Portery bałtyckie z innych państw/górnej fermentacji

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19269

Nie mam już tej etykiety. Nie robiłem notatek z ety.

Comment

• Petitpierre
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2014.01
      • 2570

Bo w takim przypadku trzeba by u źródła, czyli co autor-browar miał na myśli, bo jeśli jest strona, to tam na pewno coś jest, prawda, kłamstwo, ale zawsze.
      Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

• dlugas
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2006.04
        • 4014

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
        Lwowskiego akurat leżakuję w piwnicy, bo sprzedają go na moim osiedlu. Słyszałem o nim jednak średnie opinie.
        Lwowski to ranga GIP lub tych mocniejszych koźlaków.
        Mnie nie urzekł (choć był kilka dni przed terminem) i za karę poszedł się przeleżakować jeszcze z rok do piwnicy. Chociaż raczej za wiele mu to nie pomoże.
        Moim zdaniem za 4,50zł lepiej kupić coś polskiego
        Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
        Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
        FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• Dukat_WSI
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2015.03
          • 781

dlugas, z ust mi wyjąłeś trafne określenie - "mocniejsze koźlaki"! Trafnie oddaje naturę wielu polskich porterów! W pytę!
          Niemniej jednak szukam odmiany, niekoniecznie po cenie zachodniego kraftu.

Comment

• e-prezes
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19269

Zależy czego się szuka. Tych szwedzkich nie przypominam sobie, bym pił. Bałtyckie z "Pribałtyki", Białorusi i Rosji są różne. Jedne lepsze, inne gorsze. Niektóre mocno już osłabiono i odbarwiono na przestrzeni czasu i więcej mają z koźlaków niż z porterów, ale wszystkie, które piłem były dolnej fermentacji.
            Last edited by e-prezes; 2015-06-15, 19:56.

Comment

• Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
              A co powiesz o tym, że w Żywcu jeszcze na początku XX w. robiono porter bałtycki na drożdżach górnej fermentacji?
              Z Żywca to jest porter beskidzki.

Comment

• Kones
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2014.07
                • 160

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
                Lwowski to ranga GIP lub tych mocniejszych koźlaków.
                Mnie nie urzekł (choć był kilka dni przed terminem) i za karę poszedł się przeleżakować jeszcze z rok do piwnicy. Chociaż raczej za wiele mu to nie pomoże.
                Moim zdaniem za 4,50zł lepiej kupić coś polskiego
                Zgoda. I tak też robię stawiając na komesa, okocimski lub żywiecki(ranga cenowa). Kolega jednakowoż rozpytywał się o inne, a ten jest względnie dostępny, niedrogi i wciąż bardziej obcy, zatem polecam. Nawet nie chodzi o wysublimowany smak a o materiał porównawczy. Polska dobrymi porterami bałtyckimi stoi i nie ma powodu żeby szukać innych, ale z ciekawości warto...

Comment

• zgroza
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2008.03
                  • 3606

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                  Thisted Limfjords Porter
                  Porter Limfjordzki jest pełnokrwistym, dolnofermentacyjnym porterem bałtyckim, nawet jeśli geograficznie mu bliżej Morza Północnego. Poza tym nie ma nic współnego z piwną rewolucją, to piwo z tradycją. Proszę nie szerzyć potwarzy!
                  Last edited by zgroza; 2015-06-15, 23:49.
                  Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• jawlo
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.05
                    • 2

Skoro to temat o porterach bałtyckich, to mam pytanie. Leżakuję owe portery bałtyckie i RISy w szafce w mieszkaniu w bloku, gdzie temperatura w lecie dochodzi do dużych wartości. I tutaj pytanie, czy takie warunku negatywnie wpłyną na piwa ? czy raczej się nie przejmować ?
                    Last edited by jawlo; 2015-06-17, 20:39.

Comment

• dlugas
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2006.04
                      • 4014

Oj takie ciepłe warunki na 99% wpłyną i to nie do końca pozytywnie.
                      Gugle i czytamy
                      Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.

