4,50zł lepiej kupić coś polskiego
Comment
-
-
Zależy czego się szuka. Tych szwedzkich nie przypominam sobie, bym pił. Bałtyckie z "Pribałtyki", Białorusi i Rosji są różne. Jedne lepsze, inne gorsze. Niektóre mocno już osłabiono i odbarwiono na przestrzeni czasu i więcej mają z koźlaków niż z porterów, ale wszystkie, które piłem były dolnej fermentacji.Last edited by e-prezes; 2015-06-15, 19:56.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedziA co powiesz o tym, że w Żywcu jeszcze na początku XX w. robiono porter bałtycki na drożdżach górnej fermentacji?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedziLwowski to ranga GIP lub tych mocniejszych koźlaków.
Mnie nie urzekł (choć był kilka dni przed terminem) i za karę poszedł się przeleżakować jeszcze z rok do piwnicy. Chociaż raczej za wiele mu to nie pomoże.
Moim zdaniem za 4,50zł lepiej kupić coś polskiego
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziThisted Limfjords PorterLast edited by zgroza; 2015-06-15, 23:49.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Skoro to temat o porterach bałtyckich, to mam pytanie. Leżakuję owe portery bałtyckie i RISy w szafce w mieszkaniu w bloku, gdzie temperatura w lecie dochodzi do dużych wartości. I tutaj pytanie, czy takie warunku negatywnie wpłyną na piwa ? czy raczej się nie przejmować ?Last edited by jawlo; 2015-06-17, 20:39.
Comment
-
-
Oj takie ciepłe warunki na 99% wpłyną i to nie do końca pozytywnie.
Gugle i czytamy
Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
Zapraszamy na codzienne wiadomości z Krakowa, z Wrocławia, z całej Polski, świata nawet z kosmosu. Też możesz coś opublikować, jeśli masz ochotę.
Spojrzałem w zakładkę po lewej stronie, gdzie zebrałem wszystkie dotychczasowe wpisy edukacyjne. Okazuje się, że nigdy nie napisałem nic o poprawnym przechowywaniu już kupionego piwa. To ważny aspekt, bo nieodpowiednie warunki mogą bardzo źle wpłynąć na smak i aromat. Odpowiednie zaś robią z piwem takie cuda, o których – jak to mawiał Ferdynand Kiepski – „nie […]
itp. itd.
idealnie to coś pomiędzy 8C a 12C
Nie pamiętam tych widełek. Ale trzymanie w lodówce rok czy w ciepłej szafce może spowodować różne zmiany.
Znajdź kumpla lub kogoś z rodziny z piwnicą lub czymś podobnym i tam wsadź na zapomnienie spory kartonik piw :]
pozdrawiam
Comment
-
-
25.5 C to nie mało
Ja tam wolę uważać, bo jak mi się "skasztanią" moje zapasy to nie dość, że będzie żałoba narodowa plus (a dokładnie minus) kilka zł w plecy, to szkoda po prostu setki dobrego piwa.
Zawsze możesz zrobić tak, że jedna butelka z tej samej warki do szafki 25C a inne w chłodniejsze miejsce
Za rok wypij i masz rezultat
Przyjemne z pożytecznym :]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedziOj takie ciepłe warunki na 99% wpłyną i to nie do końca pozytywnie.
Gugle i czytamy
Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
Zapraszamy na codzienne wiadomości z Krakowa, z Wrocławia, z całej Polski, świata nawet z kosmosu. Też możesz coś opublikować, jeśli masz ochotę.
Spojrzałem w zakładkę po lewej stronie, gdzie zebrałem wszystkie dotychczasowe wpisy edukacyjne. Okazuje się, że nigdy nie napisałem nic o poprawnym przechowywaniu już kupionego piwa. To ważny aspekt, bo nieodpowiednie warunki mogą bardzo źle wpłynąć na smak i aromat. Odpowiednie zaś robią z piwem takie cuda, o których – jak to mawiał Ferdynand Kiepski – „nie […]
itp. itd.
idealnie to coś pomiędzy 8C a 12C
Nie pamiętam tych widełek. Ale trzymanie w lodówce rok czy w ciepłej szafce może spowodować różne zmiany.
Znajdź kumpla lub kogoś z rodziny z piwnicą lub czymś podobnym i tam wsadź na zapomnienie spory kartonik piw :]
pozdrawiam
dzięki za odpowiedź poszperałem w domu i znalazłem dwa stare lodówko-pojemniki trzymające temperaturę, a do tego kilka wkładów. Przetestowałem i temperatura utrzymuje się w graniach 10-15 stopni. Jedyny minus to taki, że codziennie muszę wkłady wyjmować i zamrażać przez kilka godzin.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi25.5 C to nie mało
Comment
-
Comment