dostałem w prezencie szklankę z napisem "Browar Ćmielów" ? Czy ktoś z Was słyszał o takim browarze ?
Browar Ćmielów
Collapse
X
-
Oto informacje jakie uzyskałem od Łukasza Kryji z Ćmielowa:
W Cmielowie sa ruiny zamku zwane dzis "browarami". Nazwa ta pochodzi od faktycznie znajdujace sie tu w XIX w. browaru. W 1800 r. Zamek (podzamcze) zostal przerobiony na browar. Browar ten nie przestrwal dlugo i juz kilkanacie lat po otwarciu ulegl zniszczeniu.
Szklanka twojego kolegi zapewne pochodzi z zakladow Porcelany Cmielow, ktore oprocz wyrobu ceramiki trudnia sie takze tworzeniem kufli do piwa. Te kufle (szklanki, beczki itp) mozna kupic do dzisiaj.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D -
Comment
-
Autor powyższego zdjęcia może użyczyć go do wykorzystania/skopiowania pod warunkiem uprzedniego zapytania o zgodę oraz podania źródła.
Wiem, że zgody takiej nie udzielił , a żródło to www.zamki.res
więcej zdjęć Ćmielowskiego browaru/zamku mozna obejrzeć pod adresem
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Podaje informację, która nie tyczy się browaru w Ćmielowie lecz spożycia tam piwa ale może się sprzyda komuś
Człowiek nazwiskiem Budzeń w 1945 roku zamówił piwo z browaru w Częstochowie za kwotę 1 048 zł. Informacja pochodzi z książki Dariusza Złotkowskiego, Dzieje spólki Akcyjnej Browaru w Częstochowie (dawniej K. Szwede).Comment
Comment