Zapraszamy na codzienne wiadomości z Krakowa, z Wrocławia, z całej Polski, świata nawet z kosmosu. Też możesz coś opublikować, jeśli masz ochotę.

Spojrzałem w zakładkę po lewej stronie, gdzie zebrałem wszystkie dotychczasowe wpisy edukacyjne. Okazuje się, że nigdy nie napisałem nic o poprawnym przechowywaniu już kupionego piwa. To ważny aspekt, bo nieodpowiednie warunki mogą bardzo źle wpłynąć na smak i aromat. Odpowiednie zaś robią z piwem takie cuda, o których – jak to mawiał Ferdynand Kiepski – „nie […]

itp. itd.

idealnie to coś pomiędzy 8C a 12C
                      Nie pamiętam tych widełek. Ale trzymanie w lodówce rok czy w ciepłej szafce może spowodować różne zmiany.
                      Znajdź kumpla lub kogoś z rodziny z piwnicą lub czymś podobnym i tam wsadź na zapomnienie spory kartonik piw :]

pozdrawiam

Comment

• Sim666
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2015.01
                        • 153

Ja mam w szafce aktualnie 25.5, napisane w każdym z tych linków, że to okolice 'bezpiecznego maksimum'... więc stoją.

Comment

• dlugas
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2006.04
                          • 4014

25.5 C to nie mało
                          Ja tam wolę uważać, bo jak mi się "skasztanią" moje zapasy to nie dość, że będzie żałoba narodowa plus (a dokładnie minus) kilka zł w plecy, to szkoda po prostu setki dobrego piwa.

Zawsze możesz zrobić tak, że jedna butelka z tej samej warki do szafki 25C a inne w chłodniejsze miejsce
                          Za rok wypij i masz rezultat
                          Przyjemne z pożytecznym :]

Comment

• e-prezes
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19269

Generalnie tak jak z piwniczkami do leżakowania win. Jak się ich nie ma (nie ma na to warunków) to nie ma sensu leżakować.

Comment

• jawlo
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.05
                              • 2

Oj takie ciepłe warunki na 99% wpłyną i to nie do końca pozytywnie.
                              Gugle i czytamy
                              Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.

Zapraszamy na codzienne wiadomości z Krakowa, z Wrocławia, z całej Polski, świata nawet z kosmosu. Też możesz coś opublikować, jeśli masz ochotę.

Spojrzałem w zakładkę po lewej stronie, gdzie zebrałem wszystkie dotychczasowe wpisy edukacyjne. Okazuje się, że nigdy nie napisałem nic o poprawnym przechowywaniu już kupionego piwa. To ważny aspekt, bo nieodpowiednie warunki mogą bardzo źle wpłynąć na smak i aromat. Odpowiednie zaś robią z piwem takie cuda, o których – jak to mawiał Ferdynand Kiepski – „nie […]

itp. itd.

idealnie to coś pomiędzy 8C a 12C
                              Nie pamiętam tych widełek. Ale trzymanie w lodówce rok czy w ciepłej szafce może spowodować różne zmiany.
                              Znajdź kumpla lub kogoś z rodziny z piwnicą lub czymś podobnym i tam wsadź na zapomnienie spory kartonik piw :]

pozdrawiam

dzięki za odpowiedź poszperałem w domu i znalazłem dwa stare lodówko-pojemniki trzymające temperaturę, a do tego kilka wkładów. Przetestowałem i temperatura utrzymuje się w graniach 10-15 stopni. Jedyny minus to taki, że codziennie muszę wkłady wyjmować i zamrażać przez kilka godzin.

Comment

• Sim666
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2015.01
                                • 153

25.5 C to nie mało
                                No to zjechałem do niecałych 23 :P W zimie pewno poniżej 20 uda się osiągnąć, ale kto wie ile z tego ją przetrwa

Comment

Przetwarzanie...
                                X