Portery bałtyckie z innych państw/górnej fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dlugas
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2006.04
    • 4014

    #31
    Wsadziłem czujnik stacji pogody do szafki, w której mają moje piwa poczekalnie w drodze do lodówki lub do piwnicy no i za różowo też nie jest

    23 C !!!

    Skonfrontuję ten wynik z innym termometrem i trzeba będzie tam nie trzymać
    Wsadzę za to czujnik do piwnicy, bo w sumie nie wiem ile mam tam w lecie i w zimie

    Pozdrawiam

    BTW. Nie które piwa leżały w tej szafce i pół roku i jakiś większych negatywnych zmian w smaku nie odczułem, ale w sumie nie miałem porównania z tymi co czekają w piwnicy

    Czas na testy :]
    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

    Comment

    • brugge216
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.01
      • 15

      #32
      Ja mam w pseudopiwnicy w kartonie z płytkami styropianu latem 18 stopni i co do leżakowania "większych" porterów zastrzeżeń nie mam, ale jakieś koźlaki czy 18 czasem starzeją się w płytki, ubogi sposób.

      Comment

      • Kones
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2014.07
        • 160

        #33
        ciekawy temat do pracy np. magisterskiej. A masz te same 18tki w różnych miejscach żeby porównać? bo może problemem ubogości jest właśnie fakt że to zaledwie 18tki? Poza tym, jaki wpływ może mieć np mikrorozszczelnienie kapsla pomiędzy butelkami? Ciekawe, czy w ogóle porównywanie butelek nawet tej samej warki, przechowywanych w tym samym miejscu jest miarodajne. Czy zdarzyło się że 2 takie same portery, stojące obok siebie różniły się w detalach po otwarciu, ktoś robił taki hobbystyczny test porównawczy?
        I jeszcze, jak starzeje się łódzki, skoro zamknięty jest w szczelnej konserwie?

        Comment

        • brugge216
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.01
          • 15

          #34
          Kapsle lakuję woskiem. Zawsze mógłbym jakieś dodatkowe eksperymenty złożyć, ale chłodniejszego miejsca do leżakowania na długi termin nie znajdę, przynajmniej jesień-wiosna jest ok
          Łódzki starzeje się bardzo przyjemnie, staram się tylko, by puszka była nie powgniatana

          Comment

          • javiki
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.03
            • 83

            #35
            Ja sobie lażakuję piwa w domu. temp typowo domowa- latem wyższa niż 25st
            Ostatnio piłem Żywca 3 lata stojącego w szafce- bardzo pięknie dojrzał. Wcześniej piłem 3 letniego Komesa Portera - tez rewelacja była, ale za to mocno chmielone RISY -tracą aromat -zostaje tylko mocna gorycz. Imperator Bałtycki 1 warka -wypity 1 maja - zupełnie inne piwo. Aromatu chmielowego nie było

            Comment

            • Dukat_WSI
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2015.03
              • 781

              #36
              Bo aromat chmielowy zanika z czasem - jest to normalny proces.

              Comment

              • danio_145
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.02
                • 723

                #37
                Wczoraj piłem dwa piwa oznaczone jako porter. 6,5% alkoholu. Ekstraktu nie było, ale pewnie było to jakieś 15%. Jeden z chorwackiego browaru Zmajska Pivovara a drugi z serbskiego mikursa Kabinet Brewery. Oba bardzo smaczne, choć bardziej podszedł mi chorwacki.

                Comment

                • Bolo88
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.06
                  • 40

                  #38
                  Od poniedziałku w Lidlu Argus Porter Czarny. Osiemnastak
                  Last edited by Bolo88; 2015-07-02, 22:58.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X