Portery bałtyckie z innych państw/górnej fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19269

    #16
    Nie mam już tej etykiety. Nie robiłem notatek z ety.

    Comment

    • Petitpierre
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2014.01
      • 2570

      #17
      Bo w takim przypadku trzeba by u źródła, czyli co autor-browar miał na myśli, bo jeśli jest strona, to tam na pewno coś jest, prawda, kłamstwo, ale zawsze.
      Mały porterek-przyjaciel nerek

      Comment

      • dlugas
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2006.04
        • 4014

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
        Lwowskiego akurat leżakuję w piwnicy, bo sprzedają go na moim osiedlu. Słyszałem o nim jednak średnie opinie.
        Lwowski to ranga GIP lub tych mocniejszych koźlaków.
        Mnie nie urzekł (choć był kilka dni przed terminem) i za karę poszedł się przeleżakować jeszcze z rok do piwnicy. Chociaż raczej za wiele mu to nie pomoże.
        Moim zdaniem za 4,50zł lepiej kupić coś polskiego
        Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
        Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
        FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

        Comment

        • Dukat_WSI
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2015.03
          • 781

          #19
          dlugas, z ust mi wyjąłeś trafne określenie - "mocniejsze koźlaki"! Trafnie oddaje naturę wielu polskich porterów! W pytę!
          Niemniej jednak szukam odmiany, niekoniecznie po cenie zachodniego kraftu.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19269

            #20
            Zależy czego się szuka. Tych szwedzkich nie przypominam sobie, bym pił. Bałtyckie z "Pribałtyki", Białorusi i Rosji są różne. Jedne lepsze, inne gorsze. Niektóre mocno już osłabiono i odbarwiono na przestrzeni czasu i więcej mają z koźlaków niż z porterów, ale wszystkie, które piłem były dolnej fermentacji.
            Last edited by e-prezes; 2015-06-15, 19:56.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
              A co powiesz o tym, że w Żywcu jeszcze na początku XX w. robiono porter bałtycki na drożdżach górnej fermentacji?
              Z Żywca to jest porter beskidzki.

              Comment

              • Kones
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2014.07
                • 160

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
                Lwowski to ranga GIP lub tych mocniejszych koźlaków.
                Mnie nie urzekł (choć był kilka dni przed terminem) i za karę poszedł się przeleżakować jeszcze z rok do piwnicy. Chociaż raczej za wiele mu to nie pomoże.
                Moim zdaniem za 4,50zł lepiej kupić coś polskiego
                Zgoda. I tak też robię stawiając na komesa, okocimski lub żywiecki(ranga cenowa). Kolega jednakowoż rozpytywał się o inne, a ten jest względnie dostępny, niedrogi i wciąż bardziej obcy, zatem polecam. Nawet nie chodzi o wysublimowany smak a o materiał porównawczy. Polska dobrymi porterami bałtyckimi stoi i nie ma powodu żeby szukać innych, ale z ciekawości warto...

                Comment

                • zgroza
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2008.03
                  • 3606

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                  Thisted Limfjords Porter
                  Porter Limfjordzki jest pełnokrwistym, dolnofermentacyjnym porterem bałtyckim, nawet jeśli geograficznie mu bliżej Morza Północnego. Poza tym nie ma nic współnego z piwną rewolucją, to piwo z tradycją. Proszę nie szerzyć potwarzy!
                  Last edited by zgroza; 2015-06-15, 23:49.
                  Lotna ekspozytura browaru

                  Też Was kocham.

                  Comment

                  • jawlo
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.05
                    • 2

                    #24
                    Skoro to temat o porterach bałtyckich, to mam pytanie. Leżakuję owe portery bałtyckie i RISy w szafce w mieszkaniu w bloku, gdzie temperatura w lecie dochodzi do dużych wartości. I tutaj pytanie, czy takie warunku negatywnie wpłyną na piwa ? czy raczej się nie przejmować ?
                    Last edited by jawlo; 2015-06-17, 20:39.

                    Comment

                    • dlugas
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2006.04
                      • 4014

                      #25
                      Oj takie ciepłe warunki na 99% wpłyną i to nie do końca pozytywnie.
                      Gugle i czytamy
                      Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.


                      Zapraszamy na codzienne wiadomości z Krakowa, z Wrocławia, z całej Polski, świata nawet z kosmosu. Też możesz coś opublikować, jeśli masz ochotę.

                      Spojrzałem w zakładkę po lewej stronie, gdzie zebrałem wszystkie dotychczasowe wpisy edukacyjne. Okazuje się, że nigdy nie napisałem nic o poprawnym przechowywaniu już kupionego piwa. To ważny aspekt, bo nieodpowiednie warunki mogą bardzo źle wpłynąć na smak i aromat. Odpowiednie zaś robią z piwem takie cuda, o których – jak to mawiał Ferdynand Kiepski – „nie […]


                      itp. itd.

                      idealnie to coś pomiędzy 8C a 12C
                      Nie pamiętam tych widełek. Ale trzymanie w lodówce rok czy w ciepłej szafce może spowodować różne zmiany.
                      Znajdź kumpla lub kogoś z rodziny z piwnicą lub czymś podobnym i tam wsadź na zapomnienie spory kartonik piw :]

                      pozdrawiam
                      Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                      Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                      FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                      Comment

                      • Sim666
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2015.01
                        • 153

                        #26
                        Ja mam w szafce aktualnie 25.5, napisane w każdym z tych linków, że to okolice 'bezpiecznego maksimum'... więc stoją.

                        Comment

                        • dlugas
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2006.04
                          • 4014

                          #27
                          25.5 C to nie mało
                          Ja tam wolę uważać, bo jak mi się "skasztanią" moje zapasy to nie dość, że będzie żałoba narodowa plus (a dokładnie minus) kilka zł w plecy, to szkoda po prostu setki dobrego piwa.

                          Zawsze możesz zrobić tak, że jedna butelka z tej samej warki do szafki 25C a inne w chłodniejsze miejsce
                          Za rok wypij i masz rezultat
                          Przyjemne z pożytecznym :]
                          Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                          Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                          FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19269

                            #28
                            Generalnie tak jak z piwniczkami do leżakowania win. Jak się ich nie ma (nie ma na to warunków) to nie ma sensu leżakować.

                            Comment

                            • jawlo
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.05
                              • 2

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
                              Oj takie ciepłe warunki na 99% wpłyną i to nie do końca pozytywnie.
                              Gugle i czytamy
                              Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.


                              Zapraszamy na codzienne wiadomości z Krakowa, z Wrocławia, z całej Polski, świata nawet z kosmosu. Też możesz coś opublikować, jeśli masz ochotę.

                              Spojrzałem w zakładkę po lewej stronie, gdzie zebrałem wszystkie dotychczasowe wpisy edukacyjne. Okazuje się, że nigdy nie napisałem nic o poprawnym przechowywaniu już kupionego piwa. To ważny aspekt, bo nieodpowiednie warunki mogą bardzo źle wpłynąć na smak i aromat. Odpowiednie zaś robią z piwem takie cuda, o których – jak to mawiał Ferdynand Kiepski – „nie […]


                              itp. itd.

                              idealnie to coś pomiędzy 8C a 12C
                              Nie pamiętam tych widełek. Ale trzymanie w lodówce rok czy w ciepłej szafce może spowodować różne zmiany.
                              Znajdź kumpla lub kogoś z rodziny z piwnicą lub czymś podobnym i tam wsadź na zapomnienie spory kartonik piw :]

                              pozdrawiam

                              dzięki za odpowiedź poszperałem w domu i znalazłem dwa stare lodówko-pojemniki trzymające temperaturę, a do tego kilka wkładów. Przetestowałem i temperatura utrzymuje się w graniach 10-15 stopni. Jedyny minus to taki, że codziennie muszę wkłady wyjmować i zamrażać przez kilka godzin.

                              Comment

                              • Sim666
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2015.01
                                • 153

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
                                25.5 C to nie mało
                                No to zjechałem do niecałych 23 :P W zimie pewno poniżej 20 uda się osiągnąć, ale kto wie ile z tego ją przetrwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X